Nieuws

Schippersechtpaar uit Amersfoort verwelkomt
voor het "500ste" bootje



IMG_0323.JPG

Burgemeester Sipke Swierstra heeft maandagmiddag het schippersechtpaar Henk en Marijke van den Hoek uit Amersfoort verwelkomt voor het "500ste" bootje. Ze werden welkom geheten bij aan de Molenstreek. De vaarrecreanten ontvingen een Veendampakket met onder andere bloemen en het boekje ‘Toervaart langs het kleinste dorp van Nederland’.

Henk en Marijke vonden het een heel aparte gebeurtenis, en het was een leuke verassing. “Eigenlijk liggen we nooit in het centrum zelf. Maar nu wel, we moesten hiernaar toe”, verteld Marijke lachend. Anders hadden ze achter de Wilhelminabrug blijven liggen. Het echtpaar is al een tijdje onderweg. Ze zijn op 25 mei vanuit hun woonplaats Amersfoort vertrokken, en zijn inmiddels al drie maanden onderweg. “We zijn door Overijssel en Friesland gevaren. En via de stad Groningen door het Winschoterdiep naar Veendam.”

Hun eerste vaarervaringen hadden ze vroeger op een motorvlet bij de camping opgedaan. Het was een type boot die ook wel hangend achter de boten van binnenvaartschippers werd gezien. Ze hebben er veel mee gevaren. Toen hun dochter ouder was geworden werd een oud bootje gekocht, een maaskruisertje dat ze helemaal hebben opgeknapt. En heeft Henk als gepensioneerd huisschilder het netjes opnieuw in de verf gezet. Met hun huidige boot 'Relax' zijn ze al voor de dertigste keer op vakantie. Met zo lang onderweg is een ruimere boot met aparte slaapruimte praktischer. Want de kleinkinderen gingen vroeger ook mee.

IMG_0334.JPG

“We varen al 36 jaar”, verteld Henk. “Het varen is heerlijk, dit is echt vakantie voor ons. Televisie hebben we niet aan boord. Radio wel.”

Momenteel staat die op Radio Noord. De marifoon is natuurlijk ook aan boord, die is ideaal met de bruggen. Het echtpaar weet ook dat ze 32 bruggen moeten passeren. Maar bij de volgende brug staat ook alweer een brugwachter klaar. Bij Stadskanaal wordt het door de brugwachters daar overgenomen.

Marijke: “We hebben de fietsen bij ons, en kunnen lekker met de fiets.” Henk: “We zijn al aan het rondfietsen geweest. Door Borgerswold en langs de golfbaan. Het is heel mooi daar. We zijn ook naar Oude Pekela en Winschoten geweest. Vlakbij Borgerswold zijn we bij een verschrikkelijk mooie tuin geweest van oudere mensen. Met Hortensia’s in alle kleuren. Niet te filmen zo mooi.” Henk liet op zijn mobiel een foto zien.  

Woensdag gaan ze weer verder. Via Stadskanaal naar Ter Apel. Vervolgens via Barger-Compascuum, Nieuw Amsterdam en Hoogeveen naar Meppel. Vanaf Meppel naar Kampen of naar Zwolle. En dan de IJssel af zakken. Via de nieuwe vaarverbinding het Reevediep naar de Randmeren. Vervolgens Elburg, Harderwijk, Nijkerk, Spakenburg, en dan via de rivier Eem terug naar Amersfoort.

 “We hopen op 25 augustus weer in Amersfoort terug te zijn. En daarna nog een dag of 7 varen met een kameraad, een brugwachter, naar Amsterdam.”

IMG_0337.JPG