Regio

Nacht van de Vleermuis:
lezing en excursie in de Heemtuin Muntendamdwergvleermuis fotograaf henk vrieling.jpg

Dwergvleermuis - fotograaf Henk Vrieling

Op zaterdagavond 24 augustus verzorgt de Vleermuiswerkgroep Groningen, samen met de Natuur en Milieufederatie Groningen, een lezing en aansluitend vleermuisexcursie in de Heemtuin Muntendam ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis.

Vleermuizen zijn heel bijzondere dieren. Het zijn zoogdieren met een mooi vachtje en de enige die echt vliegen. Met de echo’s van hun eigen geluid vinden ze feilloos hun weg in het pikkedonker. Ze slapen overdag, sommige soorten in gebouwen, andere in bomen. Na zonsondergang worden ze wakker en vliegen uit naar hun favoriete eetplekken om daar zoveel mogelijk insecten te vangen.

In de Heemtuin Muntendam zijn tenminste drie verschillende soorten vleermuizen. Er zijn twee soorten dwergvleermuizen (afmeting mus) die al fladderend dicht bij de bomen op muggen en vliegjes jagen. Vlak boven het water van de vijvers van de Heemtuin vangen de watervleermuizen al vliegend hun prooi, bv. door met hun poten insecten van het water te harken.

De natuur in de Heemtuin is gevarieerd en ontwikkelt zich nog steeds. In het bos is een insectenrijk ven met heide, en er is een boomgaard met een bloemrijk grasland. Mogelijk vliegt daar ook nog een vierde soort vleermuis, de laatvlieger (afmeting merel, maar dan korter, a.h.w. ‘zonder kop’). Laatvliegers jagen graag boven open terrein omgeven door bomen.

In het donker kunnen wij de vleermuizen niet zien. Het opsporen van deze bijzondere dieren gebeurt met een batdetector, een apparaatje dat de geluiden van de vleermuis voor onze oren hoorbaar maakt. Iedere soort heeft zijn eigen ritme en geluid. In augustus beginnen sommige mannetjesvleermuizen met de balts: ze maken een heel apart geluid om vrouwtjes te lokken.

Programma:
19.30 uur: ontvangst in het Paviljoen van de Heemtuin Muntendam, Nieuweweg 127, 9649 AD Muntendam. In het restaurant kan men koffie/thee aanschaffen. 19.45-20.45 uur lezing door Jan van Muijlwijk. Aansluitend excursie in de Heemtuin tot ca. 22.00 uur.

NB. Bij harde regen of wind vliegen de vleermuizen niet. We beslissen in dat geval ná de lezing wat er gezien het weer en het terrein nog voor mogelijkheden zijn.

Het aantal deelnemers is beperkt in verband met het aantal beschikbare begeleiders en detectoren. Deelname kan daarom uitsluitend na aanmelding vooraf, dat kan t/m donderdagmiddag 22 augustus 16.30 uur via info@nmfgroningen.nl, met vermelding van de excursie en het aantal deelnemers. Deelnemersbijdrage: volwassenen € 3,00; kinderen € 1,00.

Zie verder op www.nachtvandevleermuis.nl en www.nmfgroningen.nl