Nieuws

Uit het zicht en onhoorbaar maakt Veendammer Dik Pomp
muziek nog mooier



20191003_2456.jpg

Tekst Hans van Noort

De audiostudio zit verscholen langs het Boven Oosterdiep. Onzichtbaar én onhoorbaar voor voorbijgangers en buren. Maar hier gebeurt het wel. Bands repeteren, er wordt lesgegeven op drums en opnames gemaakt voor bijvoorbeeld Cd’s. Neen, we zijn er al voorbij. Hier moeten we in. Tussen de nummers 99 en 103 is een inrit naar achteren, écht helemaal doorrijden, want we moeten op 101 zijn. Daar stond een oude verwaarloosde fabriek. Samen met zijn partner Gerda heeft hij deze ruimte omgetoverd tot een ware studio met twee repetitieruimtes én de audiostudio. Dubbele muren, zwaar geïsoleerd met geluidswerende materialen, zorgen dat die onhoorbaarheid gewaarborgd blijft.

20191003_2485.jpg

Als kind maakt Dik al muziek met boomtakken trommelen op potten en pannen. Hé, als je aan die kant de pan raakt, komt er een ander geluid uit dan aan deze kant. Hoe kan dat? De fascinatie voor geluid is bij Dik Pomp geboren. Hij paradeert als jochie op het trottoir mee met het langskomende harmonieorkest Kunst naar Kracht in zijn geboortedorp (Bad)Nieuweschans. Prachtig vindt hij het. Het muziekgezelschap, harmonieorkest/ drumband en majorettes, bestaat uit wel 150 leden. Hij krijgt daar zijn eerste trommelles. Niet gelijk op een trommel, oh neen, op een tafel met verschillende papiertjes. Hij moet eerst de drumnoten instuderen. Daarna volgt, als beloning, pas een échte trommel! Met zijn 10 jaar loopt hij al mee met zo’n grote trom in het harmonieorkest samen met al die ouderen. Hij gaat ook naar de muziekschool Oost-Groningen te Winschoten voor drumles. Omdat BadNieuweschans zo dichtbij de grens ligt, wordt het harmonieorkest met enige regelmaat ook over de grens gevraagd. Bij een optreden in Aurich valt zijn muziektalent al op. Zonder op de trommels te kijken, hij geniet van het vuurwerk, speelt hij gewoon door. De toeschouwers vinden het zo geweldig dat ze hem wat marken toeschuiven! Een blaaskapel splitst zich af van het harmonieorkest. Het repertoire verschuift naar polka’s en walsen. Op Schützenfeste vermaakt de blaaskapel het publiek, een mooie leerschool voor later! Bij een reis met de Kloktoornbloazers naar het voormalige Tsjechoslowakije voor een muziekconcours, met de bus en een week in een hotel, komt hij terecht tussen allemaal beroepsmusici. Zijn mond valt open, wat een topniveau. Hij raakt onder de indruk van de Egerländermuziek van Ernst Mosch. 

20191003_2472.jpg

Hij volgt de LTS in Winschoten - machine bankwerken. Hij gaat spelen in een bandje, elke vrijdagavond repeteren in Drieborg. Uniek is wel dat hij, als 15-jarige - al zijn eigen liedjes schrijft, zowel de tekst als de muziek! Ze treden in plaatselijke kroegen op soms wel 2x per maand. Na de LTS gaat hij aan het werk bij Rawi matrassenfabriek te Winschoten. Dik: ”Ik dacht er een jaartje te blijven, maar dat werden er 11½.” Hij wil liever de muziek in. Tijdens zijn werk gaat de muziek gewoon door, maar het is eigenlijk niet meer te combineren. In 1994 vraagt Erik Hoekstra, gitarist van de bekende Ultimate Party Band Melrose of hij zin heeft om drummer bij de band te worden. Dat doet hij en dat is inmiddels 25 jaar! In 1997 wordt hij beroepsmusicus. Samen met de andere bandleden richten ze een VOF op en is Melrose een écht bedrijf. Er breekt dan een nieuwe fase in zijn leven aan. Met Melrose zetten ze feesttenten op zijn kop, bovendien hebben ze altijd wat bijzonders van lichtshow tot gekke acts en dat door het hele land en zelfs ver daarbuiten. Op het Museumplein in Amsterdam hebben wel eens meer dan 100.000 mensen genoten van Melrose met de hit O. Optredens met o.a. Lee Towers, Marco Borsato en vele andere bekende namen zijn géén uitzondering! Melrose is een van de pijlers van Diks bestaan.

20191003_2470.jpg

In 1999 vestigt Dik Pomp zich in Veendam. Vijf jaar later geeft hij zijn eerste drumlessen, hetgeen hij nog steeds doet. Hij heeft maximaal 10 leerlingen die ieder een half uur privéles van hem krijgen. De 2e tak. We zijn er nog niet. Duizendpoot Dik Pomp heeft nog meer in zijn mars. Als producer, muziekproducent, is hij veel gevraagd. Deze “tak van sport” heeft hij zichzelf aangeleerd, een echte autodidact dus. Op verschillende beeldschermen en grote mengtafels, er wordt zowel analoog als digitaal gewerkt, gaat hij aan de slag met zijn opnamesessies. Dat kan het opnemen zijn van een singletje of Cd van een enkele persoon of van een (grotere) band. Bijvoorbeeld: een single voor/van Colin Mooijman, de finalist van “Art Rocks” of een nieuwe album van Irene Wilkens & Sikkom Kult. Hij begeleidt bands bij de opnames zoals de latin popband Los Cascos. Bands kunnen bij Pomp terecht van repetities tot eindproduct. Veel van zijn producties zijn regelmatig op Radio Noord te beluisteren.

20191003_2493.jpg

Maar wat houdt dat werk nou in, vragen we aan Dik. “Sleutelen aan het liedje tot het klinkt zoals we allemaal willen. Het mooiste creatieve proces wat er bestaat.” Zo zet/legt hij verschillende microfoons neer bij diverse instrumenten. Bij de bassdrum met basspedaal komen maar liefst 3 microfoons. Eén erin en twee aan weerszijden. Bij de snare (trommels) er één op en er één onder. Bij het bekkenset de zg. Hihat één links en één rechts en ga zo maar door. Dik: “Bij één drumstel zit je wel op 14 microfoons!” Maar ook bij de andere instrumenten als gitaar, bas, toetsen en de menselijke stem worden microfoons gebruikt. Dit alles om de muziek nog mooier te doen klinken. Dik kan dit alles nog weer voorzien van bijvoorbeeld een achtergrondkoortje of wat orgelklanken. Hij luistert niet naar het liedje, maar alleen naar het geluid. Door de jaren heen ontwikkelt hij een verbazingwekkend gehoor. “Ik kan het proces hierdoor heel goed sturen. Ik tracht het uiterste uit de muzikanten te halen en de muziek naar een hoger plan te tillen. Als uiteindelijk het eindproduct gereed is doe ik mijn ogen dicht en maakt het geluid plaats voor het liedje. Het eindoordeel is dan ja of neen!”

20191003_2496.jpg

Uit het zicht en onhoorbaar geldt niet voor de binnenruimtes aan het Boven Oosterdiep. Bij optredens met Melrose, bij opnames in de audiostudio, bij zijn drumlessen is alles gelukkig wel hoorbaar en spelen ze zich in het zicht.

Dik bedankt voor het interview en veel succes met alles waar je mee bezig bent.

Meer informatie: www.asdefabriek.nl  www.melrose.nl of 06-10559216.


 
Fotoalbum: