Nieuws

Veteranendag bij Siep & Co in Oude Pekela
met hulp van veteranenIMG_0421.JPG
Siepco voorzitter Andries Brans, burgemeester Jaap Kuin, Dave Kloosterman van legerkeuken.nl en Veteraan sergeant Paul Rila

Nederland telt ruim 115.000 veteranen die zich wereldwijd voor vrede hebben ingezet. De gemeenten Veendam en Pekela hebben net als vorig jaar voor een lokale veteranendag in september gekozen, zodat veteranen in juni de Nationale Veteranendag in Den Haag kunnen bezoeken.

De gemeente Pekela was dit jaar gastheer van Veteranendag 2019. Deze heeft afgelopen zaterdag voor het eerst plaatsgevonden op de bijzondere locatie van Stichting Siep & Co aan de Hendrik Westerstraat in Oude Pekela.

IMG_0442.jpg

Stichting Siep & Co is gevestigd in de productiehallen van de voormalige strokartonfabriek Free & Co voor het bewaren en restaureren, en het eventueel volledig herbouwen van het industrieel erfgoed. Tevens wordt met behulp van vroegere werknemers in die economische bedrijvigheid een ervaringsplek geboden voor het bewerken van metaal, hout en andere materialen.

Alle veteranen die op uitzending zijn geweest worden op basis van inschrijving bij het Veteranen Instituut uitgenodigd voor de Veteranendag. Deze bijeenkomst is bedoeld voor veteranen die in de beide gemeenten woonachtig zijn, en waarvoor 63 veteranen zich hadden aangemeld.

IMG_0473.JPG

Veteraan Annemarie uit Veendam heeft uit handen van burgemeester Sipke Swierstra een cheque van 350 euro overhandigd gekregen namens de gemeenten Veendam en Pekela. Annemarie draagt deze cheque over aan de Stichting Hulphond. Tijdens haar uitzending naar Bosnië (1993-94) als chauffeur zwaar transport heeft ze PTSS opgelopen. Haar PTSS-hulphond, een labrador, ondersteund haar daarbij. De hulphond betekend voor haar dat ze weer kan leven.

Een PTSS-hulphond is een signaleringshond met extra gevoeligheid voor stress die door traumatische ervaringen wordt veroorzaakt. De PTSS-hulphond leert de opbouw van stress te herkennen in fysieke uitingen. Omdat het zintuiglijke waarnemingsvermogen van een hond vele malen groter is dan dat van een mens, voelt een hond een verandering in spanning, woede of verdriet eerder aan dan zijn baas.

IMG_0446.jpg

De PTTS-hulphond zorgt ervoor dat ze zich op haar gemak voelt en rustig blijft. Hij maakt haar wakker als ze nachtmerries heeft. In grote groepen zorgt hij voor voldoende afstand. Met het boodschappen doen helpt hij ook mee. Hij is steeds op haar gericht en is overal bij haar. Het is haar eerste hulphond en ze heeft hem sinds 24 mei. “Maar we zijn aardig op elkaar ingespeeld en dat kan alleen maar beter worden. We hebben een kennismakingssessie gehad, en vanaf de eerste seconde was het gelijk raak. Hij is makkelijk te trainen en ik wil hem nieuwe dingen aan gaan leren."

Annemarie is dankbaar dat ze dankzij Stichting Hulphond deze hond heeft gekregen, en ze weet ook dat zo’n hulphond veel geld kost. De aanvragen en wachtlijst is lang, maar ze gunt iedereen om dankzij zo’n hond er toch nog wat van te maken.

Voorheen werd de Veteranendag in samenwerking met de drie gemeenten Veendam, Pekela en Menterwolde georganiseerd voor het meer volume krijgen. En werd het om en om in de drie gemeenten gehouden. Sinds de herindeling van Menterwolde naar Midden Groningen wordt het in Pekela en Veendam om en om gehouden. Overigens denkt Kuin om voor meer deelname samenwerking te zoeken met Stadskanaal of de gemeente Oldambt.

IMG_0392.jpg

Burgemeester Jaap Kuin: ”We hebben ook afgesproken het te koppelen aan een andere activiteit om een iets breder programma te bieden. In Veendam werd het tijdens het Pruiverij gehouden. Dit jaar was het tijdens de jaarmarkt van de OPA-markt. Sinds twee jaar betrekken we ook veteranen zelf bij de organisatie. En denkt ook een groepje veteranen mee over het invullen van het programma. We doen het uit respect voor hen voor de taak die zij hebben gedaan. Dan moet je ook maatwerk leveren en niet zeggen dat wij wel vinden hoe het moet. De organisatie doen wij, en we worden daarbij door de veteranen ondersteund.”

Sergeant Majoor Paul Rila uit Veendam is als adviseur met een groot netwerk bij de organisatie betrokken. Hij is al 25 jaar werkzaam als actieve militair en is vijf keer op missie geweest. “Met de samenwerking willen wij invulling geven met een voor ieder wat wils”, legt Rila uit. “Naast het formele door de burgemeester is het verder een ongedwongen en informeel programma.”

DSCF1024.jpg

De veteranen hebben mede deze locatie uitgezocht. Ook is er gekozen voor ‘de blauwe hap’, een verrijdbaar militaire veldkeuken waarin alle soorten gerechten bereid kunnen worden. In het leger wordt dit tegenwoordig niet meer gedaan, de maaltijden worden kant en klaar aangeleverd.

“De Veteranendag is een stuk dankbaarheid van de gemeenschap richting de veteranen binnen de betreffende gemeenten. Voor veel veteranen, met name de oudere, heeft het een reünie gehalte. Ze hebben op heel verschillende missies gezeten, maar als veteranen elkaar tegenkomen hebben ze aan een half woord van elkaar al genoeg.”

Siep & Co bestaat sinds 2014. Siepco voorzitter Andries Brans vertelde iets over de geschiedenis van Pekela, de voormalige strokartonfabriek Free & Co en over de stichting Siep & Co en haar doelstelling.

IMG_0425.jpg