Nieuws

Week van de Alfabetisering geopend
door wethouder Annelies KleveIMG_0023.JPG
Wethouder Annelies Kleve

Van maandag 9 tot en met zondag 15 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Wethouder Annelies Kleve heeft deze week in het Taalhuis geopend. Het Taalhuis zit gevestigd in de Bibliotheek Veendam.

De week van de alfabetisering wordt landelijk georganiseerd door de Stichting Lezen & Schrijven, welk ooit door prinses Laurentien opgericht is voor het  bestrijden van laaggeletterdheid. Vanuit deze stichting is de in elke gemeente aanwezige Taalhuis voortgekomen. Waarop een taalcoördinator zit met vrijwilligers.

DSC_2432.JPG

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast kunnen zij in veel gevallen ook niet goed met een computer overweg. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. De Stichting Lezen & Schrijven wil dit met de Week van de Alfabetisering onder de aandacht brengen met als thema: ‘Dichten zonder grenzen’.

Het Taalhuis in Veendam heeft samenwerkingsverbanden met de Bibliotheek, het Noorderpoort, Gemeente Veendam en met de welzijnsstichting Compaen. Het Taalhuis wordt in gezamenlijkheid gerund. De 21 vrijwilligers begeleiden mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het Taalhuis ondersteund ook allochtonen met het leren van de Nederlandse taal.

IMG_0032.JPG

Dichters van Poëzie Noord (voortgekomen uit Poëzie Veendam) hebben gedichten voorgedragen. Het idee om in de week van de alfabetisering samen met Poëzie Noord iets met poëzie te doen was van de Bibliotheek. Zij waren gevraagd erbij te zijn om mensen door taal met elkaar te verbinden. Mensen van het Taalhuis hebben zelf ‘elfjes’ voorgedragen. Elfjes zijn gedichten van elf woorden.

De vrijwilligers van het Taalhuis hadden diverse lekkere hapjes gemaakt als cadeautje voor de gemeente Veendam. Het was in een heel informele sfeer en er werden contacten gelegd. Wethouder Annelies Kleve schepte de soep op en schoof zelf ook aan.

DSC_2442.JPG

Verdere activiteiten
In de Week van de Alfabetisering vindt woensdag op het Veenlustplein een gratis voorstelling plaats voor jong en oud van de Leesleedies. Een interactieve theatervoorstelling met als thema “De kleine walvis”. Op het Provinciehuis te Groningen worden donderdag de Taalheldenprijzen uitgereikt.


 
Fotoalbum: