Nieuws

“Samenwerken is het mooiste wat er is,” aldus
Leo de Haan van Waterbouw De Haan Wildervank



_DSC1819.jpg

Tekst Hans van Noort

Een brug of bruggetje hier, een aantal meters walbeschoeiing of vlonder daar én grote waterbouwwerken als het herstel van een gat in de zeedijk behoren tot de werkzaamheden van Waterbouw de Haan in Wildervank. Een jong bedrijf, sinds 2017, maar met een jarenlange ervaring. Hoe kan dat? We zijn in gesprek met Leo de Haan, 64 jaar, directeur, van boven genoemd bedrijf.

IMGP4475 (2).jpg

Leo heeft een enorme ervaring in de weg- en waterbouw. Na zijn opleiding MTS Weg- en waterbouw doet hij veel werkervaring op én volgt talloze cursussen op het terrein van civiele techniek zoals dat tegenwoordig heet. Hij begint als uitvoerder bij een bedrijf – bestrating, riolering en grondwerk, ca. 7 jaar. Dan wordt hij assistent-bedrijfsleider en daarna bedrijfsleider. Hij is dag en nacht aan het werk en heeft inmiddels een gezinnetje gesticht. “Wil ik dit nog wel,” vraagt hij zich af. Hij stapt over naar een baan als werkvoorbereider natte waterbouw bij Wedeka en klimt in de loop der jaren op tot commercieel engineer. Hij blijft er 25 jaar.
Tussentijds komt een aanbod om een eigen bedrijf te starten, maar hij is er nog niet rijp voor. “Achteraf maar goed ook,” vertelt Leo, “want de crisis van 2008 zat eraan te komen.” Dan komt de participatiewet in 2015. Het wordt allemaal minder en hij houdt het bij Wedeka voor gezien. Hij start alsnog een eigen bedrijf, met een vaste ZZP´er – Wim. In het voorjaar van 2018 neemt hij zijn eigen zoon in vaste dienst.  Het aantal uitzendkrachten fluctueert met de grootte van de klus. Naast zijn eigen bedrijf is hij commercieel engineer bij aannemersbedrijf Koen Meijer. “Het bedrijf loopt als een trein,” glimlacht Leo de Haan, “bovendien geniet ik nu van mijn vrijheid én van de vele relaties die ik heb opgebouwd.”

111.jpg

Werkzaamheden
Voor Sportvisserij Groningen Drenthe (v/h sportfederatie) met 160 aangesloten hengelsportverenigingen (=50.000 sportvissers) en die van Oost Nederland met 70 verenigingen (64.000 senior sportvissers en 7.000 jeugdleden) is De Haan Waterbouw de vaste partner. Voor deze verenigingen leggen ze nieuwe vissteigers aan en plegen we onderhoud aan bestaande aan het Twentekanaal. “Tussen A35 en A1 gaan we eind 2019, voorjaar 2020 onderhoud plegen aan een 20-tal vissteigers.”

112.jpg

In de haven van Lauwersoog voeren ze een meerjarige klus uit – onderhoud aan de drijvende steigers. Voor een nieuw drijvende steiger gebruiken we zelfs palen van wel 24 m lang! De haven van Loppersum is inmiddels gereed, een klus van aannemersbedrijf Koen Meijer. Via Koen Meijer werken ze momenteel aan een project in de gemeente Veendam en in Blauwestad. “Het repareren van een gat in de zeedijk bij Lauwersoog was een wel heel speciale haastklus. Via de havenmeester werden we ingeschakeld. Je staat onder tijdsdruk en je hebt te maken met eb en vloed. Met een rupskraan hebben we 200 ton stortsteen in het gat kunnen storten. Vooraf hadden we een soort megabeschoeiing aangebracht. Ons werkgebied spreidt zich dus uit van Groningen en Drenthe tot in Twente aan toe.” 

IMGP4794.jpg

“We zijn écht gespecialiseerd in wat ze noemen waterbouw, zoals je op de begeleidende foto’s kunt zien. We gebruiken voornamelijk tropisch hardhout met een gecertificeerd FSC-keurmerk. Dit garandeert dat het hout afkomstig is vanuit bossen die verantwoord worden beheerd. Ook werken we met kunststof voor bijvoorbeeld steigers. We vervaardigen vaste – en/of beweegbare bruggen voor voetgangers, fietsers, auto’s en/of  (tijdelijk) bouwverkeer.

_DSC1816.jpg

Machines/gereedschap
Veel klein gereedschap hebben ze natuurlijk zelf, ook heiramen, een werkboot met vlotten e.d. Groter materiaal huren ze in of besteden ze uit. “We hebben uitstekende relaties met verschillende bedrijven. Bij zwaardere klussen, zoals het dichten van het gat in de zeedijk, kunnen we blindelings op hen vertrouwen. Dat is natuurlijk ook wederzijds! Specialistisch werk zoals bijvoorbeeld het zagen onder water of het aanbrengen van verankeringen via klapankers besteden we dan ook met een gerust hart uit.”

113.jpg

Voor werkzaamheden en voorbereidingen daartoe kan De Haan Waterbouw gebruik maken van de faciliteiten bij Koen Meijer, collegialiteit in optima forma. Als klein bedrijf doet Leo de Haan nagenoeg alles zelf. Van acquisitie, ontwerp, calculatie, offertes, constructie en werkvoorbereiding tot aansturen van zijn mensen. Zijn jarenlange ervaring plus zijn vele zakenrelaties maken dat De Haan Waterbouw goed in het werk zit. En… de opvolging is al min of meer geregeld. Tom staat klaar om het stokje over te nemen.

_DSC1850.jpg

Meer informatie:
Raadpleeg de site www.waterbouwdehaan.nl 
of mail info@waterbouwdehaan.nl
of bel met Leo zelf 06-53350856

De Haan waterbouw is gevestigd aan de Raadhuiskade 3 te Wildervank.


 
Fotoalbum: