Nieuws

Laarman Opslag Wildervank_DSC0536.jpg

Tekst Hans van Noort

Zegt u het maar. Hoeveel ruimte heeft u nodig? Bij Laarman Opslag aan de Kammingakade 8 in Wildervank kunt u kiezen. Richard Laarman, 37 jaar, is de ambitieuze ondernemer achter dit jonge en bloeiende bedrijf. Het is gevestigd tussen de Kammingakade en de Participantenweg (evenwijdig aan de STAR-spoorlijn vanaf de K.J. de Vriezestraat tot aan de 36e laan), zodat je gemakkelijk via de achterzijde de fraai verbouwde gigaloods kunt bereiken. Aan de Kammingakade, westkant, heeft het bedrijf een eigentijdse en verzorgde uitstraling gekregen. Het kan je na 3 jaar (start is in 2016) bijna niet ontgaan dat hier Laarman Opslag zit.

_DSC0577.jpg

In de loods zijn garage- annex opslagboxen geplaatst waarin de huurder zijn spulletjes kwijt kan. Maar het zijn niet alléén deze boxen. Ook de voormalige poterbewaarplaatsen (opslag voor pootaardappelen) zijn in de verhuur. Deze ruimtes hebben een afmeting van maar liefst 4 x 10 m = 40m². Ook de hoogte is géén probleem, zodat het aantal m³ nog veel groter kan zijn! De opslagboxen zijn er in verschillende maten. Kleine van 2 x 3 m, wat grotere van 2 x 4,5 m en nog grotere van 2.40 x 6 m. Een grotere ruimte nodig? Ook geen probleem. Richard Laarman heeft ook grotere ruimtes in de aanbieding. “We hebben vaste maten wat betreft de opslagboxen, maar kunnen heel flexibel zijn wat betreft grootte van de te huren ruimte.” De totale loods is maar liefst 112 m lang en daar kun je heel wat opslagboxen en units e.d. in creëren. Met een grote industriële lift kun je de 1e verdieping bereiken. Om spullen gemakkelijk daar te krijgen is een aanhanger beschikbaar! “Je moet de ruimte efficiënt inrichten én gebruiken,” glimlacht Richard Laarman. De kosten voor een garagebox van 2 x 3 m bedraagt € 50,00 per maand. Het type dat daarna komt kost €75,00. De populaire van 2,4 x 6 m komt op € 100,00. Wie huren er nou “ruimte.” De meeste klanten komen uit de particuliere sector, daarnaast ZZP’ers, mensen met een webshop en vertegenwoordigers. Deze laatsten hebben veelal bij huis te weinig ruimte om hun waar op te slaan en huren dan ruimte.

_DSC0558.jpg

Veiligheid
Zowel de opslagboxen zijn uitstekend af te sluiten. Maar eerst moet je binnen zien te komen. Hiervoor krijg je van Richard een app met een persoonlijke code zodat je de roldeur kunt openen. Daarna loop of rijd je naar je eigen box die je kunt ontgrendelen en binnentreden. Richard kan via zijn beveiligingssysteem zien wie de deur geopend heeft en dus binnen is. Met camera’s worden zowel de binnen als de buitenruimtes in de gaten gehouden. De verhuurde ruimtes zijn dagelijks toegankelijk van 06.00 – 22.00 uur. Men kan zichzelf redden, selfstorage wordt dat tegenwoordig genoemd. “Wij zorgen voor de brandverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De opgeslagen inboedel valt onder de inboedelverzekering van de huurder. Die moet het wel even melden bij de verzekeringsmaatschappij!” Bij alle huurovereenkomsten wordt een contract opgesteld, zodat voor huurder en verhuurder duidelijk is wat zijn of haar rechten en plichten zijn.

_DSC0590.jpg

Duurzaam
Sinds enkele maanden is de loods voorzien van zonnepanelen. Er liggen er 800! Goed voor een slordige 250.000 kW per jaar. Er is speciaal een kabel onder het Oosterdiep gelegd, die de opgewekte energie naar het transformatorhuisje transporteert. Op jaarbasis geven deze zonnepanelen een CO² reductie van 156 ton! Bij de verbouwing is het dak van de loods goed geïsoleerd, zodat de ruimtes altijd vorstvrij zijn. De ongediertebestrijding is uitbesteed aan VTW plaagdierbeheersing te Nieuwolda. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de bestrijding en beheersing van ongedierte. “We grenzen aan landbouwgebied, dus je kunt van alles verwachten. Je kunt zelf wel een muizenvalletje zetten, maar dat helpt natuurlijk niet. Het moet professioneel aangepakt worden, vandaar dat we VTW in de hand hebben genomen.”

_DSC0612.jpg

Naast de verhuur van ruimte in de breedste zin van het woord verhuurt Laarman ook verhuisbusjes - bakwagens. Ze hebben er twee. U heeft ze vast wel eens zien rijden of ergens zien staan. Met koeienletters staat erop: Ik ben te huur. Die koeienletters hebben niets met zijn afkomst te maken. Zijn ouders hebben een veehouderij en akkerbouwbedrijf aan de Landbouwstraat in Wildervank, waar Richard bij in zit. Aanhangers, de zogenaamde multi-transporter c.q. autoambulance zijn tevens te huur.

_DSC0620.jpg

Geschiedenis (bron: nols-maatschappij.info/industrie)
In 1923 laat de heer Holscher een kunstmestloods neerzetten op de plek van de vroegere scheepshelling en stoomzagerij van de gebr. Steentjes. Deze is begon in 1879. In 1929 breidt de loods al uit en laat Holscher naast de loods een losspoor aanleggen. Deze krijgt een wissel/aansluiting met de spoorlijn van de NOLS (Noordooster locaalspoorweg-Maatschappij). Het spoor is in te rijden vanuit de richting Wildervank. De spooraansluiting is niet meer aanwezig. Later verandert de naam in Veenkoloniale Boerenbond  (VBB). Op de voorgevel is de naam nog steeds te lezen. Veel oud Wildervanksters zullen zich misschien nog kunnen herinneren dat naast de loods vaak 2 goederenwagons stonden opgesteld. Begin jaren zestig van de vorige eeuw zijn de gebouwen weer flink vergroot. In 1975 komen de loodsen in handen van pootaardappelbedrijf van dhr. W. Berg uit Borgercompagnie. Deze worden nu dus door Richard Laarman voor de verhuur gebruikt. Bovendien is de voorzijde in de oude staat teruggebracht.

_DSC0541.jpg

Richard Laarman is ambitieus en heeft grootse plannen. De vraag naar opslagruimte neemt alleen maar toe. Via mond-op-mond-reclame merkt hij dat zijn naamsbekendheid sinds 2016 al behoorlijk is toegenomen. Wij wensen hem veel succes met zijn bedrijf.

Meer informatie:
Telefoon: 06.14851145 of richardlaarman@live.nl


 
Fotoalbum: