Nieuws

Vestigingen Wedeka krijgen zonnepanelen



2.jpg

De meeste gebouwen van het werkvoorzieningschap Wedeka krijgen een geïsoleerd dak met daarop zonnepanelen. Onder de verouderde daken zijn de klimatologische omstandigheden niet optimaal. 
,,Het is zeker in deze tijd van het jaar vaak veel te warm op de werkvloer zegt de directeur Grietje Kalfsbeek. De medewerkers hebben daar last van we krijgen er klachten over de warmte.

Wedeka biedt werk aan 1600 mensen met een beperking en heeft bedrijfsgebouwen in Stadskanaal, Veendam en Ter Apel. De klimatologische problemen spelen daar al geruime tijd. In de afgelopen jaren werden daar nog geen maatregelen tegen genomen omdat er onduidelijkheid was over de toekomst van Wedeka.

Er was sprake van dat Wedeka en het voormalige Synergon, het andere Oost-Groninger werkvoorzieningschap mogelijk zouden fuseren maar dat geen niet meer door. Synergon ging op in het nieuwe werkbedrijf Afeer en Wedeka bleef zelfstandig. En daarom willen we nu al onze gebouwen met een plat dak isoleren en verbeteren, ook voor medewerkers op de werkvloer en zij het niet zo warm meer hebben.

2_0.jpg

Het zijn er vier in totaal we trekken daar vijf ton voor uit. Dat bedrag kunnen we over een aantal jaren afschrijven zo wordt er geen grote aanslag op de kas van de gemeenten gedaan. De deelnemende gemeenten zijn Stadskanaal, Veendam, Westerwolde, Borger-Odoorn en Midden-Groningen.

Voor de aanleg van de zonnepanelen op die daken heeft Wedeka een rijkssubsidie van 500.000 euro gekregen. De panelen zorgen ervoor dat de energielasten omlaaggaan. En zo zien wij onze toekomst met het verbetering van Wedeka.

Die winst kan Wedeka goed gebruiken. Door geringere subsidies van het Rijk voor de medewerkers, vertonen de begrotingen van het bedrijf al enkele jaren fikse tekorten. Voor 2020 gaat het zelfs om een gat van meer dan 7 miljoen euro. De deelnemende gemeenten moeten dat wegwerken.

Wedeka is sinds enige tijd tevens een werk- en leerbedrijf dat werkzoekenden naar een reguliere baan probeert te begeleiden. Het wil daarvoor een trainingsruimte in het pand in Veendam creëeren. ,,Die ruimte willen we graag uitbreiden, maar daar hebben we nu het geld niet voor. Die uitbreiding blijft daarom voorlopig op ons verlanglijstje staan.