Nieuws

Veel bezoek aan Mevar in Zuidwending
opening nieuwe vleeskuikenstal en open dagIMG_0238.JPG

Zaterdag is bij het agrarische bedrijf Mevar in Zuidwending een nieuwe vleeskuikenstal geopend. De openingshandeling werd verricht door Carin van Huet, directeur Food en Agri van de Rabobank. De stal was negen weken geleden gereed gekomen.

Het bedrijf Mevar (voluit Mevar Meeden Expl. Mij. b.v.) is een gemengd agrarisch bedrijf van de jonge ondernemers broer en zus Wiebe in ’t Hout (37) en Marijke Folkers (36). Marijke leidt het bedrijf met de vleesvarkens aan de Vosseveld en Wiebe het vleeskuikenbedrijf. De twee enthousiaste en vooruitstrevende agrariërs hebben dit jaar de nieuwe 1 Ster Beter Leven vleeskuikenstal gerealiseerd. Naast de bouw van de nieuwe stal is de bestaande stal omgebouwd, zodat ook deze voldoet aan de kwaliteitseisen van 1 ster Beter Leven.

IMG_0270.JPG

Waar voorheen in de oude stal ruimte was voor 45000 kuikens is er voor hetzelfde aantal nu twee keer zoveel ruimte. Met in de scharrelruimtes elk 450 vierkante meter uitloop.

De opening wilde men niet stilletjes laten gebeuren. De families in ’t Hout en Folkers vinden het heel belangrijk dat mensen zonder agrarische kennis ook een kijkje konden nemen op het bedrijf. Vooraf werd gehoopt op tegen de 1000 bezoekers. In 2016 was dat gelukt op de locatie Vosseveld. In ieder geval trok de open dag in Zuidwending heel veel mensen.

IMG_0284.jpg

Bezoekers hebbend door een glazen deur in de bestaande stal kunnen zien hoe de kuikens worden gehouden. Ook wilde men de bezoekers graag laten zien wat ze werkelijk doen en vooral waarom ze het zo doen. Als veehouders hebben ze het beste met de dieren voor en komt een kippenboutje niet zomaar op het bord te liggen. De speerpunten binnen het bedrijf zijn dierenwelzijn, kringlooplandbouw, biodiversiteit en CO2-reductie.

IMG_0290.JPG

Als akkerbouwers wordt andere tarwe en maïs verbouwd voor de kippen en varkens binnen het bedrijf. Maar ook voor menselijke consumptie.

In de immense stal hadden verschillende bedrijven uit de agrarische sector een informatiestand. Met standhouders van machineleveranciers, loonbedrijven, oliehandel tot de accountant. Met ook de Suikerunie, Avebe en de Agrarische Natuurvereniging was het een heel breed opgezette dag.

IMG_0198.jpg

Ook de akkerbouwtak mocht tijdens de open dag een prominente rol innemen. Op het buitenterrein stonden imposante machines en tractoren tentoongesteld. Aan de kinderen was ook zeer zeker gedacht. Doormiddel een speurtocht leerden ze veel over waar hun voedsel echt vandaan komt. En was een deel van de stal omgetoverd tot een speelparadijs met onder andere springkussens.

IMG_0369.jpg

Big Challenge, een stichting van Veehouderij tegen kanker, verkocht Big Challenge T-shirts en caps. Waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. BIG Challenge, farmers against cancer is binnen de Alpe d’HuZes/KWF de grootste deelnemersgroep die de afgelopen 12 jaar 10 miljoen euro heeft opgehaald.


 
Fotoalbum: