Nieuws

Bij Grand Café/Brasserie Java in Veendam is alles mogelijk



20190926_1924.jpg

Tekst Hans van Noort

Het is prachtig weer. De zwarte parasols sieren het terras aan het Prins Hendrikplein. Onder deze zonneschermen is het goed toeven. De bediening loopt af en aan. Je heb een heerlijk uitzicht over een stukje bedrijvigheid in de stad, zonder dat het hinderlijk is. Gezellig, je thuis voelen, gastvrij, gastvriendelijk zo voelt dat daar. Uitbater is Leo Frans, 37 jaar. Wel geboren en getogen in Veendam, maar géén horeca achtergrond. Toch heeft hij Java weer smoel gegeven en hoe…

20190926_1889.jpg

Leo Frans heeft al bijna 20 jaar een eigen bedrijf! Neen, géén horecabedrijf, maar een elektrisch installatiebedrijf. Hierdoor komt hij veel bij horecabedrijven. Licht en geluid zijn helemaal zijn ding. In 2002 komt hij in contact met de heer Woldhuis. Een jaar later opent op Prins Hendrikplein 5c nieuwbouw discotheek Zenit. Deze discotheek zit er nog steeds. In 2004 wordt Leo bedrijfsleider bij Woldhuis, elk weekend, voornamelijk nachthoreca. Leo Frans: “In 2011 heb ik het gekocht. In 2014 komt Rembrandt, de buurman, te koop, zo’n kans krijg je maar éénmaal. We hebben alles opgeknapt en de oude naam, Java, in ere hersteld. Het oude pand is beschermd stadsgezicht en stamt uit 1887. Aan dhr. Woldhuis heb ik veel te danken. Hij heeft me met raad en daad bijgestaan.” De tijd draait door. Dan wordt het 2017 en gaat Scheer en Foppen ter ziele. In 2018 komt ook deze ruimte bij Java. Wederom volgt een verbouwing en in april 2019 gaat de brasserie open. Hier vinden de live cookingbuffetten plaats. Er is plaats voor 82 personen. De live cooking keuken ziet er tiptop uit met onder andere koelingen voor vlees, vis en het saladebuffet, een steamer, een grote bakplaat, een gril en niet te vergeten de vitrine voor de nagerechten en het ijs.  “De live cooking is eigenlijk Java in buffetvorm,” aldus Leo met een big smile. “Hier kun je kennismaken met de keuken van Java in al zijn facetten van klassiek Frans, Hollandse pot tot Mexicaanse schotels en Indische gerechten. Een kleine wereldkeuken zou je het kunnen noemen.”

20190926_1899.jpg

Is het niet lastig om zoiets nieuws te beginnen hier in Veendam? Leo Frans: “We hebben de live cooking alléén in het weekend. Natuurlijk hebben we rekening gehouden met een aanlooptijd, maar door het leveren van kwalitieit, service en de mond-op-mond-reclame realiseren we nu een gezonde groei. Het loopt lekker.” Uiteraard blijven de andere faciliteiten van Java ook behouden, denk aan het “gewone” restaurant voor een 3-gangendiner of dagschotel, de high tea, de Engelse pub, de vergadermogelijkheden en de besloten diners. Verder de catering - ook op locatie, de bruiloften en partijen en zelfs laatst een begrafenis. Op de 1e etage vind je nog een restaurant met bar. “Veel service-clubs, bedrijfsleven en instellingen weten ons te vinden voor hun vergaderingen en/of contactmomenten. Dat zijn bijvoorbeeld de Rotary en de Lions. We zijn veelzijdig en breed ingesteld, zodat iedereen zich thuis voelt. Graag willen we dat elke gast voldaan hier de deur weer uitgaat.”

20190926_1891.jpg

Personeel
Naast 9 FTE’s heeft Java 16 mensen in partime in dienst. De chef in de keuken krijgt assistentie van 6 koks. Leo Frans springt bij waar nodig. Een aantal personeelsleden werkt al langer bij Leo Frans en vervangen hem uitstekend bij zijn eventuele afwezigheid. Java is een erkend leerbedrijf niveau 2 en 3 van de SVH. 
Vorig jaar benadert de gemeente Leo Frans. Wil je Veendam vertegenwoordigen op een seminar voor werkzoekenden in de horeca. Verder aanwezig: het Noorderpoort College (leerwerktrajecten), het UWV (uitkeringsinstantie) en de gemeentes Oldambt en Menterwolde. De bijeenkomst is in Winschoten. “Het is even schrikken. Er zitten 150 man in de zaal!” Leo Frans vertelt iets over Java. Hij geeft aan dat leerwerktrajecten wel leuk zijn, maar niet alles. Wil je weten hoe het er in de horeca aan toe gaat? Loop dan een dagje of langer mee in een bedrijf. Uiteindelijk resulteert dit in een contract voor 2 werkzoekenden. Ze hebben nu een deeltijdbaan bij Java! Gemeente blij met de presentatie van Leo Frans, werkgevers, onderwijs en UVW blij dat er een stukje duidelijkheid is gekomen in hoe e.e.a. in zijn werk gaat. Bovendien de mensen blij om wie het allemaal draaide.
De contacten met de gemeente zijn overigens uitstekend, ook wat betreft de inrichting van het Prins Hendrikplein. 

20190926_1892.jpg

Keuken
“De meeste grondstoffen komen uit de regio. Van het vlees en de vis weten we de herkomst. De verse asperges, aardbeien en krieltjes komen van Doornbosch - Borgercompagnie. Het ambachtelijke ijs en brood komen van meester ijsbereider Wiert Geertsema - Muntendam. Allemaal kwalitatief hoogstaande en eerlijke producten én dat proef je. De overige grondstoffen halen we bij BidFood, onze online horecagroothandel. Wat dacht u van een smaakvolle dagschotel - Little Java - bijvoorbeeld: Kippendij saté, steakfriet, salade, mayo en appelmoes met een verrassend ijs als dessert; of een 3 - gangen diner bestaande uit een voorgerecht - Java Starter - een Javaanse pindasoep, als hoofdgerecht de Java Mixed Grill. Liever vis, kan ook, zalmfilet of snoekbaarsfilet. En als nagerecht - Java Dessert - een limoncello? Hebben we het nog niet eens gehad over het live cooking buffet met zijn Teriyaki, het water loopt je nu al in de mond…

20190926_1900.jpg

Bij de presentatie van de nieuwe menukaart heeft Leo Frans een paar dagen een leuk geintje uitgehaald. Op de menukaart had hij géén prijzen vermeld. Hij vroeg aan de gasten wat ze van de nieuwe gerechten vonden en welke prijs ze eraan wilde koppelen. “En als ik het nu maar €1,00 waard vind,” vroeg één van de gasten, “dan betaalt u ook slechts één euro. Dit pakte zo fantastisch uit dat we heel veel feed back hebben gekregen op onze menukaart en meer. We luisteren naar onze gasten en passen indien mogelijk e.e.a. aan.” Een sterk staaltje marketing! 

20190926_1901.jpg

Leo Frans zit nog boordevol plannen, die liggen nog in het verschiet. Zeker is wel dat het Prins Hendrikplein met de komst van Java nieuwe stijl een upgrading heeft ondergaan. Super.

20190926_1898.jpg

Meer informatie? Ga gewoon eens langs voor een hapje of een drankje.
Prins Hendrikplein 7, Veendam, 0598-433782


 
Fotoalbum: