Nieuws

Vrijwilligers EHBO Wildervank een van de eersten
met diploma EHBDD



IMG_0200.jpg

Woendagavond is aan 11 vrijwilligers van KNV EHBO Wildervank het diploma EHBDD uitgereikt. De EHBDD diploma’s zijn in dorphuis Bijleveld door voorzitter/secretaris Herman Rohling overhandigd.

Daarmee is de KNV EHBO Wildervank een van de eerste EHBO verenigingen in de provincie Groningen die eigen vrijwilligers heeft met de beschikking over dit EHBDD diploma. Het nieuwe diploma staat voor  Eerste Hulp Bij Drank en Drugs. De cursus was op 21 mei gestart met 12 vrijwilligers onder leiding van twee gediplomeerde opleiders.

Sinds 1 maart 2019 is de Veldnorm Evenementenzorg van kracht geworden. De officiële doelstelling van ‘de Veldnorm Evenementenzorg’ beschrijft wat goede evenementenzorg is en hoe de kwaliteit en patiëntveiligheid kan worden geborgd. Daarnaast gaat hij helderheid verschaffen over de verschillende termen en definities die gebruikt worden in de evenementenzorg. En normen stelt wat betreft competenties, zorgniveaus, inzet, registratie en evaluatie.

Wat is goede evenementenzorg op het niveau van Eerste Hulp, wat is het profiel van een zorgverlener en aan welke eisen moet de inzet van eerste hulpverleners voldoen? Daarnaast is vastgesteld aan welke minimale eisen een EHBO-vereniging of organisatie moet voldoen. Ook moeten EHBO’ers op een evenement minimaal met z’n tweeën werken en dient er altijd een AED aanwezig te zijn.

Bij evenementen is drank cq drugs gebruik toegenomen. Er moeten competente EHBO'ers met een EHBDD diploma aanwezig zijn die slachtoffers kunnen herkennen. En daarbij de juiste eerste hulp handelingen kunnen verrichten.