Nieuws

Naturalisatieceremonie Veendam met bijzonder tintjeIMG_0115.JPG

Tijdens de naturalisatieceremonie hebben woensdag 6 personen een zogenaamde verklaring van verbondenheid met Nederland afgelegd. Daarmee wordt beloofd de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. Een naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel van het proces om de Nederlandse nationaliteit te krijgen.

IMG_0013.JPG

De van origine Engelse Sonja Ann Barron heeft met haar man er al heel lang over gehad om vanwege de kinderen de Nederlandse nationaliteit aan te nemen. Haar man was haar in maart al voorgegaan. De van origine Turkse Hassan Yurtbay kreeg na het verlenen van het Nederlanderschap eveneens de bijbehorende ingelijste bekendmaking. Mark Lüpkes heeft een Duitse moeder en een Nederlandse vader. Hij is een geboren en getogen Veendammer. Burgemeester Sipke Swierstra voegde na de verklaring van verbondenheid bij het Veendammer zijn hem ook het Nederlanderschap toe. Rejhan Hasić is ook geboren (Rotterdam) en getogen in Nederland.

Akram Darwish en zijn vrouw Menawer Darwish komen oorspronkelijk uit Syrië. Deze keer was Akram niet als fotograaf van ParkstadVeendam naar de plechtigheid gekomen. Als fotograaf bij deze site heeft hij grote bekendheid gekregen. Met grote regelmaat doet hij verslag van allerlei activiteiten die in Veendam plaatsvinden.

IMG_0052.JPG

Tijdens een plechtigheid als deze is burgemeester Swierstra regelmatig door Akram gefotografeerd. Deze keer had Swierstra tijdens het toespreken zelf met zijn telefooncamera het echtpaar op de foto gezet. De rollen waren omgedraaid, onder grote hilariteit van de aanwezigen.

IMG_0050.JPG

In 2012 is het echtpaar Darwish in Nederland komen wonen, eerst in Pekela en sinds 2016 in Veendam. Allebei hebben ze tegelijk de verklaring van verbondenheid afgelegd.

Tot slot heeft Akram in een korte toespraak de mensen bedankt die hen hebben begeleid en bij veel dingen hebben geholpen. Ook bedankte hij de “chef” en “kameraad” Willem van der Werf van ParkstadVeendam.

IMG_0102.JPG

Er is dankbaarheid voor velen die geholpen hebben en dat ook nog steeds doen. Zijn eens zo bloeiende fotozaak was na een bomaanval verwoest. Op hun vlucht was zijn camera een van de weinige persoonlijke dingen die hij mee heeft kunnen nemen. Na alles wat het gezin heeft meegemaakt mag hij tot zijn grote blijdschap weer in vrijheid fotograferen. Met het fotograferen heeft hij veel contacten opgebouwd en mensen leren kennen.

Na afloop (hoe kan het ook anders) had Akram zelf nog een groepsfotomoment samen met de burgemeester geregeld.


 
Fotoalbum: