Nieuws

Bog around the World
een muzikale wereldreis met BogdikeIMG_0157.JPG

Zaterdag hield Stichting Bogdike weer haar eerste muziekevenement in het Veendammer centrum. In verband met de werkzaamheden op het Veenlustplein was uitgeweken naar het Museumplein. Op deze locatie en die aan het Beneden Westerdiep hebben tussen 13.30 en 17.30 uur 6 bands opgetreden.

Tijdens Bog around the World heeft Bogdike diverse muziekstijlen samengebracht voor een muzikale wereldreis met o.a. reggae, blues en folk. De muziekliefhebbers werden meegenomen op een muzikale ontdekkingsreis langs verschillende continenten en met een kennismaking van diverse traditionele instrumenten.

Op het podium van het Museumplein traden achtereenvolgens Blues Cowboys, Mississippi Kings en Down in the Flood op. Op het podium Ben. Westerdiep brachten voor een terras vol publiek Claptunes, The Highland-Sell-Outs en One Revolution Band hun ‘acts’.

De uit Zwolle en omgeving afkomstige band de Claptunes streeft er niet naar om Clapton noot voor noot te kopiëren. Maar ze benaderen bij vlagen het niveau van de meester zelf met een strakke ritme sectie. Een swingende toetsenist met o.a. hammondorgel (tegenwoordig een zeldzaamheid) en een uitstekende zanger/ gitarist.

Down in the Flood speelt americana-roots muziek. Hun pakkende sound nam de muziekliefhebbers mee naar de crossroads van de Mississippi Delta. Om ze even later in een met kaarsen verlichte honky-tonk bar ergens in Tennessee te laten wanen. Folkband The Highland Sell-Outs uit Groningen toeren al vanaf 2013 al het hele land door en zijn te vinden in kroegen en in pubs, op poppodia en festivals. Deze bedreven muzikanten nemen het publiek mee in de sfeer van Schotse Hooglanden en Ierse pubs met hun eigentijdse uitvoering van folkmuziek met invloeden van pop en rock.

Mississippi Kings bracht met de intense zang en gitaar van Ronald Schoonveld, de unieke sound van mondharmonicaspeler Steven Elings, de stuwende bas en zang van Ton Töben en het overdonderende ritme van drummer Karstjan Kremer voornamelijk Deltablues. Ze laten de blues van toen herleven in het heden, maar wel met de spanning en groove van toen.

The Blues Cowboys brengen met veel plezier in het spelen op een geheel eigen manier rock & roll, blues en pop met een vleugje country met Marcel Wolthof op drums.
Het ervaren rocktrio met Lourens Leeuw (zang en bas), Kees Alkema (zang en drums) en Lex Koopman (zang en gitaar) speelde al samen in de band The Rockaways. Waar ze met verschillende andere muzikanten in een steeds wisselende bezetting herkenbare sixties ten gehore brengt, afgewisseld met swingende bluesnummers.

Het danskoppel Roelof Paalman en Sita van der Veen (leden van dansschool Let’s Swing in Groningen) genoot weer met volle teugen.