Nieuws

“Natuursteen leeft” - De Weijs Wildervank



IMG_0323.JPG

Tekst Hans van Noort 

Het klinkt wat paradoxaal. Natuursteen leeft. Natuursteen werd en wordt veel gebruikt op begraafplaatsen voor grafstenen en zerken. Dat wordt hier natuurlijk niet bedoeld. Natuursteen leeft heeft een andere betekenis. In dit artikel komen we daar nog op terug.

De grondstof, natuursteen, komt overal vandaan - China, Brazilië, India, Turkije, Zambia, Egypte en dichter bij huis – België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen en noem maar op. Wat je wel nodig hebt zijn heuvels en/of bergen, waaruit het gehouwen kan worden. Uit ons kikkerlandje kun je dus géén natuursteen verwachten. Bij De Weijs in Wildervank hebben ze meer dan honderd soorten op voorraad, alles keurig op type en maat naast elkaar gepresenteerd.  De variatie is enorm groot, onweijs gewoon.

Natuursteen wordt gebruikt in badkamers als vloer- en wandbekleding, in keukens als achterwand en aanrechtbladen. In woonkamers, op trappen, voor vensterbanken, in kantoren werkelijk overal kom je natuursteen tegen.  U kent het wel mooie grote platen of prachtige mozaïek matjes. Ook bij grotere projecten, als een representatieve ontvangsthal van vooraanstaande ondernemingen, voor kerkvloeren, openbare ruimtes of in restaurants is natuursteen een veel gevraagd product. Dat is alleen binnen, maar ook voor buiten is het populair zoals: terrassen, gebouwen, zwembaden, wellness ruimtes en tuinpaden. Veel natuursteensoorten zijn vorstbestendig.

_DSC4140.jpg

Aan C.W. Lubbersstraat hebben ze een enorme expertise op het gebied van natuursteen. We lopen samen met Hanneke en Roelof Jacob de Weijs over het terrein. Dit is Frans marmer en daarnaast hardsteen uit de Ardèche. Hanneke: “Hier flagstones, die kun je uitstekend gebruiken voor in de tuin en deze blauwe arduintegels staan schitterend als vloertegels in een modern huis. Ze worden vaak aanbevolen door binnenhuisarchitecten! Als wandbekleding kun je deze steenstrips aanbrengen. Ze hebben een prachtige bronzen kleur en veel reliëf.” Verderop ligt Chinees leisteen en daar kwartsiet uit India wijst Roelof Jacob. Tussendoor legt hij uit dat kwartsiet bestaat uit samengeperst zand, mineralen en kwarts. Het is extreem hard. Binnen op kantoor laat hij het zien in het licht. De glinstering/schittering zit door de hele steen heen. Heel bijzonder. Deze steensoort komt uit onze eigen groeve in Zambia! Hardsteen vervolgt hij is een verharde kalksteen, die bestaat uit verschillende kalklagen en zeediertjes. Deze zijn in miljoenen jaren tot hardsteen gevormd. Basalt is een stollingsgesteente van het vulkanische lava. Op een aangename manier worden we wegweijs gemaakt in natuursteenland.

Natuursteen (splijtsteen) kan onbewerkt worden gebruikt. Ook kan het bewerkt worden zoals polijsten zodat er een hoogglans op de steen ontstaat. De bewerking zoeten geeft een matglans. Borstelen en trommelen geven weer een ander effect. Hier kun je bijvoorbeeld een vloer ouder door laten lijken. Omdat het écht een natuurproduct is, is iedere soort steen én steensoort weer anders. Afhankelijk waar die vandaan komt, ontstaan is en hoe die eventueel bewerkt is. Dat geeft natuursteen een levendige en trendy uitstraling.

_DSC4128.jpg

Rond 1995 is de vraag naar natuursteen wereldwijd zo groot dat De Weijs een eigen steengroeve + verwerkingsfabriek opzet in Zimbabwe. Op een gegeven moment zijn wel 140 inlandse mannen en vrouwen productief in een soort vorm van coöperatie. Het gaat voorspoedig.  Op beurzen in Moskou, Dubai, Verona, Hongkong, Orlando (VS) e.a. wordt het natuursteen aangeprezen én wereldwijd verkocht. Roelof Jacob verblijft bijna meer in het vliegtuig en het buitenland dan dat hij in de Veenkoloniën doorbrengt.

De plaats van de groeve ligt niet ver van de wereldberoemde Victoria Falls op de grens tussen Zimbabwe en Zambia aan de Zambezi rivier. Zie hieronder een detailfoto van dit gedeelte van zuidoostelijk Afrika (Wikipedia).

Maar, na een aantal jaren keert het tij. De werk- en politieke omstandigheden worden minder en de blanken worden tegengewerkt (tijd van Robert Mugabe). Langzaamaan wordt de situatie onhoudbaar. De groeve en de fabriek liggen pal aan de grens. Aan de andere kant, in Zambia, is het beter toeven. Er heerst een beter investeringsklimaat en er wordt een subsidie van het ministerie van Economische zaken & Ontwikkelingssamenwerking aangevraagd. Dan besluiten Roelof Jacob en Hanneke om daar verder te gaan, aldus geschiede. Het is dan 2007. Ook hier in Zambia creëren ze weer werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking. Het is een giga-klus en dochter en schoonzoon De Weijs besluiten in 2012 om daar een jaar te werken voor een extra boots.

A_foto.jpg 1 (1).jpg

In de hoofdstad Lusaka zijn veel verschillende gebouwen voorzien van gevelplaten met het prachtige natuursteen Diamant G, uit landseigen groeves. De Zambianen zijn daar best een beetje trots op, want ze hadden geen idee dat het een binnenlands product was! Deze groeve en fabriek draaien nog steeds. De Weijs Wildervank is nog voor 100% aandeelhouder. In Nederland zijn ook verschillende projecten van hun hand zoals de vloer in de Semsstraatkerk van Stadskanaal en de Kromhoutkazerne en het Griftpark beide in Utrecht en diverse panden aan de Zuid-as te Amsterdam.

De prijs van natuursteen verschilt enorm. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en exclusiviteit van het product. Het prijsniveau begint bij pak weg € 50,00/ m². Weinig duurder dan een ander type vloer als parket of keramiek. Maar …  natuursteen heeft wel veel voordelen namelijk:

  • Het gaat langer mee – tijdloze levensduur;
  • Het onderhoud is gemakkelijk;
  • Bij beschadigingen gemakkelijk te herstellen;
  • Het is een uniek product, die vloer of wand zie je in die hoedanigheid nergens;
  • Het leeft;
  • Géén holle klank zoals bij keramiek;
  • Het geleidt de warmte perfect én
  • Het verhoogt de waarde van het huis.

_DSC4144.jpg

De Weijs Wildervank Holding bestaat in de huidige vorm ruim 40 jaar - van 1978. Het familiebedrijf van voorheen dateert al uit het begin van de 19e eeuw. De firma die we nu beschrijven is om het maar eens populair te zeggen De Weijs 2.0. In het verleden werd alleen zakengedaan met de tussenhandel, nu ligt de verhouding iets anders namelijk: 70% tussenhandel en 30% verkoop aan particulieren.

Op veel oude grafmonumenten op begraafplaatsen in Veendam/Wildervank en omgeving kom je de naam De Weijs nog tegen. Die waren groot in dit soort natuursteen. Het werd toen nog niet gebruikt voor alle zaken die we hiervoor al hebben opgesomd.

Meer informatie?
www.deweijs.com
0598 623546
info@weijs-natuursteen.nl


 
Fotoalbum: