Regio

Activiteiten in de Regenboogweek in het Oldambt e.o.



Regenboogvlag.png

Ook dit jaar worden er weer meerdere activiteiten georganiseerd gedurende de Regenboogweek (5 - 13 oktober). Aanleiding is Internationale Coming-Outdag op 11 oktober. Coming-Outdag verwijst naar het moment waarop LHBTI-ers “uit de kast” komen en zichzelf als lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel (LHBTI) aan hun omgeving bekend maken. Voor velen was en is dit ook vandaag de dag nog niet vanzelfsprekend, maar beladen met angst om niet geaccepteerd en buitengesloten te worden. Op Internationale Coming-Outdag wordt overal in de wereld aandacht gevraagd voor de situatie van LHBTI-ers.

Overzicht van wat er in de Regenboogweek in het Oldambt te doen is:

  • Zaterdag 5 oktober,
    20.30 uur: LHBTI-feest “Out & Proud voor jong en oud!” in de HarbourClub, Havenkade-West 3, Winschoten. Iedereen die diversiteit een warm hart toedraagt is van harte welkom. De entree is gratis.
     
  • Dinsdag 8 oktober,
    20.00 uur: Film “Carmen & Lola” (2018). Regie: Arantxa Echevarria in Cultuurhuis De Klinker, Mr. D.U Stikkerlaan 251, Winschoten.
     
  • Vrijdag 11 oktober: Internationale Coming-Outdag
    8.36 uur het hijsen van de Regenboogvlag aan het gemeentehuis in de Langestraat in Winschoten door burgemeester Cora-Yfke Sikkema. Dit vroege en precieze tijdstip komt door het initiatief van de provincie dat er iedere minuut in één van de gemeenten een regenboogvlag aan het gemeentehuis gehesen wordt. In Winschoten zullen burgemeester Sikkema en Marjet Bos van Roze 50plus Oldambt hierbij een korte toespraak houden.

    Hierna is er in de raadszaal een ontbijtbijeenkomst van het College van B&W, ambtenaren en LHBTI inwoners. Aansluitend zal een delegatie van Statenleden de gemeente Oldambt aandoen om van gedachten te wisselen over inhoud en voortgang van het LHBTI-beleid.

    Alle overheidsgebouwen, bibliotheken en een aantal scholen in de gemeente zullen vlaggen met de regenboogvlag. De Hema zal traditiegetrouw regenboogvlaggen uitsteken en de winkeliersvereniging heeft een oproep aan alle winkeliers gedaan om dit eveneens te doen.

    In de middag van vrijdag 11 oktober vindt in zorgcentrum ‘de Blanckenborg’ in Blijham de eerste presentatie plaats van het programma “Aal goud?... Elk en ain zichzulf?!”  In dit programma vragen de Groningse zanger Klaas Spekken, pianist Vincent Grit en Roze 50+ ambassadeur Marjet Bos met mooie liedjes en treffende korte verhalen aandacht voor de situatie van oudere LHBTI.
     

  • Zondag 13 oktober
    om 16.00 uur organiseert de LHBTI-werkgroep Geloof & Levensbeschouwing Westerwolde en Oldambt een Regenboogviering.
    Iedereen is van harte welkom in het Witte Kerkje aan de Dorpsstraat 119 in Vriescheloo om gezamenlijk te vieren dat ieder mens zichzelf mag zijn. Deze regenboogviering heeft een meer religieus karakter dan in voorgaande jaren. Zij staat in het teken van de behoefte aan acceptatie en waardering van diversiteit in kerk en samenleving. Onder het motto “Ken je mij? … wie ken je dan?” wordt met liederen en betekenisvolle teksten stil gestaan bij de situatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI). Na afloop is er een gezamenlijke maaltijd.

Actuele informatie over activiteiten in de Regenboogweek: www.roze50plusoldambt.nl, www.facebook.com/roze50plusoldambt en roze50plusoldambt@xs4all.nl tel. 0597-421281.

Iedereen wordt opgeroepen om op 11 oktober de regenboogvlag in top te hijsen. Dit ten teken van solidariteit met die LHBTI, die in de verdrukking zitten, waar ook ter wereld!

Via bovenstaand mailadres of telefoonnummer zijn regenboogvlaggen voor 8 euro te verkrijgen.