Nieuws

Gedeputeerde Homan opent
groen gas installatie in VeendamWhatsApp Image 2019-09-17 at 14.46.33.jpeg
Rechts Gedeputeerde  Nienke Homan.

Op maandag 16 september heeft Nienke Homan, gedeputeerde in de provincie Groningen, de groen gas installatie op het terrein van Nedmag in Veendam geopend. Zoutwinningsbedrijf Nedmag en agrarisch ondernemer Henk van Oosten (BioEnergie Veendam) zetten een belangrijke stap in de energietransitie door te investeren in elkaar. Henk van Oosten produceert groen gas dat met de nieuwe groen gas installatie van Nedmag wordt ingezet in het proces van Nedmag. Dat levert een forse vermindering van het aardgasverbruik op. 

Van mest naar groen gas 
Henk van Oosten neemt mest afkomstig van boerderijen uit het hele Noorden af om het te vergisten. Bij de vergisting ontstaat biogas dat vervolgens wordt opgewaardeerd tot groen gas. Via een leiding van 700 meter gaat het naar de groen gas installatie op het terrein van Nedmag aan de Billitonweg in Veendam. De huidige afname groen gas bedraagt 4,5 miljoen kubieke meter, vergelijkbaar met energie voor 3000 huishoudens en 3 keer het zonnepark in Veendam. 

PERSBERICHT 16-09-2019 - Gedeputeerde opent groen gas installatie Veendam-1.jpg

Het aanjagen van de energietransitie 
Beide bedrijven profiteren van deze samenwerking en helpen elkaar op weg naar een duurzame toekomst. Henk van Oosten kan investeren in de v.o.f. Bio-Energie Veendam, doordat buurbedrijf Nedmag een grote afname van groen gas garandeert. 

Voor Nedmag is het een mijlpaal in de energietransitie, het bedrijf streeft ernaar in 2035 volledig onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Het resultaat van deze 
samenwerking: een vermindering van het aardgasverbruik met 15%. De komende jaren is Nedmag van plan de inname van groen gas uit te bouwen, tot maximaal 40%. Ook kijkt Nedmag naar andere energiebronnen, zoals zonne- en windenergie en waterstof, om uiteindelijk het energieverbruik 100% te vergroenen. 

Daarnaast hopen de bedrijven met dit initiatief meer duurzame samenwerkingen in de provincie Groningen aan te jagen. 

PERSBERICHT 16-09-2019 - Gedeputeerde opent groen gas installatie Veendam-2.jpg