Nieuws, Bogdike

Bogdike klaar voor FOLKYAH! en Night of the Guitars



FOLKYAH zwart wit.JPG
FOLKYAH!

Op zaterdag 20 juli organiseert Stichting Bogdike op het Museumplein twee muziekevenementen. Om 15.00 uur een optreden van FOLKYAH! en om 20.15 uur het muziekspektakel Night of the Guitars.

Dit jaar geen Nighthunt
Albert Boddema van Leo’s Muziekhuis in Stadskanaal heeft dit jaar te weinig aanmeldingen binnengekregen voor de Nighthunt, het podium voor jongeren, zoals de laatste jaren gebruikelijk was op de middag van de Night of the Guitars.  Daarom is besloten de NightHunt voor dit jaar te cancelen. Daar voor in de plaats een optreden van FOLKYAH!

Over FOLKYAH!
Deze uit Stadskanaal afkomstige folk-coverband is de laatste jaren regelmatig te zien geweest op verschillende podia in de regio. De zeskoppige band heeft een repertoire van (bekende) pop-rock liedjes van o.a. Steve Earl, Bob Dylan, Steve ‘n Seagul, The Mahones, Mumford & Sons, Bruce Springsteen en Johnny Cash, afgewisseld met traditionele Ierse muziek. Er wordt gespeeld op semi-akoestische instrumenten zoals banjo, mandoline, accordeon, bas- en westerngitaar en drums. Het bijzondere van de mannen van FOLKYAH is dat zij de pop-rock covers, van de jaren zestig tot heden, in een aanstekelijk folkjasje hebben gestoken. Een bijzonder optreden dat zeer de moeite waard is te bezoeken! Aanvang 15.00 uur.

repetitie notg 2019.jpg

Over de Night
Het muziekspektakel Night of the Guitars is al heel lang een begrip in Veendam en wijde omgeving. In 2006 begon het min of meer als een spontane sessie in grootcafé Janssen en Janssen als een gezellige avond waar de Veendammer muzikanten genoten van elkaars muzikale kwaliteiten en waar het publiek van meegenoot! Al heel snel groeide deze intieme muziekavond, waar de muzikanten hun favoriete gitaarnummers speelden, uit tot een evenement waar jaarlijks steeds meer publiek op afkwam en het café dan ook tot de nok toe gevuld was. Nadat grootcafé Janssen en Janssen in 2008 in vlammen opging werd gezocht naar een andere en ook grotere locatie. Het evenement dat inmiddels de titel Night of the Guitars had meegekregen, vond onderdak bij Boele Boelens in Wildervank die het evenement meteen omarmde. Het spektakel kon zich voortzetten.
Nadat zalencentrum Boelens in 2011 de deuren sloot, werd hotel Parkzicht ‘the place to be’ voor de liefhebbers van dit evenement. En die liefhebbers zijn er, jaarlijks is de wintereditie van Night of the Guitars in hotel Parkzicht stijf uitverkocht. In 2011 besloot initiatiefnemer en oprichter van de stichting Bogdike, de in januari 2017 overleden Bé Wever, te starten met een zomereditie van dit evenement. Het idee was een groot podium, op het Museumplein, midden in de zomer en vrij toegankelijk. En vanaf het allereerste begin staat het Museumplein bommetje vol. Dit jaar alweer voor de 9de keer.

Format is bekend. Alle deelnemende muzikanten kozen twee van hun favoriete nummers die ze gezamenlijk van het podium zullen laten knallen. Ieder jaar verrassen de muzikanten het publiek met een bijzondere setlist die altijd aanslaat omdat het sterke en veelal herkenbare nummers zijn. De afwisseling van de backline en de vocalisten zorgen voor ontzettend veel dynamiek tijdens de optredens. De deelname van muzikanten varieert jaarlijks enigszins, al zien we gelukkig altijd een aantal vaste Veendammer talenten terug op het podium.
Een nieuw gezicht in de club dit jaar is special guest Alex Lutjeboer. De oorspronkelijk uit Winschoten afkomstige zanger/gitarist maakte furore in bands als The Wild Bunch en AA and the Doctors. De laatste jaren is hij daarnaast succesvol met het Groningse repertoire. Met zijn band Nulviefteg is hij regelmatig te horen op radio Noord met de hits ‘Schiere Dag’ en ‘Funcky vout’n’. In 2018 werd de  single ‘t Leed is al laank leden’ aangewezen als de beste Groningstalig single van het jaar en werd  bekroond met de Bosklopperbokaal.

De presentatie van de Night of the Guitars is al altijd in handen van mede-organisator van het evenement Everhard Sprik. Niet alleen is hij één van de vaste zangers, ook als presentator weet hij als geen ander de sfeer op, achter én voor het podium te verhogen.

De muzikanten die dit jaar het podium betreden zijn: Gitaar: Rolf Perdok, Evert Erents, Coos Grevelink, Bé Brakke en Nick Cramer. Basgitaar: Ad Antonisse, Andre van der Werf en Hans Steneker. Zang: Marianne van der Velde, Sandy Altman, Alex Lutjeboer, Gerry Wolthof, Peter Bloem en Everhard Sprik. Toetsen: Marcel van Mook en Chris Kleine. Drums: Marcel Wolthof en Djai Mac Wolthof.