Nieuws

Wereldpremière in de Grote Kerk te Wildervank
Dans-en-‘t-orgel_MG_9402.jpg

Tekst Hans van Noort

Het is nog even wachten tot zaterdag 5 oktober, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. Onder leiding van Margriet van der Laan studeren een 20-tal meiden van haar Oxygym dancestreet topteam op de muziek van hedendaagse componisten én klassiekers hun dansacts in. De muziek komt niet van een bekende band, neen, dit keer is gekozen voor het prachtige Walcker-orgel van de Grote Kerk in Wildervank. Dansen op orgelmuziek? “De uitdaging is groot en nieuw,” aldus Margriet, “maar we kunnen op elke muziek dansen.” 

De meiden variëren in leeftijd van 11 tot 22 jaar, maar de meesten zijn rond de 17. De eerste reactie: “Kun je daar wel op dansen?” Velen hebben nog nooit een pijporgel van dichtbij gezien en/of zijn nog nimmer in een kerk geweest. Alleen dit is al uniek. En dan dansen op muziek van o.a. de grootste componist ooit, Johann Sebastian Bach, maakt dit spektakel wel heel bijzonder.

_MG_9351.jpg

Bach wordt natuurlijk geassocieerd met kerkmuziek - cantates, oratoria en missen. Maar… op de muziek van Bach kun je ook prima dansen. Bach? Vragen we aan de meiden. Het antwoord luidt: nooit van gehoord. Apart is wel dat ze er wel op gaan dansen! Hoe gaat zo iets in z’n werk? Margriet: “Nadat de muziek is aangeleverd, ga ik aan de slag met de choreografie. Thuis luisteren en nog eens luisteren. Ritmes en tempo’s eruit halen, niet alle snelle nummers achter elkaar, danspassen erop loslaten en dan met de groep aan de gang. Omdat de meiden een topteam (Nederlands kampioen) zijn kunnen we betrekkelijk snel tot een danceshow komen. We gebruiken in onze shows allerlei attributen zoals poms (een soort glitterballen), wings (vleugels) kaarsen, doeken en zelfs …. we kunnen niet alles verklappen!” De meiden worden begeleid door professionele musici: Jochem Schuurman op het orgel en Gosling Veldema als percussionist (drums en pauken).

_MG_9381.jpg

De jongste meiden (11 / 12 jaar) Michelle, Carice, Kaytie en Noa vinden het heel bijzonder en leuk om op deze muziek te dansen. Ze hebben allemaal al ervaring met wedstrijddansen, maar een grote uitvoering met veel publiek is best wel spannend. “Het is wel heel anders dan we gewend zijn, maar je kunt wel lekker swingen.” Het is niet alleen maar klassieke muziek op 5 oktober. Ook moderne stukken staan op het programma. Amber, traint al 13 jaar bij Margriet, heeft al enige ervaring met klassieke muziek. Zij doet al 6 jaar mee met de voorstellingen van de Operette Vereniging Veendam-Wildervank! In 2014 maakte ze deel uit van het team dat in de USA meegedaan heeft met het WK! “Het team gaat knallen.” En dat belooft wat. Floren doet al 7 jaar aan streetdance. “Op deze muziek hebben we nog nooit gedanst. Het wordt écht spannend. Nu oefenen we nog op muziek van een CD, maar in het echt zal het nog weer anders zijn. We hopen wel op een volle zaal, maar het belangrijkste is dat iedereen geniet.”

Hoe is het idee ontstaan? We vragen het aan Wim de Olde van de Monument- en Concertcommissie van de Grote Kerk in Wildervank.

Wim: “ Erfgoedpartners Groningen en de Stichting Groninger Orgelland, deze laatste bestaat dit jaar 50 jaar, kwamen met het verzoek om eens te kijken of het orgel nieuw elan ingeblazen kan worden. Het zou fijn zijn om het mooiste uit twee werelden te verenigen. Aan de ene kant het orgel en aan de andere kant iets vanuit de wereld. Ja, wat dan? We zijn gaan nadenken en toen kwam Oxygym met hun topdansteam o.l.v. Margriet van der Laan in gedachten. Die hebben we benaderd. Margriet was gelijk enthousiast. Maar… wij als commissie weten niets van dans en we vermoeden dat Margriet niets van orgels weet. We zijn tot elkaar gekomen. Dan moet de muziek nog uitgezocht worden. Dat was beslist niet eenvoudig. We hebben een mix gevonden van klassiek en modern. Natuurlijk wel wat bekendere werken én je moet er wel op kunnen dansen.

_MG_9358.jpg

Op zoek naar verdere invulling: een organist en een percussionist. Ook niet zo eenvoudig. Gelukkig hebben we de jonge organist Jochem Schuurman gevonden. Hij is vaste organist in de Martinikerk te Franeker én orgeldocent. Hij zag het als een uitdaging. Gosling Veldema is de percussionist geworden. Ook hij is docent en aanvoerder bij het VKSO. Ze hebben nog nooit samen gespeeld, orgel en drums, maar het zijn beroeps dus dat komt wel goed. Naast de dans is er ook een lasershow met mist en licht. Het belooft een spetterende show te worden.”  Erfgoedpartners en de SGO zorgen voor de posters, flyers en de PR, de rest is voor rekening van de Monument- en Concertcommissie.

_MG_9399.jpg

De gehele zaterdag staat in het teken van het dansen. 
’s Middags zijn er twee streetdance clinics voor kinderen van de basisschool o.l.v. Amber van Oxygym. Van 14.00 uur – 15.00 uur voor de groep van 5 tot 8 jaar;
Daarna tot 16.00 uur voor de groep van 9 – 12 jaar. Toegang is gratis. Het orgel zal ook daar een rol hebben en wordt dan bespeeld door Wim de Olde.

Graag wel even aanmelden op www.dansentorgel.nl

_MG_9378.jpg

‘s Avonds begint het spektakel om 19.30 uur. Voor € 8,00 mag je naar binnen. Aan de kassa kun je betalen of je kunt de kaarten verkrijgen via www.orgelzomer.nl

De Monument- en Concertcommissie van de Grote Kerk te Wildervank nodigt u van harte uit.

Wees dus welkom en kom genieten van deze wereldpremière.