Nieuws

Presentatie nieuwe gedichtenbundel
‘Ik woon heel klein’ van Anneke GrootIMG_0627.JPG

Afgelopen zaterdagmiddag heeft de schrijfster Anneke Groot haar nieuwe gedichtenbundel ‘Ik woon heel klein’ gepresenteerd. Dit mocht zij doen in de (grote) huiskamer van Freek van Dijk in Numero Dertien. Waar hij een glaskunst atelier heeft en galerie.

Voor Anneke was het een heel bijzondere plek. Met wijlen haar man, de kunstenaar Martin den Hollander, heeft ze bijna 40 jaar in de voormalige boerderij uit 1860 gewoond.

IMG_0622.jpg

Anneke Groot heeft bekendheid verworven door haar mooie fijngevoelige dichtwerk. Vaak is zij op podia aanwezig waar gedichten worden voorgedragen. Anneke Groot schrijft niet alleen. Ze is ook een begenadigd pianiste waarbij gevoel en techniek samenvloeien. Naast haar gedichtenbundels heeft Anneke het kinderboek ‘Het verhaal van Jako en Jente’ geschreven.

IMG_0631.JPG

Al eerder verschenen haar twee gedichtenbundels ‘Geschonden lijf’ en ‘Post van spekkoek’. En gedichten van haar in bloemlezingen en tijdschriften. In haar nieuwe bundel ‘Ik woon heel klein’ laat ze de lezer telkens weer iets nieuws ontdekken.

Anneke Groot, geboren in Spijk, woont sinds 2014 in Nieuwe Pekela. Anneke Groot schrijft over wat op foto’s niet is te zien. Het is in haar werk eveneens kenmerkend dat zij als dichter steeds kleine stapjes overslaat. Dit laat aan de lezer de ruimte om eigen situaties in te vullen.

IMG_0648.JPG

Een afbeelding van een huisje op haar schilderij siert de cover van haar nieuwste gedichtenbundel. Het betreffende schilderij was op een prominente plek tentoongesteld. Het huisje is geschilderd naar aanleiding van het voordragen van een gedicht van Michel van der Plas door Anneke.

In haar schilderijen werkt ze met olieverf in lagen. Soms met toevoeging van zijdevloei, zand, potlood en houtskoolpoeder. Anneke fotografeert daarnaast ook. Haar foto’s van poppen roepen een verontrustende sfeer op.

IMG_0579.jpg

De presentatie was vooraf gegaan met een muziekuitvoering door haar pianodocente Stefanie Rotzsch en haar man de cellist Christiaan van Hemert uit Oude Pekela. Anneke zelf had de twee musici voor een ruime huiskamer vol goede vrienden voorgesteld. Oud-burgemeester Ab Meijerman voerde het woord en mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Ook de beide musici hebben een exemplaar overhandigd gekregen.

IMG_0594.jpg

Anneke was ook vol lof over gastheer Freek van Dijk. Ontspannen en af en toe met zijn specifieke humor. En wat heeft hij van de schuur een prachtige kamer gemaakt. Freek woont sinds 2015 in de boerderij in Numero Dertien.

Anneke en Martin hun eerste winter in de boerderij was die van 1979. Ze waren compleet ingesneeuwd en konden er niet meer uit. Zelf konden ze met de levensmiddelen nog wel voort. Maar voor de paarden op stal was er niet voldoende haver meer. Met buurman Ive Krikke ging Martin naar de molen met voor hen uit een shovel om de weg te banen. Ze hebben er drie uur over gedaan met op de terugweg opnieuw anderhalve meter sneeuw.

IMG_0598.jpg