112

5e plaats voor brandweer VeendamWhatsApp Image 2019-05-26 at 14.27.15 (1).jpeg

Nadat de wedstrijdploeg van brandweer Veendam op 14 april een 2e plaats had behaald op de provinciale 112 toetsen in Winschoten, was het gisteren zover om deel te nemen aan de 1e ronde gewestelijk in Bedum.  In en om de Walfriduskerk in het centrum van Bedum was een mooi scenario uitgezet. Veendam mocht ’s morgens om 08.00 uur als eerste van tien ploegen aan de bak. Aan het einde van de dag bleek de ploeg een verdienstelijke 5e plaats te hebben behaald. Helaas niet genoeg om door te gaan naar de 2e ronde gewestelijk.

2019-05-25 Bedum vaardigheidstoets 112 gewestelijk (50).JPG

Scenario:
P1 Brand bijeenkomstgebouw (kerk) plantsoen Bedum.

Er zijn restauratiewerkzaamheden gaande in en om de Walfriduskerk te Bedum. Hierbij is een explosie ontstaan in de cv-ketel in de toren. Dit geeft rookontwikkeling in de toren. Er is lichte rookontwikkeling zichtbaar via een galmgat aan de buitenzijde van de toren.

2019-05-25 Bedum vaardigheidstoets 112 gewestelijk (30).JPG

De melder heeft een knal gehoord en wilde zijn collega helpen. Hij is buiten werkzaam op een steiger (ca. 5 meter hoog). Hij valt over een jerrycan met zoutzuur op zijn steiger en blijft halverwege de steiger in zijn harnas hangen. Het zoutzuur is gevallen op de grond en dampt uit in het grind.

Binnen is de monteur van de cv-ketel geraakt door onderdelen en ligt op de eerste vloer in de toren. Hij is slecht aanspreekbaar en valt steeds weg. De monteur kan niet op zijn benen staan. Hij heeft verwondingen aan zijn gezicht en bovenlichaam. De cv-ketel rookt en smeult wat. Door de explosie is de stroom uitgevallen. Naarmate de tijd verstrijkt (melding >15min) wordt de rookontwikkeling heviger en zal de ketel en houten achterwand gaan branden.

WhatsApp Image 2019-05-26 at 14.27.16.jpeg

De beheerder van de kerk is gewaarschuwd door de meldkamer. Hij komt ter plaatse op de fiets en gaat voor het café onderuit. De fiets ligt op de route van de hulpdiensten. Zelf heeft de beheerder schaafwonden aan handen en gezicht. Hij wordt behandeld door een Bhv’er van het café. De beheerder kan informatie geven over de toegang van de toren en kerk alsmede de restauratiewerkzaamheden


 
Fotoalbum: