Nieuws

“Oktobermaand Kindermaand”
door burgemeester Swierstra geopendIMG_0591.JPG

Woensdagmorgen zaten de leerlingen van o.b.s. De Viermaster op hun stoelen gekluisterd. Burgemeester Sipke Swierstra las tijdens het startsein voor “Oktobermaand Kindermaand” het verhaal “De man met de zwarte cape” voor. Door zijn verteltrant hebben de kinderen vol aandacht geluisterd.

Het verhaal is speciaal door erfgoeddocente Tineke Neyman voor de Kindermaand geschreven. Het boeiende verhaal refereert aan de domineeszoon uit Woltersum Henric Piccardt (1636-1712), voormalig eigenaar van de Fraeylemaborg.

Op zijn 22e was hij als student plots met de noorderzon vertrokken. Piccardt belandde in Parijs waar hij kamerheer werd van koning Lodewijk de Veertiende, de Zonnekoning. 's Nachts leidde hij als rondzwervend clochard een dubbelleven. Dan sloop hij stiekem het paleis uit en kleedde zich onder een donkere brug om als zwerver. Zijn ene oog bedekt met een zwart lapje en zijn haar en gezicht een andere kleur. Op de grootste brug van Parijs, de Pont Neuf, zong hij zijn liedjes en speelde op de harp. Soms zongen mensen ook mee, en kreeg hij wat geld.

IMG_0629.JPG

Zijn dubbelleven was eigenlijk ook om zijn leven wat avontuurlijke te maken dan als een van de kamerheren alleen maar toe te kijken naar de dagelijkse rituelen van de koning. Later reisde hij voor koning Lodewijk om diplomatieke redenen regelmatig naar 's-Gravenhage. In gedichten heeft hij onder andere personen beschreven en festiviteiten aan het hof.

Na afloop van het verhaal mochten de leerlingen vragen gaan stellen aan burgemeester Swierstra. Op de vraag wat de leukste school is in Veendam gaf hij het antwoord dat er een heleboel leuke scholen zijn. En het er overal gezellig is. Een andere vraagsteller vroeg naar de plannen over de toekomst in de gemeente. De burgemeester antwoordde dat het gemeentebestuur wil dat het verkeer rondom de scholen nog beter wordt geregeld. Waar een wethouder mee bezig is. En dat men met het centrum bezig is om er weer mooi uit te laten zien. En als het kan het weer vullen van de lege winkels. Ook werd gevraagd of zijn kinderen ook burgemeester willen worden.  De burgemeester denkt zelf van niet omdat ze allemaal een andere opleiding hebben. Maar je weet het maar nooit.    

Oktobermaand Kindermaand wordt in de provincie Groningen georganiseerd door Erfgoedpartners. Tijdens Oktobermaand Kindermaand kunnen kinderen gratis deelnemen aan culturele activiteiten. Ook dit jaar worden er onder alle basisscholen in de provincie speciale stickerkaarten uitgedeeld. Door deel te nemen aan activiteiten kunnen kinderen stickers verdienen, bij de derde sticker krijgen ze een prijsje. Op www.kindermaand.nl is meer informatie te vinden.

Bezoek voor meer informatie over Henric Piccardt de webpagina van Museum landgoed Fraeylemaborg.

IMG_0628.jpg