Nieuws

De Laatbloeier in Wildervank
creatief met bloemen, planten en meer



_DSC3523 kopiëren.jpg

Tekst Hans van Noort

Grillig. Het woord valt verschillende malen tijdens het interview. Hoe zo grillig? “Onze specialisatie is het werken met grillige takken in boeketten of bloemstukken,” vertelt Renée Bakker van De Laatbloeier aan de Poststraat 6 in Wildervank. Ze gebruiken de grillige takken van diverse bomen en struiken. “De takkenwijven van de Laatbloeier,” ja, zo noemen ze zichzelf, maken er de fraaiste dingen mee. Het is niet het enige waar ze zich in hebben gespecialiseerd!

_DSC3529.jpg

Na opleiding en omzwervingen in de zorg als bezigheidstherapeut /activiteitenbegeleidster runt Renée samen met haar man 12 jaar lang een eigen Balkanrestaurant in Hoogeveen. Daarnaast maakt ze tijd vrij voor haar hobby: bloemschikken. Vele cursussen volgt ze én doet een 2-jarige avondopleiding in Zwolle. Ze gebruikt de opgedane kennis en kunde om het restaurant aan te kleden en gezellig te maken. Het kan gebeuren, maar de relatie loopt stuk.

_DSC3526.jpg

Ze werkt een jaar in een glaswinkel eveneens in Hoogeveen. Daar is ze verantwoordelijk voor de inkoop en de bloemen. Ze introduceert de combi – glas én bloemen. Bij de dagbesteding in Stadskanaal - kwekerij en houtzagerij van Cosis v/h NOVO – wordt Renée invalkracht. Ze komt in Wildervank terecht en ziet dat het pand aan de Poststraat 6 te koop staat. Impulsief en misschien een beetje naïef als ze is, begint ze er in 2005 een eigen bloemenwinkel De Laatbloeier. “Het begin was vreselijk moeilijk. Je moet alles zelf opbouwen van nul af aan, géén klanten, géén budget voor Pr, niets van dit alles. Gelukkig had ik een vriend met een vaste baan….” Langzaamaan begint het te lopen. Ze krijgt een stagiaire van de bloemistenopleiding. En nu, eind 2019, heeft Renée 2 vaste medewerksters in dienst. Harma, de stagiaire, die is blijven hangen en Annemie Hoberg. “Haar ouders hadden een bloemenwinkel in Winschoten, het is écht een kanjer.” Verder zijn er een aantal meiden, die in het kader van de dagbesteding een aantal dagen meehelpen. Vivian is er elke dag én dat al 7 jaar! Roelien werkt 2 dagen per week mee en dit al 4 jaar en Belinda komt 3 ochtenden assisteren.

_DSC3558.jpg

Je moet toch al iets hebben gehad met bloemen?
Wij woonden op het Akerkhof in de stad. Voor de deur was wekelijks de bloemenmarkt. Aan het einde van de dag haalde ik 3 bossen bloemen  voor toen fl. 5,00. We hadden altijd bloemen in huis. Dat varieerde van verse bloemen tot kransen met droogbloemen.

_DSC3556.jpg

Het gesprek gaat over bloemstukken en boeketten. Daar zit kennelijk verschuil tussen! Renée maakt ons het verschil duidelijk. Bij een boeket zie je de stelen en bij een bloemstuk worden de stelen in een stuk oasis gestoken. “Onze specialisatie is bloemen in glas. Dat kan een vaas zijn van “gewoon” glas, maar we hebben ook met de mond geblazen vazen in bonte kleuren. Dit zijn alle unica. Onze klanten willen niet alleen maar een bloemetje cadeau doen, maar vinden het ook leuk om het inclusief vaas of schaal te geven.”

_DSC3540.jpg

Klanten
Voor de verse bloemen en planten bezoekt Renée met grote regelmaat de bloemenveiling Royal Flora Holland in Eelde. “Ik wil zien, wat ik koop!” Niet dat ze mee biedt, dat laat ze graag aan de groothandel over. Om bloemen en planten via internet te bestellen vindt Renée maar niets. “We bezorgen in de gehele omtrek van Veendam en Wildervank. Krijgen we een order binnen die verder weg is, dan sturen we die door naar collega’s daar in de buurt. Dit loopt via een netwerk voor en door bloemisten – webbloemen.nl. Hierbij zijn landelijk zo’n 700 bloemisten aangesloten!” De Laatbloeier doet zaken met o.a. scholengemeenschap Winkler Prins, Borgerswoldhoeve, RDW, Aa en Hunze. Daar komen soms bijzondere opdrachten/bestellingen uit voort. Zo moesten we voor de Stainkroeg Ommelanderwijk een paar keer een melkbus opmaken. “Die hebben we gedecoreerd met verse bloemen, takken én zijden bloemen.

_DSC3553.jpg

Voor een uitvaart hebben we eens de aangepaste schoenen van de overledene opgemaakt met bloemen. Een andere keer verwerkten we in het afscheidsboeket groentes uit de tuin. Dat zijn toch wel heel aparte dingen. De reacties van de nabestaanden zijn dikwijls dankbaar en hartverwarmend. We vinden het belangrijk om aan de wensen van de klant te voldoen. Zo bouw je een vaste band op.”

Grillig, daar is die weer, is eveneens het gedrag van de klant. Vroeger waren Moederdag en Kerst échte toppers. Dat is nog wel, maar toch lang niet meer zo. Nu zie je veel meer een spreiding door het gehele jaar. “De jaren ’70 komen terug. Je ziet dat in het soort kamerplanten waarnaar nu vraag is zoals ficus en hertshoorn. Ook het zogenaamde veldboeket (plukboeket) is momenteel erg in trek. Dit in tegenstelling van het groepenboeket, waarbij je veelal 2 bloemen van één soort in groepjes in een boeket rangschikt. Bonte boeketten zijn eveneens erg gevraagd,” vertelt Renée.

_DSC3546.jpg

“Naast onze bloemen, planten en glas doen we meer. Cadeauartikelen en accessoires maken ook deel uit van ons assortiment. Te denken valt aan exclusief aardewerk, glas, zijden – of decoratief geweven sjaals, kussens en speciale wenskaarten. Ook aardige hebbedingetjes van vilt en blik vind je bij ons.” Als extra service biedt Renée interieuradviezen. Maar ook de service “neem maar een weekendje mee naar huis en kijk hoe het staat” komt met regelmaat voor. 

Voor de meest grillige wensen kun je bij De Laatbloeier terecht.

_DSC3543.jpg

Meer informatie:
Loop gerust eens binnen op de Poststraat 6 te Wildervank

of bel              : 0598.690980
of kijk op         : www.delaatbloeier.nl


Fotoalbum: