Nieuws, Sport

Standaard Jachthondenproef (SJP) in het Borgerswold



38469391_683353128689184_8118434181756747776_n.jpg

Op zaterdag 3 augustus a.s. organiseert de Jachthondenvereniging Oost-Groningen een Standaard Jachthondenproef (SJP) in het Borgerswold te Veendam.  Aan deze wedstrijd zullen 70 combinaties, afkomstig uit het gehele land, deelnemen. Een jachthondenproef is een samenstel van kunstmatige, op de jachtpraktijk gebaseerde proeven waaraan jachthonden, ter beoordeling dan wel ter vergelijking van hun prestaties worden onderworpen.  Het uiteindelijke doel van de jachthondenproeven is de bevordering van de weidelijkheid ter jacht door stimulering van het gebruik van goed afgerichte honden in handen van voorjagers, die hondenwerk verstaan en waarderen. Tot en met het jaar 2018 werd deze proef jaarlijks georganiseerd door de aan de jagersvereniging gelieerde Jachthondenopleiding Oost-Groningen. Nadat de jagersvereniging besloot haar jachthondenactiviteiten in 2018 te staken kwam ook aan de jaarlijkse jachthondenproef een einde. De ”Veendammer jachthondenproef” stond vanwege het schitterende terrein en de gemoedelijke sfeer hoog stond aangeschreven bij jachthonden minnend Nederland.  Vanuit het hele land kwamen vervolgens  vele verzoeken om toch vooral niet te stoppen met deze jachthondenproef. Dit heeft er toe geleid  dat de hondenactiviteiten werden voortgezet in een nieuw opgerichte Jachthondenvereniging Oost-Groningen.

De SJP bestaat uit 10 onderdelen. Gedurende het morgendeel worden door alle honden de proeven A tot en met H afgelegd. De honden die gedurende het morgendeel op alle onderdelen een voldoende hebben behaald, met op de apporteeronderdelen minimaal een 7, mogen deelnemen aan de proeven die recht geven op het A-diploma. De honden starten voor dit diploma met het “Dirigeerapport te land”. Tijdens deze proef dient de hond naar een tweetal duiven te worden gedirigeerd die op respectievelijk 130 en 100 afstand met een onderlinge afstand van 50 meter zijn neergelegd. Indien de hond voor deze proef een voldoende behaald mag deel worden genomen aan het “Apport van een verre loper” Tijdens deze proef is het de bedoeling dat de hond naar een op 50 meter afstand beginnend sleepspoor wordt gedirigeerd, waarna de hond het spoor met een minimale lengte van 150 en een maximale lengte van 300 meter zelfstandig dient uit te werken.

De proeven beginnen omstreeks 08.15 uur, terwijl het middaggedeelte naar verwachting rond 13.30 uur zal beginnen. Naar verwachting zal de prijsuitreiking rond 16.00 uur plaatsvinden in de Borgerswoldhoeve..