Nieuws

Vierde lustrum van Lucas en Gea op de VakantiemarktIMG_0222.JPG

Het zangduo Lucas en Gea (beiden 53) hebben dit jaar in de podiumtent op de Vakantiemarkt hun vierde lustrum gehad. Voor de twintigste keer op rij zongen ze naast hun nieuwste nummers ook hun eerste hit ‘Steeds weer huil je’ uit 2000. Waarmee ze landelijke door waren gebroken. Hun carrière beslaat inmiddels een periode van 27 jaar, net als hun huwelijk.

“Eigenlijk staan we al langer op de vakantiemarkt in Veendam”, aldus Lucas. Die niet meer precies weet hoeveel keer daarvoor. “We hebben ook nog voor de pizzeria in een tentje gestaan. Het jaar erop waren we inmiddels bekend geworden. We konden toen ook met de prijs omhoog, maar voor Veendam hebben we het altijd goedkoper gehouden. En we zijn er nog steeds. Voor de twintigste keer en nooit overgeslagen.”

IMG_0116.JPG
Felicitaties en een bloemetje van presentator Peter Prummel

Tijdens de vakantiemarkt van 1999 waren ze nog redelijk onbekend. Met een nieuwe keyboard  bij zich. Er werd nog voornamelijk op bruiloften, partijen en toneelavonden gespeeld. De Vakantiemarkt is ook heel belangrijk geweest voor het krijgen van deze optredens. Hun eerste hit ‘Steeds weer huil je’ van een jaar later had hen in een heel andere wereld gebracht.

Met carrière waren ze nog niet bezig, ze wilden gewoon een leuk repertoire dat mensen leuk vonden. Het met beide benen op de grond blijven is typerend voor het zingende echtpaar. Een aanbod van Universal voor optredens in het buitenland is redelijk onbekend omdat ze er niet mee te koop lopen. Ze vonden het heel leuk dat ze dit mochten doen, maar vanwege de kinderen hebben ze het afgeslagen. Spijt hebben ze er niet van en de kinderen kunnen het nu waarderen.

IMG_0110.JPG

De lijst met hoogtepunten uit hun lange carrière is heel indrukwekkend. Op Lowlands hebben ze voor 20.000 man publiek gestaan, en op de Zwarte Cross stonden er mensen “zo ver als je kon kijken.” Op de Vakantiemarkt van 2002 had een hen nog onbekende man Lucas aangesproken. Het was touroperator Gerard Borgeld die hen mee wilde naar Gran Canaria voor het maken van een videoclip met DVD. In 2003 werd in Turkije een tv-special opgenomen. In 2004 werden in Mexico opnames gedraaid voor een DVD, en twee jaar later waren ze met de TROS in Curaçao.

“We staan ook op de gekste plekken. Op het Dodo Festival met duizenden mensen, een ander keer op een klein feestje voor een mevrouw op haar vijftigste verjaardag.”

IMG_0156.JPG

Het zangduo heeft 13 albums in de Album Top 100, en 18 singles in de Nederlandse Top 40. Er zijn meer dan 100.000 albums verkocht. Tegenwoordig zijn het voornamelijk muziek downloads via Spotify. Gea regelt dat allemaal en houd de downloads in de gaten. “Het is de nieuwe tijd en daar gaan wij in mee. Maar van de vijftigste single ‘Vergeef me alsjeblieft’ hebben we wel 50 fysiek laten maken omdat er zoveel animo voor was. Voor de mensen die dit graag wilden hebben we ze weggegeven. Albums worden gewoon fysiek uitgebracht.”

Hun nieuwste single ‘Dromer’ is in juni uitgebracht met het nummer dat ook op het album met dezelfde naam staat die in oktober uit zal komen.

IMG_0131.JPG