Nieuws

“Goed zien & goed eruitzien”
bij van Ringh optiek in Veendam



DSC09510.jpg

In een brochure van van Ringh optiek aan de Kerkstraat 53 komen we deze fraaie zin tegen. Twee heel verschillende onderwerpen - goed zien en goed eruitzien. Soms hebben deze onderwerpen niets, maar vaak ook alles met elkaar te maken. We richten ons op beide aspecten.

DSC09524.jpg

Goed zien. Brillen in allerlei soorten en contactlenzen is de specialiteit van het bedrijf. En als we het over brillen hebben, dan moeten we dit splitsen in monturen en glazen. Bij van Ringh vind je monturen van verschillende topmerken zoals: Jooly, Porsch design, JFRey, Bloomdale, Lightec, Silhouette. De meeste komen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Bij sommige merken spreekt men zelfs niet meer van een bril, maar van eyewear! Het moet toch niet gekker worden… 
Soms krijgen monturen het predicaat tijdloos mee, andere keren sluiten ze feilloos aan bij de modetrends en -stijlen. Verder moeten we denken aan auto-, lees-, zonne-, sport-, duik-, beeldscherm-, nacht-, muziek-, zwem-, kinder- en tienerbrillen. Voor sommige beroepen zijn speciale brillen vereist.
Het maatwerk in verband met een medische verklaring (b.v. speciale kijkbehoeftes), van Ringh levert het allemaal. “Zo hebben we laatst een babybril geleverd voor een kindje van ca. 6 weken. Die hebben we in/aan een soort hoofdband bevestigd,” vertelt Wilbert van Ringh toch wel met enige trots.
Belangrijk is het draagcomfort. En… als “goed eruitzien” om de hoek komt kijken is design, een perfecte look en de esthetische kant van belang.
Voor de fabricage van monturen gebruikt men allerlei grondstoffen als acetaat, buffelhoorn, titanium, stainless steel, polyamide tot zelfs goud. Een enkeling maakt zelfs monturen van hout!
Er is bij van Ringh wel keus uit duizend verschillende monturen! De juiste bril maakt duidelijk onderdeel uit van “het goed eruitzien.”

DSC09517.jpg

Maar wat moet je met alléén een montuur? Daar horen natuurlijk glazen in. Glazen zijn er eveneens in een veelvoud van typen. Nu komt het helemaal aan op vakmanschap, want welke glazen passen het beste bij jouw ogen? Via een uitgebreide ogentest met de Rodenstock DNEye®Scanner 2+, het allernieuwste op het gebied van oogmetingen, wordt door een onschadelijke lichtstraal 7000 maal een  hypernauwkeurige meting gedaan. Dit alles binnen 90 seconden. Iedere facet of oogafwijking komt hierdoor aan de oppervlakte.
Dichtbij, veraf, stand van de ogen tijdens het lezen, cilindersterkte, samenwerking tussen beide ogen, dag- en nachtzicht, scan van het hoornvlies, helderheid van het oog om symptomen als staar op te sporen, dikte van het hoornvlies en een oogdrukmeting, alles komt via de computer op het scherm.
Rodenstock is overigens een prominente Duitse fabrikant van glazen en brillen en bestaat al sinds 1877. Bovendien hebben ze zich ook gespecialiseerd in innovatieve meetapparatuur. Met de Rodenstock ImpressionIST®4 worden verschillende 3D foto’s van het gelaat gemaakt. Deze zijn bepalend voor het juiste bril/montuur advies. Van belang zijn: het midden van de ogen, de gezichtsvorm, de afstand tussen de ogen, de pupilafstand, de hoornvliesafstand, de doorbuiging, de ronding van het hoofd en de pasvorm van het montuur. Zoals u kunt begrijpen is het “even” een bril aanschaffen er bij van Ringh niet bij.

DSC09495.jpg

De mensen van het team bij van Ringh hebben een gedegen opleiding achter de rug. Ieder heeft zijn eigen specialiteit. Het team is geheel op elkaar ingespeeld en werkt er vaak al jaren. Met grote regelmaat volgen ze na- en bijscholingscursussen. Veelal worden die gegeven door de fabrikanten van bijvoorbeeld de glazen, want de ontwikkelingen gaan uitermate snel.
Wat betreft de glazen, die kunnen gemaakt zijn van glas en kunststof. “Een bril is een gebruiksvoorwerp,” verkondigt Wilbert van Ringh. “Die moet tegen een stootje kunnen. De glazen worden ontspiegeld en worden voorzien van krasbestendige lagen.” Die glazen kunnen gemaakt zijn van enkelvoudig glas – deze biedt alleen uitkomt bij in de verte zien en met alleen maar een leesfunctie. Bij multifocale glazen gaat het om correcties voor in de verte zien en lezen. Binnen één glas zijn die zonder een zichtbare scheidingslijn samengevoegd. Het loopt a.h.w. geleidelijk in elkaar over. Bifocale glazen corrigeren met wél een zichtbare scheidingslijn. Speciale glazen worden gemaakt voor het werken achter een beeldscherm. De gemiddelde leesafstand en de afstand tot het beeldscherm zijn scherp zonder dat een onnatuurlijke hoofdhouding aangenomen moet worden. Meekleurende glazen passen zich automatisch aan aan de lichtsterkte, donker of weer licht. Helemaal hip zijn de glazen in allerlei kleurtjes. Over er goed uit zien gesproken… 
Bij zware oogafwijkingen had men vroeger van die dikke brillenglazen. Als kind werd je daarmee gepest. Dit is gelukkig verleden tijd. Ook bij extremen als bijvoorbeeld – of + 20 kunnen glazen gemaakt worden die niet verschillen van de gangbare glazen. “90% van de glazen wordt tegenwoordig van kunststof gemaakt,” aldus van Ringh.

DSC09502.jpg

Over contactlenzen hebben we het nog helemaal niet gehad. Terwijl toch zo’n 20% van de klanten kiest voor contactlenzen. Met een Medmont topograaf worden de metingen, 102000 analysepunten, verricht. Dit instrument brengt een groot deel van het hoornvlies in kaart. “De contactlenzen, vormvaste, zachte en nachtlenzen, maken we zo dun als mogelijk is, zodat het draagcomfort optimaal is. Het gemak bij het in en uit doen mag de gebruiker géén moeite kosten. Ook bij contactlenzen komt het aan op het beheersen van de slijptechnieken, ook al worden die door de apparatuur uitgevoerd.” In de werkplaats op de 1e verdieping worden de gekozen glazen en het montuur op elkaar afgestemd. Daar vindt het eigenlijke inslijpen plaats. Geavanceerde computergestuurde slijpapparatuur zorgt er tenslotte voor dat je als klant de bril (glazen én montuur) krijgt die bij je past (gepersonaliseerd). “Mocht uit het resultaat van de metingen naar voren komen dat bezoek aan huisarts of oogarts wenselijk is, dan verwijzen we deze klanten door. We hebben uitstekende contacten met vrijwel alle huisartsen en oogartsen in de gehele regio. Ook de relaties met de verschillende ziekteverzekeraars zijn prima.” Via een privéparkeerterrein aan de achterzijde van het pand kunnen de klanten gemakkelijk de zaak bereiken. Bovendien is die geheel rolstoelvriendelijk ingericht. Ook daar is aan gedacht.

Meer informatie: Kerkstraat 53 of 0598-614557 of www.vanringhoptiek.nl


 
Fotoalbum: