Regio

Serie mini-documentaires over Groninger cultuurhistorie



Middeleeuws Ter Apel 1.jpg

De Verhalen van Groningen publiceert serie mini-documentaires over Groninger cultuurhistorie

De Verhalen van Groningen heeft in samenwerking met SPOT TV Groningen drie korte documentaires gemaakt over 25 jaar Middeleeuws Ter Apel, 100 jaar vrouwenkiesrecht en 200 jaar W.A. Scholten. Deze mini-documentaires worden de komende weken gepubliceerd via de kanalen van De Verhalen van Groningen en van SPOT TV.

Eerder dit jaar lanceerden De Verhalen van Groningen en SPOT TV Groningen de mini-documentaire 50 jaar Lauwersmeer. Het succes van deze productie legde de basis voor een nieuwe serie mini-documentaires over Groninger cultuurhistorie en evenementen. In de mini-documentaires van ieders ca. 8 minuten, duikt presentator de Nathan de Vries (bekend van o.a. Spuiten & Slikken) in de werelden van middeleeuwse feesten, feministische golven en landbouwindustrie.

Drie jubilea
Net als 50 jaar Lauwersmeer haken ook de onderwerpen van de nieuwe serie mini-documentaires aan bij jubilea. In 2019 werd Middeleeuws Ter Apel 25 jaar. Middeleeuws Ter Apel is in de laatste jaren uitgegroeid tot het grootste authentieke middeleeuwse evenement van Nederland. Nathan de Vries waant zich in het jaar 1465 en ontdekt hoe er in de middeleeuwen gefeest werd. Daarnaast was het in 2019 een eeuw geleden dat het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. Dat werd de afgelopen maanden groots gevierd in de provincie Groningen. In deze documentaire wordt onderzocht op welke wijze drie feministische golven zich in Groningen hebben gemanifesteerd. Tot slot wordt het 200e jubileum van het geboortejaar van ’s werelds eerste landbouwindustrieel W.A. Scholten herdacht. Een mini-documentaire waarin Nathan kennismaakt met de Veenkoloniën en de wereld van aardappelzetmeel.

Lancering
De mini-documentaires worden geplaatst op de sociale media, de YouTube-kanalen en de websites van De Verhalen van Groningen en SPOT TV Groningen.

25 jaar Middeleeuws Ter Apel – woensdag 23 oktober om 16:00 uur
100 jaar vrouwenkiesrecht – woensdag 6 november om 16:00 uur
200 jaar W.A. Scholten – woensdag 20 november om 16:00 uur

Over De Verhalen van Groningen en SPOT TV Groningen
De Verhalen van Groningen is een expertisecentrum en projectorganisatie met als doel de Groninger identiteit zichtbaar en beleefbaar te maken. Dat doet deze organisatie door verhalen over de cultuurhistorie van Groningen op te halen én op allerlei manieren door te vertellen, bijv. door middel van exposities, theater, festivals en film. SPOT TV Groningen is een nieuw online tv-kanaal voor jong en studerend Groningen. De mini-documentaires zijn gefilmd door de jonge Groninger organisatie Spraakmakend, een platform voor jong en aanstormend mediatalent in Noord-Nederland, dat onder meer samenwerkt met het Noorderpoort College.