Nieuws

Op pad voor Fietsverlichtingscampagne
'Zet je licht aan'IMG_0011.JPG

De op 28 oktober landelijk gestarte fietsverlichtingscampagne onder het motto ‘Ik val op!’ vindt nog tot eind december plaats. Verkeerswijzer Groningen organiseert verschillende acties om fietsers te attenderen op hun zichtbaarheid. Doel van de campagne is het aantal fietsslachtoffers in het verkeer naar beneden te brengen.

De Veiligheidsregio Groningen (VRG) doet ook mee aan de campagne. VRG is één van de ketenpartners die samen met o.a. de Provincie Groningen, Veilig Verkeer Nederland, politie Noord-Nederland, Ambulancezorg Groningen en de ANWB aansluit met hun campagne ‘Zet je licht aan!’.

Met deze campagne wordt actief aandacht gevraagd voor goede zichtbaarheid van fietsers in het verkeer. Tijdens de donkere periode is naast goede verlichting ook zichtbaarheid van de fietsers van groot belang. Het is niet voor niets dat hulpverlenende diensten en wegwerkers reflecterende striping dragen op hun (dienst)kleding als zij langs de weg hun werk moeten doen. Ook brandweerchauffeurs zijn er bij gebaat dat fietsers goed zichtbaar zijn. Zodat zij niet betrokken raken bij een ongeval anders dan waar zij naar op weg waren.

IMG_0015.JPG

Aan 39 blusgroepen was gevraagd of zij tijdens hun dienst, of op hun eigen oefenavond, op 1 of 2 strategische plaatsen rond de brandweerkazerne een krijtlogo op het wegdek wilden spuiten. De medewerking was op basis van vrijwilligheid. Daarnaast is brandweerchauffeurs gevraagd naar hun ervaringen omtrent de zichtbaarheid van fietsers in het verkeer. Middels deze ervaringen is het gesprek aangegaan met fietsers.

Dinsdagmorgen hebben Richard Lubben en Jan Vedder van de Brandweer Veendam nabij scholen op het wegdek een soort graffiti afbeelding van een fietskoplamp aangebracht met de tekst ‘Zet je licht aan!’. Met behulp van een mal werd de afbeelding met milieuvriendelijke krijtverf op het wegdek gespoten. Na verloop van tijd verdwijnt de verf weer door slijtage en regen.

De afbeelding met tekst is nabij beide locaties van de Winkler Prins aangebracht en bij de basisscholen De Braskörf, Westerschool en bij In de Manne. De eerste afbeelding werd om kwart voor acht in de Pinksterstaat aangebracht. Voorbijkomende scholieren werden geattendeerd op het waarom van de actie. Opvallend was dat er op dat moment geen scholieren zonder licht reden.

Hoewel ze in de minderheid zijn fietsen toch met name veel jongeren helaas zonder licht. Vaak hebben ze niet door dat ze zó slecht te zien zijn dat ze voor zichzelf gevaar gaan opleveren en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn ze erg kwetsbaar in het verkeer en worden ze relatief vaak slachtoffer van ongevallen. Alle reden voor het vragen van extra aandacht voor goede fietsverlichting en zichtbaarheid.

IMG_0018.JPG