Sport

Nationale titel voor dames Judoschool Veendam



FB_IMG_1575758650895.jpg
Winnend team NK Teams -18. Coach Marcel Joling, Vera Raspe, Amber Musters, Cheyenne v.d. Sluis, Berber Ludema, Annelies Bultena Paulien Snijder en coach Ronny Meijer

Judoteam Veendam wint voor de tweede keer op rij de nationale titel voor teams bij de dames. Een unieke prestatie!

Zaterdag 7 december vond er in het IIspa te Almelo weer het Nederlands Kampioenschap Judo voor teams onder 18 jaar plaats.

Dit jaar stonden de teams van Judoschool Veendam toch net even met iets andere allure op de mat. De heren doen het individueel allemaal geweldig dit seizoen en de dames, tja ze waren regerend kampioen. De vraag die veel gesteld werd in de wandelgangen was onder andere: "Kon het damesteam van trainer/coach Marcel Joling en coach Ronny Meijer dit seizoen wel weer een podiumwaardig team opstellen? De nummer 1 in de wereld van vorig jaar in de klasse +63kg was een zekerheidje voor een punt en is nu junior. Ook is er een blessure bij een van de toppers die vorig jaar nog deel uitmaakte van het gouden team. 

Kortom, inmiddels is het een club waar iedereen over praat en naar kijkt en geen anoniem clubje uit het noorden meer. 

De heren deden het zeer goed. Helaas strandde ze uiteindelijk op het team van Kenamju dat met het brons naar huis ging. Met allemaal jonkies en zelfs judoka's onder de 15 jaar is dit een team in opbouw waarmee in de toekomst rekening gehouden moet worden. 

FB_IMG_1575758658657.jpg
Heren- en damesteam Judoschool Veendam

Bij de dames moest er in 5 gewichtsklassen judopartijen worden beslist. Wie er meer wint dan de ander die gaat door.

Ondanks een gemis in 2 gewichtsklassen wist dit team door lichtere judoka's op te stellen in zwaardere gewichtsklassen zich toch steeds te verzekeren van de volgende ronde. Na een vrijloting in de eerste ronde stond het team van Theo Meijer Sport in alle klasses aan de tatami opgesteld. Door een gemis in de lichtste klasse begonnen de dames met een 0-1 achterstand. Echter wonnen ze de overige 4 wedstrijden met een vol punt en gingen ze met 1-4 naar de volgende ronde. 

In de halve finale stond het team Kenamju, dat vele grote internationale kampioenen heeft voortgebracht, klaar om de strijd aan te gaan met de cadetten uit het noorden . Dit beloofde een absolute kraker te worden. Dat was goed te merken door de vele aanmoedigingen en lawaai die van de volle tribunes afkwamen voor beide teams.

Ook hier begonnen de dames met een 1-0 achterstand, maar wisten ze deze naar een 3-1 te trekken doordat de Assense Paulien Snijder, die voor Veendam normaal uitkomt in de gewichtsklasse tot 57kg, in een absolute slijtageslag een half punt scoorde in de Golden Score tegen Dagmar van Wonderen. Zij won onlangs nog in september de bronzen medaille in de -70kg bij de Senioren. Het winnende punt voor Judoschool Veendam werd vervolgens op intelligente wijze afgemaakt in de +63kg. Waardoor ze wederom in de finale stonden met een eindstand van 4-1.. 

IMG-20191207-WA0006.jpg
Ontlading van de winnende dames Cheyenne v.d. Sluis, Vera Raspe Amber Musters, Paulien Snijder, Berber Ludema Annelie Bultena

Daar stond een pittige klus te wachten tegen de Makkers. Dit was een gelegenheidsteam met alleen maar toppers uit de WK en EYOF(European Youth Olympic Festival) selectie.

Vera Raspe maakte het eerste punt voor het team. Deze partij moest worden gewonnen, want in de volgende 2 partijen waren de kansen op winst vrij klein en dat bleek ook. De stand werd 2-1. Doordat de tegenstander geen +63kg kon opstellen werd het punt direct toegekend aan het team uit Veendam. Door alweer een unieke situatie in de finale met een gelijke stand werd dit dus een eerste keer dat er een lootje getrokken werd. In de gewichtsklasse die daaruit volgde werd de partij gespeeld om de beslissing. Dit werd de +63 kg en daarmee kon Cheyenne van der Sluis een laatste keer de tatami betreden om te buigen voor de winst van de nationale titel voor dit team bestaande uit 6 dames in 3 gewichtsklassen en 2 coaches.

Een bijzondere prestatie, want een nationale titel prolongeren is al speciaal, maar dat ook nog doen met een gehavend team en maar 2 laatste jaars judoka's is een topprestatie!