Nieuws

A7Logistics én Santibri-Axender in VeendamDSC07508-01.JPG

Het kan je bijna niet ontgaan als je vanuit Wildervank richting de N33 rijdt. Aan de linkerkant, op industrieterrein Dallen ӀӀ, staan de vrachtwagens klaar om uit te rijden. Heb je het toch over het hoofd gezien, we kunnen het ons nauwelijks voorstellen, dan moeten de wagens met het rood/zwarte logo vast wel eens opgevallen zijn op de A- en N- wegen in de regio. A7 is afgeleid van de snelweg A7, die van Zaandam via de Afsluitdijk, Heerenveen en Winschoten tot aan de Duitse grens loopt. René Nijenbrinks, directeur A7 Logistics: “Opvallend genoeg maken we met ons bedrijf de meeste kilometers op de A28!” Dat is de snelweg Utrecht - Zwolle - Groningen. A7 Logistics en Santibri Axender zijn gehuisvest aan de Poolsterweg 9. Bijna 24/7 is het er druk. Vrachtwagens en bestelbusjes rijden af en aan. Op het laadstation worden 2 vrachtwagens geladen. Ook binnen is het bruisend.

A7Logistics.png

“Als schooljongen ben ik medio jaren ’80 begonnen met het huis aan huis bezorgen van folders, eerst in Roswinkel, waar ik opgroeide, later ook in Emmen en Ter Apel. Mijn moeder zag er wel heil in en startte een huis aan huis verspreidingsbedrijfje in Roswinkel. In 1995 hebben mijn zus en ik het bedrijf van haar over genomen. In 1996 zijn we naar Veendam gekomen. Januari van hetzelfde jaar, richtte Remo Sloof  A7-Snelkoerier op. In september datzelfde jaar hebben we besloten samen verder te gaan en heb ik A7-Snelkoerier van hem over genomen. Voordat we aan de Poolsterweg belandden, hebben we nog 2 andere vestigingspunten gehad in Veendam. In 2014 verandert de naam in A7Logistics. Remo Sloof is bij A7Logistics nog altijd mijn rechterhand én bedrijfsleider!”

DSC04769.jpg

René begint met een uitleg over hoe de Holding in elkaar steekt. Er zijn 2 divisies namelijk transport (A7Logistics) en huis aan huis verspreiding (Santibri-Axender). Voor de transportdivisie hebben we nog een zusteronderneming in Leerdam (vandaar die vele km over de A28). Deze laatste is qua omzet 8 x groter dan Veendam! Maar, zoals dat met holdings gaat, hangen er nog veel meer bedrijven onder. Bovendien hebben al deze bedrijven weer partnerships en zakenvrienden. Als je niet in deze materie zit, komt het over als een gigantisch ingewikkelde kluwen. We zullen ons beperken tot Veendam, want… daar gaat deze rubriek tenslotte over.

DSC04787.jpg

In Veendam dus A7Logistics en Santibri-Axender. A7Logistics houdt zich, eenvoudig gezegd, bezig met transport en logistiek en Santibri-Axender met verspreiding van huis aan huisfolders en (week)bladen. Santibri Axender is onderdeel van Axender, deze is gevestigd in Nieuwegein en heeft 15 nevenvestigingen. Axender is in Nederland 2e op het gebied van folderverspreiding. Het reclamemateriaal komt van landelijke retailers (zeg maar supers) en regionale ondernemers. Met enige trots vertelt Nijenbrinks dat ze sinds kort de AH-groep én het Kruidvat als klanten hebben mogen begroeten. Per jaar worden er ca. 4 miljard folders verspreid! Er werken, landelijk, 350 mensen en al die blaadjes worden bij u thuis bezorgd door maar liefst 22.000 bezorgers. “Soms wordt door gemeentes ten onrechte gedacht dat al dit papier slecht is voor het milieu,” verdedigt René zich, “maar het zorgt wel voor een enorme werkgelegenheid én het is geen afval maar grondstof. Meer dan 90% is recyclebaar!”

DSC04773.jpg

A7Logistics houdt zich bezig met transport en logistiek. Wat daar allemaal voor komt kijken is fabelachtig. “In de regio - Groningen, Friesland en Drenthe - hebben we een aanzienlijk marktaandeel in het verzenden en bezorgen van pakketten en pallets. Ook in de nachtdistributie en de lijndiensten vanaf Leerdam spelen we een grote rol,” vertelt René. “We groeien in de afgelopen 25 jaar enorm, jaarlijks wel zoals ze dat in de e-commerce zeggen ‘double digit groei’!

Bij A7Logistics werken momenteel ongeveer 40 mensen. Bij Santibri-Axender eveneens ongeveer 40 mensen en 2000 huis aan huis bezorgers. Als we grote drukte verwachten, dan huren we mensen in, soms wel 80 man! Het autopark in Veendam bestaat uit 15 eigen vrachtwagens en bestelbusjes plus 30 ingehuurde voertuigen. Overdag zijn er binnen onze samenwerkingsverbanden landelijk honderden auto’s voor de bezorging voor o.a. ons op pad. Dat is ook wel begrijpelijk, bijvoorbeeld met Moederdag - een topdag - hebben we op één dag een enorme piek aan bezorgadressen!

DSC04775.jpg

“Onze ICT-afdeling is de spil van het bedrijf. Daar wordt alle data verwerkt. Alle pakketten volgen we van minuut tot minuut via ons Track & Trace systeem. Ook de klant kan het pakket volgen. Je voert hiervoor de code in, die het pakket ontvangen heeft bij het aanbieden én tevens je postcode. Hierna kun je zien waar het pakket zich op dat moment bevindt, de z.g. verzendstatus. De data worden een korte tijd bewaard om bij eventuele klachten de gehele route te kunnen natrekken.”

Naast de brieven, documenten en pakketten levert A7Logistics ook veel maatwerk. “Via ons zusterbedrijf in Leerdam rijden we bijvoorbeeld voor een bedrijf als Carglass. Voor hun verzorgen we de verzending van autoruiten. Deze materialen worden veelal verpakt in speciale bezorgkratten. Ook wordt via Leerdam dagelijks de landelijke bevoorrading van o.a. de gehele Brezan organisatie verricht. Al deze werkzaamheden gebeuren nachts. In totaal wordt er bij meer dan 1000 bedrijven in het gehele land een innight service geboden. De chauffeur heeft de sleutel en lost de goederen op de daarvoor bestemde plaats en doet de deur weer netjes dicht. Een kwestie van vertrouwen!”

DSC04780.jpg

Als we René vragen wat de kenmerken van A7 Logistics zijn somt hij: “veelzijdig, persoonlijk en service gericht,” op. In de service zit ook de snelheid en betrouwbaarheid. Als je een brief, document, pakket of pallet aanbiedt tot 17.00 uur in Veendam wordt die gegarandeerd de andere werkdag bezorgd binnen de Benelux. Voor grote webshops hebben we zelfs speciale constructie voor aanlevering tot na middernacht aankomst in Leerdam! Deze shops bieden aan; ‘tot 23:59 besteld is de volgende dag in huis’. Over snelheid gesproken… Ook hebben we voor de grotere webshops de mogelijkheid dat men zondagavond goederen bij ons kan aanbieden voor levering op de maandag. Het hoofdvervoer van dit alles geschiedt dus voornamelijk ’s nachts. Dan zijn er nauwelijks files en kunnen de wagens perfect doorrijden. De brief-, document-, pakket- en palletstromen lopen via allerlei overslagpunten en hubs. Daar wordt alles weer verder gesorteerd en overgeladen, soms wel meerdere keren. Het kan alleen efficiënt als met volle wagens gereden wordt. Er gebeurt wat zo ’s nachts!

DSC04781.jpg

Verder zijn er nog diverse ontwikkelingen. A7Logistics start dit najaar een pilot in de stad Groningen. “We gaan pakketten bezorgen met een elektrische vrachtfiets vanuit overslagpunt Groningen Zuid. De steden slibben dicht en mogelijk is dit een oplossing,” vertelt René Nijenbrinks. Voor Santibri-Axender in Veendam gaan we deze maand over op een insteekmachine. Dan hoeft de bezorger dit niet meer te doen én zonder plastic. “Zo blijven we door ontwikkelen, immers ‘stilstand is achteruitgang’.”

DSC04793.jpg


Meer informatie:      

A7 Logistcs
0598-63 08 07           
www.a7logistics.nl    

Santibri Axender
0598-63 17 17
www.santibri-axender.nl