Nieuws, Regio

Groningse en Drentse leerlingen lezen 39.235 boeken



afsluiting-scoor-een-boek 2019.jpg

Op 17 mei is het leesproject Scoor een Boek! feestelijk afgesloten. Met Scoor een Boek! dagen Biblionet Groningen, Biblionet Drenthe, het Groninger Forum en FC Groningen in de Maatschappij basisschoolleerlingen uit om zoveel mogelijk boeken te lezen. Dit jaar lazen de leerlingen samen maar liefst 39.235 boeken. Een record!

Scoor een Boek!
Leesvaardigheid, leesbevordering en leesplezier: met het Scoor een Boek! leesproject schieten de bibliotheken in Groningen en Drenthe op die drie doelen. Tijdens het project, dat in februari wordt afgetrapt, worden basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 door een voetballer uit de eredivisie uitgedaagd om zo veel mogelijk boeken te lezen. Dit jaar moedigde FC Groningen-speler Michael Breij via videoboodschappen de maar liefst zesduizend deelnemende leerlingen aan.

Eindscore
Scoor een Boek! werd zowel regionaal als provinciaal afgesloten. De provinciale afsluiting op vrijdag 17 mei was een gezellige ochtend vol sportieve activiteiten. Nog buiten adem van het sporten onthulde een groep leerlingen samen met Hans van Tamelen (FC Groningen in de Maatschappij), wethouder Hielke Westra (gemeente Westerkwartier), wethouder Alex Wekema (gemeente Noordenveld), Annelies Bakelaar (Biblionet Drenthe) en Rachel van den Hoogen (Biblionet Groningen) de eindscore. ’39.235 gelezen boeken is een topprestatie,’ stelt Jolanda Robben van Biblionet Groningen, die het project in 2012 in het leven riep.

Scoor thuis!
Dankzij de Scoor een Boek! Thuiseditie kunnen leerlingen samen met hun ouders en broers/zussen sinds dit jaar ook thuis scoren. Via www.scoorthuis.nl moeten de gezinsleden minstens drie van de vijf wekelijkse opdrachten uitvoeren om gouden ballen te verdienen. Boekenfitness, live verslag doen van een alledaagse activiteit of zoveel mogelijk woorden verzinnen met dezelfde beginletter: er zijn een heleboel creatieve, sportieve opdrachten. Met een eindscore van vijf gouden ballen wint het gezin een zelfbedachte prijs, zoals samen ijsjes eten of kamperen in de woonkamer.

Samenwerking
Scoor een Boek! is een initiatief van Biblionet Groningen, maar wordt inmiddels in heel Nederland opgepakt. Voetballers van twaalf verschillende Nederlandse voetbalclubs moedigen jaarlijks de in totaal ongeveer 14.000 deelnemende leerlingen aan. Sinds december 2018 doet ook Biblionet Drenthe mee aan het leesproject en is er een samenwerking gestart tussen beide provincies.