Nieuws

Biljartvereniging d'Olle Keus
“Ieder speelt op zijn eigen niveau - topsport,”_MG_8706.jpg

Tekst Hans van Noort

Als je naar een biljartwedstrijd op TV kijkt, zie je de spelers in opperste concentratie rond de biljarttafel opereren. Het publiek in de zaal is muisstil, al klinkt zo af en toe een oh of ah bij een net gemiste bal. Op dinsdag- en donderdagmiddag gaat het er in de biljartzaal van Dukdalf 2.0 anders aan toe. De leden van d’Olle Keus vermaken zich met een gezellig partijtje biljart, maar wel met een serieuze ondertoon. Want er wordt wel een onderlinge competitie gespeeld!

_MG_8699.jpg

Piet Wollerich is voorzitter, Bé Bosma vicevoorzitter, Cees van der Drift secretaris, Roelf Weijer let op de centjes en Ebo de Jonge is bestuurslid. Verder telt de club zo’n 25 leden. De vereniging bestaat al 40 jaar en valt onder het Ouderenwerk van Compaen.

_MG_8679.jpg

In de zaal staan 6 verwarmde kleine wedstrijdtafels opgesteld, alle voorzien van een schitterend grasgroen laken, dat eens per jaar wordt vernieuwd. Vandaag, het is nog een beetje vakantietijd, zijn 2 tafels bezet. Aan de ene tafel spelen ze libre, zeg maar het “gewone” biljart en op de andere tafel bandstoten. Telkens houdt een van de op dat moment niet spelende leden de stand bij. Bij biljarten speelt écht iedereen op zijn eigen niveau. Men gaat uit van een gemiddelde (moyenne) waartoe elke speler in staat is. Het behaalde aantal punten wordt aan het einde van het spelletje omgerekend, waarna de winnaar bekend is.

_MG_8700.jpg

Naast de onderlinge competitie (beste serie / hoogste moyenne / meeste plezier = clubkampioen)  spelen een aantal leden ook nog mee in de bondscompetitie van de KNBB - de naam laat zich raden! Vrijdags is de speelmiddag. Er worden 22 wedstrijden gespeeld in Oost Groningen en Noord Drenthe. “We gaan dan met een aantal mensen spelen in bijvoorbeeld Stadskanaal, Assen, Nieuw Weerdinge, Mussel of Winschoten. Reuze gezellig. En vandaar komen ze natuurlijk ook bij ons,” memoreert Wollerich. “We spelen met 2 teams van 6 man mee in deze competitie.”

_MG_8683.jpg

Maar wat is er zo leuk aan biljarten vragen we een aantal leden. Jan Koetje speelt al biljart vanaf 1995 en vindt het een prachtig spel. Daan de Jonge: “Het houdt je van de straat en bovendien vind ik het een mooie sport én we hebben onderling veel saamhorigheid.” Henk Radsma, zijn vader was ook al lid van de club: ”Je bent lekker bezig en het is hartstikke gezellig.” Piet Wollerich: “Het is leuk om punten te maken, caramboles. Het denkwerk van hoe en waar raak ik de bal zo dat ze hierna ook weer zo liggen dat ik een punt kan maken, vind ik fascinerend. Het sociale aspect is evenzeer van groot belang.”

_MG_8697.jpg

De contributie bedraagt € 60,- per jaar. De vereniging zorgt voor de ballen en eventueel voor de keus (queues), alhoewel de meesten een eigen keu meenemen in een prachtig foedraal. Een vrolijk humeur kun je altijd zelf meenemen!

_MG_8684.jpg

Er wordt gelachen, af en toe valt er een krachtterm. Er is veel plezier. De sfeer is uitermate aangenaam. Heb je zin om eens een potje mee te spelen, dat kan altijd. Ook dames zijn van harte welkom!

_MG_8686.jpg

Meer inlichtingen: Piet Wollerich - 06.13228612, Bé Bosma - 06.22145829 of via Ouderenwerk van Compaen Jan Salwaplein 3 (maandag t/m vrijdag) 0598-698119.

_MG_8688.jpg

Het Ouderenwerk van Compaen biedt nog meer keus (géén queues): Wekelijks kun je volksdansen, (zit)gymnastiek doen, meezingen in een koor, stijldansen, koersbal spelen. Keus te over. Dus thuis achter de geraniums zitten is er niet meer bij….