Nieuws

Full house tijdens
MDT dans- en theatervoorstelling PinokkioIMG_0439.JPG

Vrijdag en zaterdag stond vanBeresteyn bol van de ouders en familie om de kunsten van hun kinderen te bewonderen. Meer dan 250 leerlingen van de Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam hebben maar liefst driemaal de voorstelling Pinokkio gespeeld en gedanst.

Het verhaal over de houten pop Pinokkio werd oorspronkelijk geschreven door de Italiaan Carlo Collodi in 1883. Walt Disney maakte er in 1940 de wereldberoemde animatiefilm van.

IMG_0233.JPG

De jaarlijkse uitvoeringen van de Muziek-, Dans- en Theaterschool Veendam zijn een feestelijke belevenis voor jong en oud. Het creatieve team van theater- en dansprofessionals Charlotte Snijder-Uneken, Rianne Wiersma en Bert op ’t Ende staat garant voor een aantrekkelijke show vol dansplezier en humor.

In de voorstelling van de Muziek-, Dans- en Theaterschool wordt het verhaal in een nieuwe jas gestoken. Pinokkio ontmoet in een pretpark kinderen die hem willen verleiden tot een ritje in een gruwelijke achtbaan.

IMG_0366.jpg

Dansdocente Rianne Wiersma: “We hebben zowel uit het originele verhaal als uit de animatiefilm onze aanknopingspunten genomen, en ons eigen versie ervan gemaakt. Maar we vonden het wel heel mooi om het originele verhaal te gebruiken.” Collega dansdocente Charlotte Snijder: “De drie afdelingen van het MDT hebben deze theatervoorstelling gezamenlijk verzorgt. Elke dansklas heeft op zijn eigen onderdeel gerepeteerd. Wij hebben ervoor gezorgd dat het een geheel is geworden.”

IMG_0453.jpg

Theaterdocent Bert op ’t Ende heeft het script geschreven. “Wij vinden het leuk om dans en theater samen te voegen. En met het toneelspel wordt de lijn erin gehouden. Het is een uitdaging en het is heel leuk dat we dit in vanBeresteyn kunnen doen.” Op ’t Ende heeft ook de rol gespeeld van speelgoedmaker Gepetto, de maker van Pinokkio. En de rollen van de circusdirecteur en de octopus. “In het originele verhaal was Gepetto met boot en al opgeslokt door een walvis. Maar wij hadden er een octopus van gemaakt omdat we een octopuspak hebben.”

IMG_0436.jpg

De MDT presenteert zichzelf ieder jaar met een dans en theateruitvoering. En natuurlijk voor de kinderen om te leren hoe ze op het podium moeten staan. De allerkleinsten zijn drie en half tot vier jaar. “Het is allemaal heel spannend, vooral voor de kleintjes”, zegt Charlotte.  Rianne: “Het is voor die kinderen een hele ervaring. Ze leren om op het toneel te staan en om zich te presenteren. Het allerbelangrijkste is de ervaring van de kinderen. Niet het resultaat, maar de weg ernaar toe. Hun ervaring nemen ze mee.”

“We zijn heel erg trots. Het was spannend, maar het is prachtig dat het zo goed gaat. Het licht was sprookjesachtig en feeëriek. De techniek heeft goede ideeën over hoe ze het moeten belichten.”

De theaterzaal zat vrijdagavond met exact 352 toeschouwers helemaal vol. Ook de voorstellingen van zaterdagmiddag en avond waren totaal uitgekocht. Rianne Wiersma: “Met 250 leerlingen haal je gemakkelijk drie keer een volle bak.”

IMG_0758_2.jpg