Nieuws

Afscheid Yvette de Raad (PvdA)
van Gemeenteraad Veendam



64833517_1297229783757935_1610723266983362560_n.jpg
Foto gemeente Veendam

Door Hans Schreurs

Tijdens een korte gemeenteraadsvergadering maandagavond, nam Yvette de Raad afscheid van de gemeenteraad van Veendam.

Op haar eigen verzoek werd het een kort afscheidsmoment. Burgemeester Swierstra sprak zijn waardering uit voor de passie en de inzet die Yvette als raadslid aan de dag legde. Hij hield het wel luchtig door bij wijze van grap te verwijzen naar de laatste woorden van Johan van Oldebarnevelt op het schavot: Maak het kort. (Johan van Oldenbarnevelt was raadpensionaris van de Staten van Holland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Hij werkte lange tijd samen met Maurits van Oranje, maar werd persoonlijk het slachtoffer van een door Maurits beheerst politiek proces en zijn daaropvolgende executie.)

Op 16 februari 2015 werd Yvette de Raad geïnstalleerd als raadslid voor de PvdA. Zij volgde Jolanda Bakema op die naar Bonaire vertrok. Ter voorbereiding op haar raadswerk volgde zij ondermeer de Rosa-leergang van de PvdA. Een oriëntatiecursus waarin kandidaten allerhande vaardigheden voor het raadswerk aanleren. (De Rosa-leergang is vernoemd naar Rosa Luxemburg, een roemruchte revolutionaire Poolse politica die in 1919 in Berlijn is vermoord. Als filosofe schreef ze een reeks rebelse boeken en pamfletten, waarbij ze tot de slotsom kwam dat de mensheid simpelweg kon kiezen tussen socialisme en barbarij.)

Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar was Yvette lijsttrekker voor de PvdA. Na de verkiezingen sloot zij het coalitieakkoord met GemeenteBelangen, VVD en D66.

In februari van dit jaar werd al duidelijk dat zij een stapje terug wilde doen. Zij droeg het voorzitterschap van de fractie daarom over aan Vladimier Slor. Het was echter niet genoeg om het intensieve raadswerk goed te kunnen blijven doen. Zoals zij zelf zegt; ‘de balans tussen gezin, opgroeiende kinderen, werk en politiek was zoek en dan moet je keuzes maken’.

Yvette bedankte haar collega raadsleden en zei trots te zijn op wat zij en haar partij hebben bereikt. Haar dank ging ook en vooral uit naar de kiezers die zij mocht vertegenwoordigen en die hun vertrouwen in haar en in de PvdA hebben gesteld.

Het is niet de bedoeling dat Yvette volledig uit de politiek verdwijnt. Zij wil zich op de achtergrond bezig blijven houden met de lokale politiek. Haar plek in de Raad moet echter ingenomen worden door een opvolg(st)er. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dat Josh Tepper die bij de laatste verkiezingen al op de kandidatenlijst van de PvdA stond.

De tijd zal het ons leren en zoals altijd: ParkstadVeendam.nl houdt het voor u in de gaten.