Nieuws

Wereldpremière van unieke opera
op het gras aan de Langeleegte



IMG_0392.JPG

Veel Veendammer fans van de SC Veendam voelen nog steeds het verlies van de teloorgegane voetbalclub. Het heeft sportjournalist Dick Heuvelman op het idee gebracht om in een voetbalopera deze bijzondere club te verbeelden. Van de geschiedenis van de Veendammer profclub met de vele hoogtepunten, maar ook de lijdensweg naar het faillissement.  

Twee heel verschillende werelden worden zo onder dezelfde noemer bij elkaar gebracht. Maar waarin de overeenkomsten en parallellen ook bij elkaar komen. De dramatiek, de passie, de emoties. Het verhaal van de teloorgegane sportclub leent zich om in operavorm weer te geven. Met de dramatische ontwikkelen zoals het in een opera betaamd. Meeslepend en dynamisch, maar waarin het verhaal aan het eind wel altijd positief eindigt. Zoals het hoort bij een opera.

IMG_0292.JPG

De Voetbalopera Veendammer Wind vertelt het verhaal van Freya (Carina Vinke) die ondanks vreselijke tegenslagen en tegenwerking er in slaagt de roemruchte voetbalclub SC Veendam na het faillissement een nieuwe toekomst te geven. Veendammer Wind is een verhaal over vindingrijkheid, veerkracht en doorzettingsvermogen. Over gemeenschapszin, liefde en vergevingsgezindheid.

Erwin de Vries kan zich goed in zijn rol inleven van de personage Berend die SC Veendam met de helden van toen niet kan loslaten. De Vries, die uit een echt voetbalgezin komt, is zelf ook een voetballiefhebber. Hij heeft zelf gevoetbald bij VV HSC en vv Meeden. Met zijn vader bezocht hij 30 jaar geleden de wedstrijden aan de Langeleegte.

IMG_0320.JPG

De Vries is heel blij met zijn rol: “Het voetballen zit erin, en komt nu samen met het zingen. Met een stukje geschiedenis van het voetbal in Veendam. Daarom is het ook extra magnifiek dat ik hieraan mee mag werken. En zelfs nog in een hoofdrol.”

IMG_0123.JPG

Elisabeth Kooy speelt de rol van Iris, dochter van Freya en de kleindochter van Berend. Iris is als keepster bij Veendam 1894 het talent van het vrouwenteam. Moeder Freya wil graag dat het vrouwenteam een grote boost krijgt. Zij is de drijvende kracht en wil graag dat dochter Iris de kar gaat trekken. Er moet een nieuwe wind komen.

De meisjes van de balletgroep zijn met meiden van Veendam 1984 gecombineerd. Aan elkaar hebben ze goeie moves geleerd. Elisabeth heeft niet aan voetbal gedaan. Van haar vriend en oud-voetballer bij Cambuur heeft zij nog wel het een en ander aan baltechniek geleerd. Ze is er echt voor aan het trainen geweest. Ze heeft zelf niet kunnen bedenken dit ook nog te gaan doen. “Maar in de opera kom je dingen tegen die je niet verwacht”, aldus Elisabeth.

IMG_0463.JPG

Het orkest van de Veenkoloniën (VKSO) begeleidt in de voetbalopera Veendammer Wind, samen met een zestigkoppig koor, internationaal befaamde solisten als Carina Vinke (die op dit moment optreedt in Aus Licht van Stockhausen) en Elsbeth Gerritsen, Elizabeth Kooy en Falco van Loon, plus ‘local hero’ Erwin de Vries. De composities zijn van Remko Wind.

Het is prachtig bedacht en in elkaar gezet. Met mooie kostuums en met een mooi decor. Naast de 5 hoofdrolspelers zijn er 12 bijrollen, en meer dan 60 figuranten (danseressen, voetbalmeiden, voetballers, rappers et cetera). Als muzikale ode aan de Veenkoloniën, de voormalige voetbalclub, en het te bouwen Leer- en Sportpark. Aan wat was en is, en aan wat zal komen.

Speeldata:
woensdag 26 juni (try out), donderdag 27 juni (try out) uitverkocht, vrijdag 28 juni (première), zaterdag 29 juni, zondag 30 juni, donderdag 4 juli, en vrijdag 5 juli

IMG_0409_2.jpg