Nieuws

Oldenburger|Fritom heeft duurzaamste distributiecentrum
van Noord-Nederland



Foto 2.jpg

Afgelopen week werd in Veendam het duurzaamste distributiecentrum van Noord-Nederland opgeleverd. Remco Ruimtebouw heeft dit unieke nieuwbouwpand volgens BREEAM Outstanding binnen een jaar weten te realiseren. Voor logistiek dienstverlener Oldenburger|Fritom, de opdrachtgever, is het state-of-the-art distributiecentrum de volgende stap naar een toekomst waarin duurzaam ondernemen centraal staat.

All electric, zonder gasaansluiting
Het distributiecentrum van Oldenburger|Fritom is gebouwd volgens BREEAM Outstanding. BREEAM is hét internationale duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en het 5-sterren BREEAM-certificaat Outstanding is het hoogst haalbare niveau. Met een oppervlakte van 5.000 m2 en een hoogte van 15 meter wordt ruimte geboden aan meer dan 15.000 palletplaatsen en 6 loadingdocks. Daarnaast bestaat de duurzame nieuwbouw uit crossdock faciliteiten, een logistiek trainingscentrum en diverse kantoorruimtes.

Foto 3.jpg

Volgens de laatste duurzaamheidscriteria is er geen gasaansluiting aangelegd. Wel is er een warmtepomp geïnstalleerd, duurzame ledverlichting en een geavanceerd luchtklimaatsysteem. Ook is er op het terrein een circulaire milieustraat ingericht voor optimale afvalverwerking. Verder is er een insectenhotel geplaatst om de lokale natuurwaarden te versterken, evenals diverse nestkasten, een kruidenrijk mengsel en klimop voor nestmogelijkheden van vogels.

Aanvankelijk zullen de warehousing activiteiten semiautomatisch ingevuld worden. De nodige voorbereidingen zijn echter getroffen om in de toekomst volautomatische logistieke oplossingen te kunnen bieden.

MVO Prestatieladder Niveau 4
Het BREEAM-certificaat wordt behalve aan nieuwbouwpanden ook uitgegeven aan bestaande gebouwen. Met BREEAM-NL In-Use wordt de duurzaamheidsprestatie van deze gebouwen gemonitord en beoordeeld. Oldenburger|Fritom is gecertificeerd volgens de MVO Prestatieladder Niveau 4 en heeft daarom ook haar bestaande distributiecentrum aan de Zwaaikom 24 in Veendam geheel volgens BREEAM-maatstaven laten renoveren. Dit volgens de BREEAM-score Excellent (4 sterren).