Nieuws

Kinderfeestweek met succesformuleIMG_0253.jpg

Voor het vijftiende jaar op rij hebben kinderen weer meegedaan met het zeer goed bezochte Kinderfeestweek Veendam in Borgerswold. Met ieder jaar een ander Bijbels thema in een toneelstuk opgevoerd met mooie kostuums.  

Dit jaar werd het verhaal van Ester verbeeld, een Judees meisje dat de vrouw wordt van de Perzische koning Ahasveros. Als koningin heeft ze haar hele volk van de dood gered. Agent P was een van de rollen in het Bijbelse toneelstuk gespeeld door voorganger Michiel de Nooijer. Hij was als Agent P op een detectivemanier op zoek naar de waarheden in het Bijbelboek Esther. En bracht hij het verhaal op een verbeeldende manier naar de belevingswereld van de kinderen. Teksten worden ook regelmatig naar gesproken taal aangepast om in de belevingswereld aan te sluiten.

IMG_0381.jpg

“In het eerste jaar waren de kostuums nog geleend. Het tweede jaar waren ze al door toegewijde vrijwilligers zelfgemaakt met oog voor detail”, vertelt organisator Jan Hollander. “Momenteel zijn er voor allerlei karakterrollen ongeveer 80 kostuums beschikbaar. Het ene jaar kunnen er 20 benodigd zijn, het andere jaar 40. Vanwege het grote arsenaal hoeft er ook steeds minder nieuw worden gemaakt. Daarbij worden sommige Bijbelse thema’s ook eens de in 7 á 8 jaar opnieuw opgevoerd.”

Dit jaar werden er op de donderdagmiddag voor het eerst workshops gehouden. Waarbij ruim keus was uit 10 verschillende dingen die ze zelf wilden gaan doen. Een groep kinderen heeft met de workshop toneel meegedaan. In een soort stripverhaal lieten ze met stilstaande poses een voorstelling zien bij het verhaal dat verteld werd, waarbij het gordijn steeds open en dicht ging voor de volgende pose. Ook hebben kinderen met echte handpoppen een poppenspel opgevoerd met een eigen bedacht verhaal. Waarvan zelfs Agent P nog geen weet had.

IMG_0194.jpg

Met diverse tenten voor allerlei doeleinden is het ook echt een tentenpark. Hollander: “We hebben een gebedstent, een kinderpastoraal tent, een keukentent, een voor de EHBO en een multimediatent voor nieuwsberichten en de digitale dingen. De grote tent is er voor de middagvoorstelling en de ochtendknutselwerkjes. Waar ook het Jongerenprogramma PrimeTime op de woensdag- en donderdagavond plaatsvond. Voor opvang van belangstellenden is er een tent waar ook koffie, thee en frisdranken aanwezig zijn. Het is echt een tentenpark, en een heel grote organisatie zo langzamerhand.”

Het aantal deelnemers varieerde van 230 tot zo’n 300 kinderen. Met zo’n zestig procent uit Veendam, twintig procent uit Wildervank en 10 procent uit plaatsen in de wijde omgeving. De eerste editie was met 160 kinderen en 90 vrijwilligers.

IMG_0432.jpg

De Kinderfeestweek is in samenwerkingverband van CGKv Kandelaar en de vrije Baptisten 'de Ontmoeting’. De organisatie heeft een professionele aanpak en telt zo’n 190 tot 210 zeer betrokken vrijwilligers, waarvan 80 groepsleiders. Van hen zijn 67 er de gehele week bij zodat kinderen elke dag dezelfde leiding hebben en met hen op kunnen trekken.