Nieuws

Bibliotheek op school geopend op CBS ‘t Haimstee



IMG_0121.JPG

Maandag is  op  CBS ‘t Haimstee in Veendam door wethouder Annelies Kleve de officiële opening van de ‘Bibliotheek op school ‘ op geopend. De wethouder verrichte de opening samen met een leerling. De leerling middels het uitpakken van een groot formaat ‘Reuzenzoekboek’, de wethouder knipte het lintje om het boek door.

Het project Bibliotheek op school is een samenwerkingsverband van de bibliotheek en de gemeente. ’t Haimstee is inmiddels de achtste school met een schoolbibliotheek. Er staan nog 4 scholen op de nominatie. Met 12 scholen hebben alle scholen in Veendam een schoolbibliotheek.

Bibliotheek op school vergroot het plezier in lezen. Daardoor verbeteren de taal-, lees- en informatievaardigheden van kinderen. Met het programma werken bibliotheken, scholen en gemeenten samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. Zo wordt het onderwijs beter en wordt het lezen aangemoedigd, zowel op school als thuis. In de provincie Groningen wordt de Bibliotheek op school verzorgd door Biblionet Groningen.

IMG_0102.jpg

De Bibliotheek op school is veel meer dan een collectie boeken. Vooral de aandacht voor taal- en (voor)leesbevordering maakt dit landelijke programma tot een succes. Leren begint bij lezen. Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor betere schoolresultaten. Een goede schoolbibliotheek zorgt ervoor dat alle kinderen de kans krijgen om leeskilometers te maken.

“De Bibliotheek zorgt ervoor dat er elke drie maanden nieuwe boeken bijkomen”, zegt Wil de Jong van de bibliotheek. “Mijn drie collega’s ondersteunen ook het voorlezen op de scholen. Zij stimuleren vanuit de bibliotheek om te gaan lezen. Maar ook de ‘biebmoeders’ stimuleren het lezen.”

“De boekintroducties van nieuwe boeken is in samenspraak met de betreffende school. En vanwege de identiteit van de school ook al naargelang de categorieën. De drie collega’s hebben elk drie schoolbibliotheken onder zijn of haar beheer. De boeken blijven op de scholen, en zo wordt de collectie ook steeds groter. Boeken die stuk gelezen zijn mogen worden vervangen.”

IMG_0112_2.jpg