Sport

Live Like a Pro bij Motorclub Veendam



Zaterdag gaan jonge motorcrossers van de Motorclub Veendam ervaren hoe het is om te leven als professionele motorcrosser. Als onderdeel van het maatschappelijk programma in aanloop naar de Motocross of Nations (MXoN) zullen zij onder professionele begeleiding aan de slag met hun techniek, fysieke training en voeding. Maar ook het thema veiligheid en respectvol met elkaar omgaan heeft hoge prioriteit.

Op 28 en 29 september zal het TT Circuit omgebouwd worden tot een uniek parcours, waarbij het asfalt wordt verruild voor zand, waarna de beste motorcrossers ter wereld in landenteams de strijd met elkaar aan zullen gaan. In de aanloop naar het evenement wordt, mede gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een programma uitgerold waarin professionalisering van de motorcross een centrale positie inneemt onder de noemer ‘Live Like a Pro’.

In één van de deelprogramma’s staat de motorcross bij lokale clubs centraal. Professionele motorcross trainers Martin van Genderen en Jan Postema verzorgen over de hele wereld trainingen en scholingen onder noemer MX Academy. In het kader van Live Like a Pro zullen zij nu ook lokaal met de jonge crossers en hun begeleiders aan de slag gaan. “Motorcross is een sport die veelal van vader op zoon of dochter wordt overgedragen. Maar weinig jonge rijders hebben een echt opgeleide trainer. Tijdens ons programma willen wij de jonge rijders een leuke en leerzame dag bezorgen, maar ook de begeleiders nog met wat nieuwe inzichten naar huis laten gaan,” aldus Postema.

Niet alleen de technische en fysieke aspecten komen aan bod. Motorcrossers zijn absolute topatleten, daar speelt voeding, maar ook kracht- en duurtraining een belangrijke rol in. Op dit vlak is er vaak nog veel te winnen bij de lokale clubs. Een gezonde leefstijl is een absolute must voor een motorcrosser. Ook is er in het programma aandacht voor veiligheid en respect. Motorcross blijft een gevaarlijke sport, door respectvol om te gaan met de mede coureurs en baancommissarissen kunnen veel gevaarlijke situaties voorkomen worden.

Afgelopen donderdag is het 100 dagen maatschappelijk programma richting de MXoN gelanceerd. Het aftellen richting het evenement is begonnen. De komende maanden zullen veel activiteiten plaatsvinden in zowel (techniek) onderwijs als bij motorcross clubs door het hele land. In alle activiteiten staat professionaliteit als thema centraal, waarbij de deelnemers zich laten inspireren door de toppers uit de motorcross.