Nieuws

Stemmen tellen voor verkiezingen Europees Parlement20190523_203638_0.jpg

Door Hans Schreurs

Op donderdag 23 mei 2019 was het weer eens zover: Verkiezingen! Ditmaal mochten we naar de stembus om Europarlementariërs te kiezen die namens de Nederlandse kiezers zitting gaan nemen in het Europees Parlement. Dat parlement is enigszins vergelijkbaar met onze Tweede Kamer en zetelt in Brussel en Straatsburg.

De opkomst voor deze verkiezing is doorgaans niet erg hoog. In 2009 en 2014 was die opkomst rond de 37% en de verwachting is dat het dit keer niet anders zal zijn. Dat gebrek aan interesse laat zich lastig verklaren maar kennelijk hebben we niet zoveel met ‘Brussel’. Dat is jammer en vreemd tegelijk, want de invloed van de Europese Unie op ons dagelijks bestaan neemt steeds verder toe. Sommigen vinden dat een prima ontwikkeling, anderen gruwen ervan, maar dat terzijde.

Uitslagen pas zondag
Er maken 28 lidstaten (landen) deel uit van de Europese Unie. In al die landen wordt gestemd en dat gebeurt tussen donderdag 23 mei en zondag 26 mei. Pas nadat er in alle landen gestemd is, mag de officiële uitslag bekend gemaakt worden.

GeenStijl gaat stemmen tellen.
Volgens GeenStijl zijn er een aantal redenen om de uitslag zo snel mogelijk openbaar te maken. GeenStijl staat voor transparantie en vindt het belangrijk dat de uitslag in Nederland, conform onze traditie, direct bekend wordt.  Daarnaast voorkom je op deze manier dat er met de uitslag gesjoemeld kan worden. De uitslag is namelijk al wel bij een beperkt aantal mensen bekend. GeenStijl wil een zo getrouw mogelijke uitslag berekenen door in een groot aantal stembureaus de uitslagen op te nemen.

Dat opnemen wordt gedaan door de Stemmentellers. De voorzitter van elk stembureau is verplicht om de uitslag hardop voor te lezen. Aangezien de telling toegankelijk is kun je dus kennis nemen van de uitslag. De stemmentellers geven de resultaten door aan GeenStijl. In samenwerking met het bureau van Maurice de Hond wordt er een berekening op losgelaten die uiteindelijk leidt tot een redelijk adequate voorspelling van de landelijke uitslag.

Uw redactie telt in Buurthuis Noord-West
Zoals u van parkstadveendam.nl mag verwachten zijn wij ook aanwezig bij het tellen. In het Buurthuis Noord-West aan de Middenweg in Veendam hebben wij, na een uiterst gastvrije ontvangst, de uitslag opgenomen en doorgegeven aan GeenStijl. Er zijn overigens ook nog stemmentellers aanwezig op vier andere locaties in Veendam.

Volledige uitslag pas zondagavond
We zullen nog tot zondagavond moeten wachten op de volledige uitslag voor Nederland en de rest van de lidstaten. Dan zullen we weten of er veranderingen gaan plaatsvinden en welke partijen en Europese fracties de grootste worden. Wie winnen of verliezen er zetels?

We zullen het zien en u weet: parkstadveendam.nl houdt het voor u in de gaten.