Nieuws

Vijftig keer avondvierdaagse
Aaltje voelt zich er lekker onder



IMG_0931.jpg

Maandagavond zijn in Wildervank ongeveer 400 lopers van start gegaan voor de 41ste editie van de avondvierdaagse. De Sportfederatie Wildervank organiseert wederom het wandelfestijn. Met dit jaar meer 5 kilometer lopers (zo’n 300) dan voor de 10 kilometer (ongeveer 100 lopers). Dankzij de actieve houding van een aantal ouders en enkele leerkrachten zijn de Westerschool, ’t Haimstee en De Sleutel ook weer vertegenwoordigd. Met daarnaast deelnames van de sportverenigingen Aeolus, Thor en VV Wildervank.

IMG_0800.jpg

Aaltje Kalsbeek-Korst (70) loopt al voor de vijftigste keer met de 10 kilometer van de avondvierdaagse mee. Als kind liep ze als lid van de atletiekvereniging Clias de avondvierdaagse. Later was ze in Wildervank met haar toen nog schoolgaande kinderen mee gaan lopen met de 5 kilometer van de avondvierdaagse in Wildervank. Met haar man  woont ze al 40 jaar in Veendam. En ook in Veendam doet Aaltje aan de avondvierdaagse mee. Hun zoon en dochter zaten nog op De Werf (nu De Viermaster). Waar haar kleindochter ook naar school ging. En liep oma Aaltje ook met haar de avondvierdaagse.

IMG_0989.jpg

Nadat de kinderen van school afkwamen had ze op haar 32ste in 1980 ook tijd om in Bareveld te gaan voetballen. Bij het pas opgerichte damesteam hadden ze nog dames nodig en ze had zich aangemeld. De allereerste wedstrijd werd met 23-0 verloren. Maar in 1987 werd het eerste damesteam kampioen. Aaltje stond linksback. “Want ik kon niet scoren”, vertelt ze lachend. “Ik moest ze tegenhouden.” Tot haar 52ste heeft ze gevoetbald. Na het stoppen van het damesvoetbal bij VV Bareveld was ze 15 jaar later bij het damesteam van Veendam 1894 gaan voetballen, en vervolgens samen met haar dochter bij VV Muntendam.

IMG_3104.JPG

Bij Bareveld heeft ze 15 jaar met de avondvierdaagse meegelopen. Bij VV Wildervank liep ze ook samen met haar dochter nadat die bij Wildervank was gekomen. Nu doet ze dat alleen, maar er is altijd wel een loopmaatje. Net als in Veendam.

Vorig jaar heeft Aaltje de avondvierdaagse over moeten slaan vanwege een operatie. Maar ze mocht toch alvast haar medaille in ontvangst nemen. Omdat ze het ruimschoots had verdiend. De arts van het ziekenhuis schreef haar vlug weer ter been zijn toe aan het lopen. “U gaat als een speer mevrouw”. Iedere dag loopt ze minimaal een uur. Soms door Borgerswold, meestal naar het centrum of naar Autorama. Om dan ook gelijk de boodschappen mee te nemen. Ze voelt zich nu goed fit.

IMG_3139.JPG

Samen met haar man en dochter loopt ze ook ieder jaar de Lutje Turfloop van zo’n 18 tot 20 kilometer. In Friesland lopen ze de Pieter Stuyvesant Kuiertocht dat iedere 2 jaar plaatsvindt. Ze doen dan de 20 kilometer route. Vroeger werd aan nog meer wandeltochten meegedaan, zoals de Drentse Wandelvierdaagse. Ook hun zoon liep wel eens mee. Maar dat doen ze nu niet meer.

IMG_0833.jpg

Het wandelen vindt ze heel leuk. Met een muziekje erbij. In één oortje, want ze wil zich ook niet afsluiten. “Ik voel me er lekker onder.” Alle medailles zijn bewaard.

De verkeersregelaars, de EHBO  en de organisatoren zijn als vrijwilligers bij de avondvierdaagse betrokken. Dankzij een sponsoring van de COOP krijgen zij woensdagavond een pakketje met drinken en iets lekkers. Donderdagavond tijdens de intocht krijgen de lopers een roos uitgereikt. De muziekkorpsen Volharding uit Ten Boer, Voorwaarts uit Veendam, Laif uit Wagenborgen en draaiorgel Zwarte Dorus gaan de intocht opluisteren.


 
Fotoalbum: