Nieuws

Femke’s groente en fruit zorgt voor
blije mensen in Veendam



DSC00630.jpg

Tekst Hans van Noort

Eén keer in de veertien dagen, op donderdagavond, is het een drukte van jewelste aan de Galjootstraat. Een vrachtwagentje lost zijn lading op nummer 101. Kratjes met groente en fruit wordt opgestapeld op het parkeerplekje voor de deur en de bederfelijke producten worden van de koelbox overgeladen in de koelkast. Om 19.30 uur komen de eerste klanten de pakketten ophalen. Een klein uur later keert de rust terug.

DSC00607.jpg

Hoe gaat dat allemaal in z’n werk vragen we ons af. Femke vertelt honderd uit over haar passie/therapie. Het relaas. Een paar jaar geleden begint Femke samen met een vriendin een minimahulpgroep in Oude Pekela. Dit is een kringloopachtige omgeving, maar… de inbreng én de uitgifte is gratis. Het is bedoeld voor minima, mensen met schulden, die in de schuldhulpverlening zitten en zo meer. De groei zit er goed in en al snel komt Veendam bij het project. In gesprekken blijkt dat de klanten groente en fruit behoorlijk duur vinden. Toch willen ze voor hun gezin een gezonde maaltijd op tafel zetten met veel groente en fruit. Het idee is geboren. Vanwege gezondheidsredenen wordt gestopt in Oude Pekela en gaat Femke alléén door in Veendam. Het internet wordt afgestruind en men komt terecht bij Goedgewas in Roodeschool. Boer Henk Landwehr runt hier een boerderijwinkel. Het idee wordt uitgelegd  en gevraagd of hij misschien groente en fruitpakketten van een goede kwaliteit en tegen een redelijke prijs kan leveren. Het resultaat is dat boer Henk, samen met zijn zoon Dirk, om de veertien dagen de bestelde pakketten in de Galjootstraat aflevert.

Vrijdagavond voorafgaand aan de levering belt boer Henk Femke over de samenstelling van de pakketten. “Daar komen we altijd wel uit,” aldus Femke Kamminga. Op zaterdagmiddag rond 12.00 uur zet Femke de inhoud van de pakketten online. Dan kunnen de klanten intekenen/bestellen op de lijst tot woensdagmiddag 12.00 uur. Ook de extra producten moeten aangegeven worden én of je zelf en kratje of tas hebt. Uiteraard moet het pakket vooruit betaald worden. Daar heb je de tijd voor tot 17.00 uur. Dan moet het bij Femke op de rekening staan of contant betaald zijn. Femke maakt de verzamelstaten en geeft die door aan boer Henk. Hij heeft dan een dag om alles klaar te maken. Op donderdagavond rond 19.30 uur rijdt het vrachtwagentje de Galjootstraat in. Allereerst komen de klanten aan de beurt die de bestellingen voor Hoogezand, Stadskanaal, Oude Pekela meenemen. Later volgen die van Veendam. Gelukkig hoeft Femke het niet alléén te doen. Ze krijgt hulp van de dames: Erna, die al van het begin af behulpzaam is, Fenna en Dinie. Als Femke’s man toevallig thuis is, steekt ook hij de handen uit de mouwen.

DSC00638.jpg

Wat zit er in de pakketten?
Er zijn verschillende pakketten te koop. Een groot pakket en een mixpakket doen € 10,00 een kleine € 5,00 en een fruitpakket wisselt van eigenaar voor € 7,50. Dan zijn er nog grote en kleine fruitemmers /emmer stoofperen resp. € 5,00 en € 3,50. We zijn er nog niet! Aardappels, gesneden groenten, los fruit en losse groenten, noten en vlees zoals kipfilets, kippenpoten, hele kip, kiprollade, varkensrollade, verse wordt e.d. “De pakketten zijn toch wel het populairst” glimlacht Femke. Alles goed en wel, maar wat zit er nu in zo’n pakket? Dit varieert natuurlijk van het seizoen en het aanbod. We zullen een voorbeeld geven van een mixpakket in de week van 6 juni. 

Inhoud:

  • 10 scharreleieren
  • bakje aardbeien
  • bami groente
  • 1 kg rabarber
  • 1 kg geschrapte krieltjes
  • 500 gr asperges
  • 750 gr spinazie
  • 500 gr tomatenmix
  • 250 gr champignons
  • 500 gr rode ui
  • ijsberg sla plantje (gratis).

DSC00632.jpg

Een voorbeeld van losse groente:

  • 1 kg  gesneden hutspot kost € 1,00
  • 500 gr gesneden rode kool  €  0,50

en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar vragen we ons af, liggen de prijzen dan zoveel lager dan in een doorsnee groente winkel of (buurt)super? Er is, heel professioneel, een prijsvergelijkingslijst gemaakt van de verschillende pakketten. Een willekeurig voorbeeld van een groot pakket van € 10,00. Daar betaal je bij de COOP € 19,74 voor, bij AH ben je € 18,01 kwijt en bij de Jumbo moet je € 18,58 neertellen. Aanzienlijke verschillen dus. Zo hebben ze alle pakketten vergeleken, de ene keer is Jumbo de duurste en andere keren weer AH of COOP.

DSC00649.jpg

PR
Op de sociale media met een eigen pagina op Facebook ontstaan de contacten, maar ook de mond op mond reclame én de minimasite zijn een belangrijke bron van naamsbekendheid. Wat ook een rol meegespeeld heeft is de aandacht die ze kreeg op SBS6 in de uitzending “Steenrijk – straatarm” op 17 april vorig jaar. Ook heeft Femke aandacht gekregen in de plaatselijke en regionale pers. Bovendien is de kwaliteit van het aangebodene van dien aard dat de mensen terug komen. “En is er onverhoopt iets niet in orde, dan kan dat altijd een volgende keer verrekend of geruild worden,” zegt Femke, “maar dat gebeurt slechts een enkele keer en wordt in goed overleg opgelost.” Voor de kinderen neemt boer Henk meestal wat lekkers mee in de vorm van wat snoeptomaatjes of een stuk watermeloen. Dat doet ook wonderen! Ook de soepele manier van verkopen spreekt de mensen aan. Als er in het pakket iets zit wat je liever niet hebt, wat je niet zo lekker vindt, dan is er een ruilkratje. Daarin vinden de klanten beslist wel iets van hun gading.

DSC00614.jpg

Femke doet alles op vrijwillige basis. Het kost haar veel tijd en werk, maar ze krijgt er ook de nodige energie van. Het is ook een beetje therapie. Ze schrijft alles nog gewoon met de hand in een groot boek, om het schrijven weer een beetje onder de knie te krijgen! Door haar ziekte was de fijne motoriek aangetast. “Het gaat weer steeds beter. Soms denken mensen dat dit mijn handeltje is, maar zelf moet ik ook de pakketten gewoon kopen,” vertelt Femke.

Soms staan er in de Galjootstraat bij nr. 101 wel 80 kratjes. “Gelukkig is het altijd droog rond die tijd,” Femke met een big smile. Hopelijk mogen de mensen nog lang hun gezonde en verse groente en fruit bij Femke afhalen.

Meer informatie:
Kijk op           www.hafegroenteenfruitpakketten.nl
of mail:          femkekammingagroenteenfruit@gmail.com
of bel:            06-19929232


 
Fotoalbum: