Nieuws, Video

Wil de Jong haar afscheidsfeest van de bibliotheek



IMG_0242.JPG

Zaterdag heeft Wil de Jong afscheid genomen van de bibliotheek tijdens haar afscheidsfeestje.

“Wil de Jong en Jolanda Robben van Bibliotheek Veendam staan bekend als een legendarisch duo. Met Jolanda als “de dirigent” en Wil als “het volledige orkest”. Als Wil en Jolanda niet samen hadden opgetrokken was Scoor een Boek en de Vakantie voorleestent en honderden andere activiteiten er niet gekomen. Met veel passie en met veel plezier zijn de mooiste projecten opgezet.” Zo maar enkele heel typerende zinnen die er toch kwamen. Want Wil wilde geen speech.

Jolanda Robben heeft de afgelopen 9 jaar met haar collega Wil de Jong samengewerkt. Wil, die 16 jaar voor de bibliotheek werkte, wilde best nog wel langer blijven. Maar de pensioengerechtigde leeftijd heeft zich aangediend. Collega’s van haar eigen bibliotheek, collega’s van elders en anderen hebben in de rij gestaan tijdens de afscheidsreceptie. En haar overstelpt met cadeaus. Samen met haar collega’s, en met mensen met wie ze de afgelopen jaren heeft samengewerkt, werd teruggeblikt op de leukste projecten en activiteiten.

De voorleestent was opgezet om in de wijken aan kinderen voor te kunnen lezen. Inmiddels heeft het navolging gekregen in andere gemeenten. Het leesbevorderingproject Scoor een Boek kreeg navolging in zes andere provincies. Bedenkster Robben had samenwerking gezocht met profvoetballers om aan kinderen over de ‘magie van het boek’ te laten vertellen.

IMG_0130.JPG

“Als je van dit soort pareltjes erbij hebt is dat verdraaid fijn”, aldus regiomanager Biblionet Alian Spelde. “Dan hoef je eigenlijk niets anders te doen dan ze de ruimte te geven. Want je kunt erop vertrouwen dat ze het gewoon allemaal hartstikke goed oppakken en dat ze jouw ambassadeurs zijn. Je visitekaartjes. Zonder Wil en ook Jolanda zou deze bibliotheek niet geweest zijn zoals die nu is. Als leidinggevende ben je ongelofelijk afhankelijk van je teamleden.”

IMG_0073.JPG

Wil is door haar beeldende manier van voorlezen heel populair onder kinderen. Maar ze las tot grote waardering ook voor in woonzorg- en verpleegcentra in Veendam en Pekela. Het stimuleerde ouderen tot het vertellen van hun eigen verhalen.

Ondertussen was de bibliotheek tijdens Wil haar afscheidsfeestje ook gewoon open. Later in de middag was opvolgster Tinette Bloem al meteen actief in de voorleestent. Naast Tinette is ook haar collega Renee Mittelmeijer aangesteld als vervangster van Wil. Renee moest voortijdig met haar dochtertje naar het afzwemmen dat ook op deze middag plaatsvond.

IMG_0249.JPG

Tinette was vorig jaar in beeld gekomen tijdens de voorleestent bij de kinderopvang Prokino als een heel betrokken medewerkster. Tegen Wil vertelde ze dat het haar heel  leuk leek om ook ’s een keer voor te gaan lezen. Ze mocht meteen haar gang gaan en maakte meteen indruk. Jolanda Robben had Alian Spelde verteld dat zij de opvolgster zou kunnen zijn. Gelukkig was ze op de openstaande vacature gaan solliciteren.

Kinderen hebben de omtrek van hun hand op papier getekend en ingekleurd om aan Wil te overhandigen. Ze houdt van kinderen. Zonder de kinderen was 'Wil's kinderfeest in Bibliotheek Veendam' niet compleet.

IMG_0226.jpg


 
Fotoalbum: