Nieuws

Receptie 125-jarig jubileum Veendam 1894
in volle kantineIMG_0667.jpg

Woensdagavond 4 september werd een vol gevulde kantine van vv Veendam 1894 tijdens een officiële receptie het 125 jarig jubileum van de club gevierd. Onder het genot van een hapje en een drankje werden door oud-bestuursleden, oud-spelers andere betrokkenen herinneringen opgehaald. Ruim 100 belangstellenden hadden zich vooraf al aangemeld.

De voorzittersfunctie van de club is vacant. Daarom praatte Peter Feiken als oud-voorzitter de avond aan elkaar en leidde de bezoekers ook door ‘het spoorboekje’ van de avond. Hij vertelde verhalen uit de historie van Veendam 1894 met hoogtepunten en dieptepunten. En over oud-spelers en bestuurders.

IMG_0605.jpg

De voetbalclub was in 1894 begonnen onder de naam Look-Out. Woensdag  4 september was dat op de kop af 125 jaar geleden. De oprichters waren de jeugdige Carel Herman Steenhuisen en zijn klasgenoot Pieter Berend Santée Thedinga van de Rijks HBS in Veendam. Er waren ook andere voetbalvrienden en klasgenoten bij betrokken.

In het verlengde van de uitreiking van het 125-jarig jubileumboek in het Veenkoloniaal Museum maandagavond liet Willem Molema ook in de kantine van Veendam 1894 een levensgroot cover onthullen met de titel van zijn boek. Door allerlei omstandigheden kon niet iedereen aanwezig zijn en kon het op deze manier ‘gerepareerd’. Bestuurslid voetbalzaken Harry Nijboer en René Smit van communicatie schoven de cover van ‘125 jaar spelverdeler aan de Langeleegte’ uit de verpakking, moeiteloos als uit een platenhoes.

IMG_0648.jpg

De ambassadeur van de KNVB District Noord Harm-Jan Wubs overhandigde aan René Smit van communicatie een KNVB vlag met Veendam 1894, en met de jaartallen 1894-2019. Een aantal maanden terug was hij al op bezoek bij het bestuur voor een kennismakingsgesprek. Hij bemerkte positief fanatisme bij de bestuursleden, “en als dit binnen de vereniging aanwezig blijft kan het niet anders dan dat er een mooie toekomst is weggelegd voor deze 125-jarige.”

Uiteraard werd ook in de (nabije) toekomst geblikt. Henk-Jan Schmaal vertelde over de ontwikkelingen van het Leer- en Sportpark.

IMG_0639.jpg

Harry Nijboer hierop inhakend: “Het verleden en ontstaansgeschiedenis van de club is heel mooi om te horen. Maar wij kijken vooral vooruit naar de nieuwe ontwikkelingen en hoe wij daarin staan. Het is een mooi project en wij zien er echt naar uit. Het gaat een hele bouwerij worden, met ook het aanleggen van een wielerbaan en een rode loper. Het komende jaar zal er heel veel gaan gebeuren.”

Overigens heeft Veendam 1894 als amateurclub echte voetbaltribunes voor 5000 toeschouwers. Nijboer denkt dat er op hun niveau geen tweede amateurclub in Nederland is met zo’n mooie accommodatie.  Het stadionveld wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de ZO1. En af en toe voor de ZA1. Het veld wordt gespaard, het wordt niet optimaal belast. Na de voetbalopera is het veld optimaal geprepareerd. Het moet nog worden belijnd en dan ligt het weer klaar voor het nieuwe voetbalseizoen.

IMG_0690.jpg

De club telt 700 leden, waarvan bijna 500 jeugdleden. Officieel mag de jeugd lid worden vanaf vier jaar, dan kunnen ze trainen. "De laatste jaren zijn we groeiende. De afgelopen 10 jaar hebben we best een moeilijke periode gekend, maar dat is gelukkig achter de rug."    

Manager Harold Van der Ploeg van de Jumbo vertelde over een aankomende actie: het sparen van voetbalplaatjes met daarop foto’s van de spelers en spelertjes van alle Veendam 1894 elftallen. Hij toonde het boek waarin de plaatjes bewaard kunnen worden. Volgend jaar wordt ermee gestart. In de toekomst kan het ook een mooi tijdsdocument worden.

IMG_0591.jpg

Nijboer had de vijf dames van de Jubileumcommissie ook even naar voren geroepen. “Het is helemaal een schok. Uit deze vijf lieftallige dames kan iedereen zien hoe de emancipatie is toegetreden in de toch wel mannelijke voetbalwereld”. Hij riep op tot een geweldig applaus. Dat niet tot dovemansoren was gericht.

Voor zaterdag 7 september organiseert de jubileumcommissie een grote feestdag voor huidige leden en hun ouders, voor vrienden van, voor vrijwilligers en alle andere betrokkenen bij v.v. Veendam 1894. Er zullen allerlei festiviteiten worden gehouden rondom het sportcomplex van 1894. Deze gaan starten om 11 uur 's ochtends met een opblaasbaar voetbalstad voor de jongeren en jeugd met wel 10 spelonderdelen.

De jongere teams t/m 12 krijgen zelfs een voetbalclinic aangeboden door voetbalacademie Parkstad. 's Avonds is er een besloten feest voor alle leden, vrijwilligers, etc. van Veendam 1894.


 
Fotoalbum: