Nieuws

“Een pareltje in Veendam,”
de Muziek-, dans- en theaterschoolDSC00678.jpgHarry van der Laan

Tekst Hans van Noort

De Muziek-, Dans- & Theaterschool (MDTVeendam) bevindt zich in het Cultuur- & Congrescentrum vanBeresteyn. Iedereen die de traptreden richting de MDTVeendam betreedt, van de 1e naar de 2e verdieping, krijgt een muzikaal onthaal. De witte- en zwarte (piano) “traptoetsen” verwelkomen je als het ware. Passender kan bijna niet. Op die 2e etage gebeurt het allemaal, nou bijna! Ook in de kelder en op een tussenverdieping verzorgen een team van wel 25 docenten de lessen. Samen zijn ze goed voor 7 FTE’s. Het aanbod is gigantisch. Er is op muzikaal gebied keus uit enkele tientallen cursussen c.q. instrumenten. Het dansprogramma bestaat uit jazzballet, pilates, “gewoon” ballet, modern ballet, peuterballet en klassiek ballet verdeelt over een kleine 20 klassen en het theaterdeel omvat 3 onderdelen. Zoals onderstaand logo aangeeft ben je nooit te vroeg. De leeftijd van de cursisten varieert van heel jong - peuterballet start met 2½ jaar - tot … het is nooit te laat! 

MDTVeendam 01.jpg

75% van de leerlingen bestaat uit jongeren. Voor het overige deel begint het vanaf 18 jaar. Er zijn individuele lessen, maar ook wordt les gegeven in groepsverband. De verhouding ligt ongeveer fifty-fifty. “Sommige instrumenten vragen nu eenmaal een individuele aanpak, zeker in de aanvangsfase,” vertelt Harry van der Laan. Groepslessen zijn er bijvoorbeeld voor het Popkoor, verschillende bandjes en ensembles (barok ensemble en klezmer ensemble), ballet, improvisatietoneel en verschillende instrumenten. 

MDTVeendam 02.jpg

Het leerlingaantal is redelijk constant en schommelt rond de 650. Hiervan doen er 400 muziek, 200 dans en ca. 50 leggen zich toe op theater. De meeste lessen worden gegeven tussen 15.00 uur en 21.00 uur, na schooltijd dus.
De oorsprong van de muziekschool ligt in een ver verleden. Ja, in 1898 - al ruim 121 jaar – is er in Veendam al sprake van een muziekschool. Het was de 2e in de provincie.

DSC00662.jpg

MDTVeendam is een school, dus moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Er is aandacht voor muziekleer, speelvaardigheid en muzikale uitdrukking en beleving. Dit alles is samengevat in een boekwerk, het leerplan. Voor ieder instrument en voor elk niveau liggen de eisen vast! Na 3 jaar moeten de leerlingen het A diploma behaald hebben! De niveaus variëren van A t/m D, waarbij niveau D al vergaand is en je zo kunt instromen in het vervolgonderwijs zoals een conservatorium. “Veel van onze cursisten,” aldus directeur Harry van der Laan, “zien we terug op dit level. Anderen worden gewaardeerde amateur musici en spelen in bijvoorbeeld fanfares of harmonieorkesten, denk maar eens aan Voorwaarts Veendam, het Veen Koloniaal Symfonie Orkest (Educa Symfonia), de Noordpoolorkest Troupe voor jonge musici van 14 t/m 23 jaar of het harmonieorkest van Winkler Prins. En weer anderen beleven hun hele leven plezier aan het maken van muziek in ensembles of bandjes. Prachtig toch.”

DSC00664.jpg

Zelf heeft Harry van der Laan dit traject ook zo doorlopen. Als 4-jarige begint hij op de muziekschool met blokfluit. Na een paar jaar stapt hij over naar klarinet. Weer later komt de saxofoon in beeld. Dan volgt het conservatorium in Groningen. Aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam gaat hij verder met dwarsfluit en piano en beëindigt zijn studie met hoofdvak saxofoon en de bijvakken klarinet en dwarsfluit. Hij start een eigen muziekschool en geeft sinds 2001 les in Veendam. In 2016 wordt hij directeur en ook nog eens in Winschoten. Bovendien behaalt hij een graad aan de universiteit in cultuurhistorie en speelt hij in het Noordpoolorkest, een orkest van 42 “ongetemde” professionele musici.

MDTVeendam 03.jpg
 

De dans- en theaterschool staan eveneens voor kwaliteit. Ook hier stromen de leerlingen door naar theater, toneelopleiding, kleinkunstacademie, filmwereld of anderszins en vervolgen hun carrière op of voor de bühne of zijn werkzaam achter de coulissen – regie, belichting en/of geluid, veelal wel aanverwant.

DSC00658.jpg

MDTVeendam is er voor iedereen. “We prijzen ons gelukkig dat de gemeente Veendam ons ruimhartig subsidieert, waardoor onze lessen betaalbaar blijven. Ze doen dit al sinds 1920! Natuurlijk stellen we het nodige tegenover. Zo kunnen alle basisscholen kennismakingslessen in muziek, dans en theater krijgen of sturen we vakdocenten in de klas. Daar brengen we een stukje cultuur voor de kinderen tot leven. De leskosten op onze school worden berekend naar verzamelinkomen van de ouders, anders past Stichting Leergeld en/of het Jeugdcultuurfonds wellicht bij. Verhuur van instrumenten, meestal voor één jaar, is mede hierdoor ook mogelijk.” Ter vergelijking: in ¾ van de gemeenten in Nederland is géén muziekschool meer! Triest eigenlijk. Cultuuronderwijs is toch eigenlijk een must.

DSC00671.jpg

Boven aan de trap komen we eerst de administratie tegen. Verder zijn er 6 muzieklokalen en 2 lokalen voor groepslessen en één lokaal voor lessen op toetsinstrumenten. Daar staat een “gewone” en een elektrische piano, keyboards in allerlei soorten en een veelvoud aan andere toetsinstrumenten. Even verderop is de balletstudio met spiegelwanden rondom, heel professioneel. 

MDTVeendam 4.jpg

Op de tussenverdieping kom je achter het podium van het échte theater vanBeresteyn uit. Bij optredens lopen de kinderen zo van het een in het ander. In de kelder bevinden zich 2 geïsoleerde lokalen. Eén is de slagwerk oefenruimte, de ander is het poplokaal, waar de verschillende bandjes repeteren. Bovendien is er een studio annex regieruimte ingericht. Ter informatie: deze is ook te huur voor opnames e.d.

Programma
Ieder jaar verzorgt MDTVeendam 10 openbare voorstellingen in het échte theater! In de meeste gevallen zijn deze gratis. Bovendien zit de grote zaal van vanBeresteyn dan altijd vol. Met St. Nicolaas zien we bijvoorbeeld de jongste pupillen aan het werk op het Pepernotenfeest. Met kerst is er een uitvoering voor de ouders, familie, vrienden en andere geïnteresseerden met muziek, dans én theater. Zelfs internationaal wordt aan de weg getimmerd. Leerlingen van 13-21 jaar  treden bijvoorbeeld in de herfst op in Leer en Papenburg met Noordpool Troupe. In juni was er het 14e grote blaas en orgelconcert in de Georgskirche in Weener. Dit laatste is mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren en subsidies vanuit de gemeentes en provincies aan beide kanten van de grens en zelfs vanuit Brussel.

In het nieuwe programmaboekje van vanBeresteyn vindt u wanneer MDTVeendam aan de bak komt.

DSC00667.jpg

MDTVeendam een pareltje in de gemeente. Zo moet het eigenlijk blijven. Dat gaat niet vanzelf. Eenieder die MDTVeendam een warm hart toedraagt – succes.

Meer informatie:
Raadpleeg de site      : www.mdtveendam.nl
of mail                      : muziekschool@veendam.nl
of bel                        : 0598-317740
of                             : ga gewoon een keertje langs.