Nieuws

Palletstapelaar van Kisuma Chemicals
voor Voedselbank Veendam en omstrekenIMG_0027.JPG

Sinds enige tijd heeft de voedselbank Veendam en omstreken een palletstapelaar in gebruik. Woensdag 2 oktober is deze palletstapelaar door Muriel Hofstede van Kisuma officieel verstrekt aan voedselbank-voorzitter Klaas Steenhuis en penningmeester Wim Dethmers.

Klaas Steenhuis: “De vrijwilligers van de voedselbank werken met pallets met daarop grote hoeveelheden. Het is allemaal vrijwilligerswerk, en zo hoeven onze mensen niet hun rug te gaan forceren”. Muriel Hofstede: “Wij wilden gaan sponsoren met iets praktisch waar de vrijwilligers veel aan zouden hebben. Wim Dethmers kwam toen met een palletstapelaar.”

Op 2 dagen per week, dinsdag- en donderdagmiddag, ontvangen in totaal ongeveer 200 mensen een voedselpakket via de Voedselbank Veendam. Om dit te bereiken wordt dagelijks voedsel opgehaald bij supermarkten en bakkers in het werkgebied.

IMG_0025.jpg

“We proberen allemaal steeds zoveel mogelijk de schijf van vijf te hanteren. Zodat mensen ook goed en verantwoord voedsel krijgen, en het niet te eenzijdig is. Mensen met weinig geld willen wij ook graag het goede toe. Voor gezinnen zitten er gemiddeld 20 producten in een pakket.”

Klaas Steenhuis spreekt als mede een rol hebbend in de voedselketen over een heel grote verantwoordelijkheid. Vanaf de boer gaat het naar de fabriek en vervolgens naar de winkels. Voedsel van een paar dagen voor de finale van de uiterste datum gaat naar de voedselbank. En dan moet er goed gelet worden op de geschiktheid. Want de Voedsel en warenautoriteit houdt ook toezicht op de voedselbanken. Om aan de eisen te kunnen voldoen volgen de vrijwilligers cursussen.

Voedsel dat niet meer voor menselijke consumptie mag worden uitgeven kan bijvoorbeeld naar een boer die het aan zijn vee geeft. Zoals groenten of oud brood.

Is het ook daar niet meer voor geschikt wordt het gecomposteerd, of gaat het de afval in voor de verbrandingsoven. Meestal wordt het gecomposteerd.

DSC_0015.JPG

Nederland telt ca. 360 voedselbanken met elk een zelfstandige stichting. Wel zijn ze allemaal lid van de Vereniging Voedselbanken Nederland. Deze overkoepelende vereniging helpt de lokale stichtingen met het zo goed mogelijk functioneren. Voedselbank Veendam is voortgekomen uit een particulier initiatief in een woonhuis dat in 2007 was begonnen. Al snel ging dat niet meer en moest er een grotere ruimte aan de Schipperstraat worden betrokken. Toen ook dat te klein werd kon men in 2012 intrek nemen in de grote ruimte op de huidige locatie aan de Transportweg.

Het is eigenlijk een ontwikkeling dat niet zou moeten. Maar in plaats van elke week niets voor arme mensen moet er toch gekozen worden om toch een voedselpakket te kunnen uitdelen.

Het totaal aantal mensen dat voedsel ontving was in 2018 toegenomen met 6% tot 140.000. Volgens een artikel op voedselbanken.nl moeten meer 50-plussers een beroep doen op voedselhulp. En dat deze groep niet lijkt te profiteren van de toename in werkgelegenheid. Lees ook: www.voedselbankennederland.nl

IMG_0029.JPG

Begin januari was er na de verhuizing van de buren extra ruimte bijgekomen voor de Voedselbank Veendam. Er was behoefte aan meer magazijnruimte voor het aanleggen van houdbare voedselvoorraden voor mindere tijden.

Met Midden Groningen is afgesproken dat cliënten uit die gemeente voorlopig nog aan de Transportweg  in Veendam een voedselpakket kunnen halen. De Voedselbank voor Midden Groningen zit in Martenshoek. Voor mensen in Muntendam en Meeden is dat te ver reizen. Zodra de Voedselbank in Midden Groningen op meerdere punten de uitgifte gaat doen, gaan de cliënten in de voormalige gemeente Menterwolde naar Midden Groningen.

Elk uitgegeven voedselpakket kost om en nabij 4,50 euro. De Voedselbank is financieel voor ca 60% afhankelijk van bedrijven, kerken en particuliere donaties. Dit geldt met name voor kosten van transport, brandstof, koel en vriesapparaten. Met een donatie van 10 euro wordt een gezin 2 weken aan een voedselpakket geholpen. Eventuele donaties kan via de website: www.voedselbankveendam.nu

IMG-20190926-WA0004.JPG