Nieuws

Op ontdekkingstocht naar jezelf met Coaching on the Road_DSC4182-Hersteld.jpg

Tekst Hans van Noort

Je wordt thuis of van je werk opgehaald met een camper. Dan rijdt ze je naar een rustige plek in veelal een bosrijke, natuurlijke omgeving alwaar het coachingsgesprek, de ontdekkingstocht naar jezelf, begint. Kopje koffie of thee erbij, wat wil je nog meer? Hoe simpel kan het zijn, maar het gaat natuurlijk over én om de coachees, degenen die gecoacht worden. Heel bewust spreekt ze niet over patiënten, cliënten of klanten. Het gaat om de persoon, die om wat voor een reden dan ook, is vastgelopen, een burn-out heeft, ziek is of is geweest of weinig energie meer heeft om iets te doen. De coaching kan ook preventief ingezet worden om te voorkomen dat men uitgaatvallen op het werk. “Via de gesprekken wil ik de coachees helpen om inzicht te krijgen en de bewustwording op gang te brengen om uiteindelijk een blijvende verandering in hun leven/levensstijl te bewerkstelligen,” vertelt Suzanne Thijs enthousiast. 

De camper is dus haar rijdende praktijk. Plek genoeg om 1:1 gesprekken te voeren. Van alle gemakken voorzien en de rust makende omgeving altijd dichtbij, bijvoorbeeld Borgerswold, ’t Nije Hemelriek in de bossen bij Gasselte, Meerwijk/Hoogezand en De Heemtuin, de Rietplas in Emmen en Exloo. “Deze plekjes maken een mens rustig en ontspannen én na het gesprek volgt altijd een wandeling met oefeningen die aansluiten bij de onderwerpen die tijdens het gesprek aanbod gekomen zijn. Even de buitenlucht inademen en de rust en ruimte ervaren.” Zelf mogen we dit ook ervaren in de driehoek Veendam, Muntendam en Tripscompagnie met uitzicht op de Heemtuin, écht midden in de wereld. Rust, lege aardappel- en bietenvelden maar vol van ruimte. Overigens is de camper groot genoeg om ook groepssessies te geven. Het maximum is 5 personen.

Het logo, lemniscaat, staat voor het voortdurend in beweging en ontwikkeling zijn.

_DSC4190.jpg

“We beginnen altijd met een intakegesprek (deze is gratis). Er moet wel een click zijn om het traject te laten slagen. Tijdens de intake wordt er een standaardlijst ingevuld en wordt gevraagd op een schaal van 1 tot 10 welk cijfer ze voor hun leven op dat moment geven en hoeveel energie de persoon in kwestie heeft. Met deze uitgangspunten gaan we samen aan de slag. Het is de bedoeling dat we inzicht krijgen in de grote brei van alles moet en in belemmeringen die als belemmerend wordt ervaren. Bewust weer leren voelen en de confrontatie met jezelf aangaan, daar gaat het om.” In veel gevallen tekent Suzanne tijdens de gesprekken (een soort mantra). In deze tekening laat ze zien waar de betrokkene staat én waaraan gewerkt moet worden. Met respect, liefde en volle aandacht neemt ze je mee aan de hand, samen op weg. “Aan het einde van het coachingstraject komt de lijst weer op tafel om te kijken of er vorderingen gemaakt zijn,” aldus Suzanne. “Zo ja, dan kan ik met een gerust hart de coachee loslaten.”

Suzanne is ervaringsdeskundige met zowel kanker als met de burn-out. Ze weet waar ze het over heeft! Ze is door de ervaringen en studies zowel remissie- als transformationele coachen. Ze helpt coachees van onbewust naar onbewust bewust. Hoofd- en hart dingen moeten weer in balans komen. Naast haar persoonlijke ervaringen als boven, heeft ze ook haar sporen verdient in de gezinshulpverlening. Ze is een mensenmens en ze “spiegelt” zich richting de ander. Liefdevol confronteren helpt dat de coachees hun masker af durven te zetten.

Oorzaken dat mensen vastlopen zijn o.a. het werk, privé – gezinssamenstelling en/of relatie, hun persoonlijkheid en soms ligt het nog dieper in hun vroege jeugd. Omdat het iedereen, man/vrouw/allerlei functies, kan overkomen zijn ook allerlei soorten instellingen, gemeentes, bedrijven, onderwijs klant bij haar. Particulieren kunnen eveneens bij haar terecht. Via de sociale media en mond-op-mond reclame kunnen ze me vinden en hebben me gevonden. “In de meeste gevallen zijn er 5 à 6 sessies van 1½ tot 2 uur nodig om de mensen weer op weg te helpen. Na een half jaar is er de mogelijkheid een terugkom moment af te spreken en zetten we de puntjes weer even op de i en evalueren we het traject. Voor sommige mensen is er wat meer tijd nodig.”

_DSC4176.jpg

Zo’n burn-out, hoe herken je die?
Suzanne: “Er zijn nogal wat indicatoren. Te veel stress wat veelal gepaard gaat met een foute manier van ademhalen kom ik regelmatig tegen. Huilbuien komen vaak voor (alsmede een snelle ademhaling), gespannenheid, vage lichamelijke klachten als hoofd- en buikpijn, vermoeidheid, overgevoelig prikkels, geen motivatie en geen energie. Doch de klachten zijn heel persoonlijk, weet Suzanne.”
Naast de coachingsgesprekken blijkt bewegen een uitstekende manier te zijn om het hoofd leeg te maken en te ontstressen. Wandelen is een prettige manier hiervoor, omdat je weinig blessures kunt oplopen. Bovendien kun je je aandacht volledig op het een ding, het wandelen, richten. Op dit gebied kun je het met Suzanne niet beter treffen. Suzanne is bovendien runningstherapeut. Ze heeft op het gebied van lopen en wandelen veel expertise en zet die graag in bij dit soort begeleidingsprocessen.

Tijdens de remissiecoaching is er ruimte voor adviezen ten aanzien van voeding en slaap. Onderweg komen onderwerpen terug die in de camper zijn besproken. Daarnaast doen we oefeningen, die daarbij passen. Zo kom je al bewegend naar balans en vitaliteit. Onbewust wordt het feel good hormoon endorfine aangemaakt. De naam zegt het al feel good, mooier kun je het niet hebben.

Coaching is niet iets dat zo maar aangeboren is. Een intensieve post-hbo-opleiding gaat hieraan vooraf én na- en bijscholen blijft van wezenlijk belang. Suzanne start met een nieuwe cursus. “Het is belangrijk dat ik me blijf ontwikkelen en mijn kennis up te date houd, zodat ik mijn coachees optimaal kan blijven helpen en begeleiden. Dat geeft mij de meeste voldoening,” aldus Suzanne. “Daarom ben ik lid geworden van NOBCO, een brancheorganisatie op het gebied van coaching. Je spreekt met collegae, wisselt ervaringen uit en doet aan intervisie. Allemaal heel nuttig voor mijn dagelijkse praktijk.”

_DSC4183.jpg

Aan het eind van het traject volgt de afsluiting met een persoonlijke routemap, met daarbij een persoonlijke boodschap. Een beoordelingslijst maakt daar onderdeel van uit. Hoe hebben de coachees het ervaren en beleefd. “Met de meesten houd ik contact en zie dat ze nog steeds groeien,” glimlacht Suzanne.

Hulp nodig of meer informatie:
www.coachingontheroad.nl
of mail: suzanne@coachingontheroad.nl
of bel: 06-43905011