Nieuws

Stille tocht en herdenking Egbert Venema



IMG_8613.jpg

Door Hans van Noort

Zondagmiddag 24 november 16.00 uur verzamelen familie, vrienden, kennissen en andere belangstellenden, samen een kleine 150 personen, zich nabij de Grote Kerk van Veendam voor een korte stille tocht ter nagedachtenis aan Egbert Venema. Daarna wordt stil gestaan bij zijn overlijden in theater vanBeresteyn.

Streektaalzangeres Agnes Woltjes spreekt heel stijlvol en met groot respect voor Egbert een levensloop uit. Uiteraard wordt dit begeleid door enkele songs én afbeeldingen van hoe Egbert was. Op de fiets, in het zwembad, lekker lui op de bank, al kokende en natuurlijk al fotograferende verschijnt hij op het grote scherm. Want… fotograferen was zijn passie.

Na afloop is er gelegenheid om het condoleanceregister te tekenen of een laatste groet aan Egbert te schrijven. Velen maken hier gebruik van.

Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt nagepraat over het leven van Egbert. Eenieder met zijn eigen ervaringen.

Egbert Venema is plotseling, hartstilstand, overleden op donderdag de 14e en donderdag jl. gecremeerd. Hij mocht slechts 56 jaar oud worden.

“Hij was al jaren hartpatiënt, maar ging voor de kwaliteit van het leven,” aldus Agnes Woltjes. “Hij was een graag geziene fotograaf bij (sport)verenigingen, bij de raadsvergaderingen, op culturele manifestaties en bij talloze bedrijven.”

De BV ‘er, bekende Veendammer en aimabele verschijning, de fietsende stadsfotograaf Egbert, zullen we missen in het stads- en straatbeeld van Veendam en Wildervank.

Hij heeft via duizenden en nog eens duizenden foto’s het leven van alledag in onze streek voor het nageslacht vastgelegd. Zijn motto was: beelden zeggen meer dan woorden. En dat klopt. Bij zijn beelden (foto’s) kan eenieder zijn persoonlijke interpretatie/ verhaal maken.

Dat maakt zijn foto’s uniek.

Dat hij moge rusten in vrede.