Nieuws

Schot in de roos Tennisclub Veendam met padelbanenIMG_0131.JPG

Tennisclub Veendam heeft zaterdag haar eigen padelbanen geopend. Daarmee beschikt de tennisclub in Veendam als eerste vereniging in de provincie over eigen padelbanen (de Groninger ACLO Studentensport kreeg 2 jaar eerder padelbanen voor studenten).

Met het doorknippen van twee lintjes heeft het oudste en het jongste lid de padelbanen feestelijk geopend. Siebe de Haan (90) is sinds 1988 lid, na zijn pensionering was hij met tennissen begonnen om in beweging te blijven. Hij speelt nog elke week. Vajen Pol (7) is ruim 4 maanden lid van de vereniging, die tussen de 450 en 500 leden telt.

IMG_0171.jpg

De KNLTB verwacht dat binnen 10 jaar bij zo’n 500 verenigingen deze een van de snelst groeiende sporten ter wereld kan worden beoefend. Momenteel is het in Nederland van 20 naar 120 verenigingen gegroeid.

Padel is overgewaaid uit Spanje. Deze vorm van racketspel is een mix tussen tennis en squash. Door sommigen wordt het padeltennis genoemd omdat het uit een tennisgedachte komt. Accountmanager padel bij de KNLTB Pieter de Leijer spreekt over een andere sport. Leijer begeleid en promoot het padelspel bij verenigingen en was ook bij de opening aanwezig. “Padel is een afleiding van tennis dat zich tot een eigen soort van sport ontwikkeld heeft. Het is makkelijk te leren en laagdrempe­lig.”

IMG_0153.jpg

“De laatste vier jaar is padel met een enorme opmars bezig. Er worden meer padelbanen aangelegd dan verwacht. Doordat padel spectaculaire spelsituaties oplevert is het een echte blikvanger. Het kan bij de tennisclubs die het aanbieden veel mensen aantrekken. Zo kunnen tennis en padel elkaar optimaal versterken. Met de eigen trainingsmogelijkheden is het ook heel aantrekkelijk. En kan er in competitieverband met deze nieuwe sport worden gespeeld.”

IMG_0244.JPG

Herkomstland van padel is Mexico. Het is 50 jaar geleden door een zakenman ontwikkeld die een tennisbaan in zijn eigen tuin wilde aanleggen, maar dat paste er niet in. Padel heeft een kleinere baan. Net als in squash kaatst de (hardere) bal terug via een doorzichtige achterwand. Het spel is wat meer tactisch dan tennis. De professionele padelspelers Werner Loodsma, trainer Robin de Leeuw, Rosco Muller en trainer Leander van der Vaart zorgden na de opening voor spectaculaire demonstraties.

IMG_0197.jpg

Aansluitend hebben bekende (ex-)sporters uit andere sporten de padelbanen betreden. En probeerden voetballer Angelo Cijntje, tennisster Anastasiya Mulder, schaatser Gerard Kemkers, wielrenster Lonneke Uneken en hockeyer Peter Windt (voor wie het niet nieuw was) deze sport uit. Vier winnaars uit een deel- en like actie van de tennisclub op Facebook mochten tegen hen spelen.

IMG_0320.JPG

Voor beoefenaars van andere sporten heeft de tennisclub een aparte padel-lidmaatschap ingesteld om ze te kunnen laten ervaren of het bevalt. Tennisvereniging Veendam wil ook voor andere tennisverenigingen in de regio  trainingsmogelijkheden, en het kunnen spelen, aanbieden tegen dezelfde tarieven als van eigen leden.

IMG_0306.jpg

“We groeien sterk in de jeugd”, weet voorzitter Jaap van Slooten. “We hebben een goeie lichting jeugd. Recentelijk hebben we iemand gehad die elk jaar landelijke prijzen pakte. Onze teams worden altijd kampioen. En onze technische trainer is landelijk genomineerd voor tennistrainer van het jaar.”

Overigens is men teleurgesteld in de houding van de gemeente Veendam qua medewerking. Er kan een pro-forma garantstelling worden afgeven voor een lening die de vereniging moet afsluiten. Daarbij wordt geen enkele risico gelopen. Voor de vereniging scheelt dit 9.000 euro op de totale exploitatiekosten, die dan niet hoeft te worden gevraagd aan de eigen leden.


 
Fotoalbum: