Nieuws, Regio

Bevrijdingstocht brengt het Bevrijdingsvuur
naar alle Groninger dorpen



20090505_Bevrijdingsestafette_Wageningen_P5044299.jpg
Archieffoto 2009 - Wageningen

Groningen viert en herdenkt 75 jaar vrijheid met een groots provinciaal programma. Op dinsdagochtend 5 mei 2020 arriveert het Bevrijdingsvuur in het Stadspark te Groningen. De Tocht om de Noord wil met een Bevrijdingstocht het vuur in álle dorpen in de provincie Groningen ontsteken.

De organisatie zoekt individuen en/of groepen die willen helpen om het Bevrijdingsvuur naar hun dorp te brengen. Dit kan bijvoorbeeld wandelend, hardlopend of fietsend, maar ludieke acties zijn ook meer dan welkom!

Estafette voor iedereen
Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen – ook al is het voor een paar honderd meter. Je kunt je als individu aanmelden, maar ook als team. Denk bijvoorbeeld aan je hardloopploeg, voetbalteam, schoolklas of theatergroep. Of denk aan inwoners van verzorgingstehuizen, die in een rolstoel meedoen en worden voortgeduwd door hun (klein-)kinderen of vrijwilligers. Indien er zich meerdere personen of teams melden voor één dorp, dan wordt het een estafette. De organisatie zorgt ervoor dat al die personen aan elkaar gekoppeld worden. Elk dorp heeft één contactpersoon die dit coördineert. Uiteindelijk gaat het om verbindingen en ontmoetingen, en samen herdenken en vieren.

20090505_Bevrijdingsestafette_HG_0329.jpg
Archieffoto 2009 - Aankomst Veendam

Aankomst
De aankomst in het dorp is een feestelijke gebeurtenis. De laatste kilometer van de Bevrijdingstocht wordt gelopen door álle deelnemers van het estafetteteam, bijvoorbeeld met het plaatselijke muziekkorps erbij. In het dorp wordt het vuur op een centrale plek ontstoken. Helemaal leuk is om de aankomst in het dorp te koppelen aan andere lokale activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid, zoals een optocht of een festival.

Oproep: doe mee!
De organisatie zoekt mensen die meewillen doen met de Bevrijdingstocht. Wil je helpen om het Bevrijdingsvuur naar jouw dorp te brengen? Of organiseer je in jouw dorp een activiteit op 5 mei en lijkt de Bevrijdingstocht jou een bijzondere toevoeging? Meer informatie en het aanmeldformulier vind je op www.bevrijdingstocht.nl.