Nieuws

Kennismaken Jongerencentrum Break! op Open avond



IMG_0004.jpg
Roy Hullegie, Dominic Kievit, Esmae Weijzig en sociaal beheerder Jojanneke Meijer met de stagiaires

De jongerenwerkers van Jongerencentrum Break! hebben op 7 mei een open avond gehouden waar iedereen uit Veendam en omstreken welkom was. Voor het kennismaken met de jongerenwerkers. En om uitleg te geven over het Jongerenwerk bij Compaen en over wat de jongerenwerkers doen. Het jongerencentrum is namelijk maar een klein deel van hun werk, maar dat maakt hen er niet minder trots op dat het zo goed loopt.

Het geven van een open avond was ook ingegeven door signalen dat sommige jongeren het jongerencentrum niet mogen bezoeken. Op social media is wel eens op te maken dat ouders een negatief beeld over het jongerencentrum hebben. Het is een sterk verouderd beeld uit de tijd van voorloper JONO dat in plan Noord zat.

“Op Facebook zien we dat dit beeld bij sommigen er nog steeds is”, vertelt buurtwerker jeugd Roy Hullegie. “Een ander vooroordeel is dat er veel drugs wordt gebruikt en er veel criminaliteit is. Door ons zelf te presenteren willen we die vooroordelen wegnemen door het gesprek aan te gaan met iedereen die daar behoefte aan heeft.”

“Het grootste gros van de jongeren mag hier gewoon komen”, benadrukt Hullegie. “Er zijn genoeg jongeren die thuis vertellen wat ze hier doen en wat voor een mooie plek dit voor hen is. De jongeren zien het soms als een tweede thuis en ervaren ons als plezierig. Ze weten dat ze bij ons terecht kunnen als ze hulp nodig hebben. Want het jongerenwerk is veel groter dan het jongerencentrum alleen.”

Jongerencentrum Break! heeft verschillende projecten. Het Maatjesproject van het supportteam is een van de belangrijkste onderdelen in de wijk. Waar op laagdrempelige wijze hulp wordt geboden aan jongeren tot de leeftijd van 21 jaar. Het zijn jongeren die een zetje nodig hebben. Het kan gaan van huiswerk begeleiding tot begeleiding bij huiselijk geweld. Met een ondersteunende rol van de collega’s van maatschappelijk werk.

Roy Hullegie: “Daarbij heb ik twee vaste collega’s. Jojanneke Meijer is de sociaal beheerder van het jongerencentrum. Esmae Weijzig is als buurtwerker betrokken. Collega Domenic Kievit is ook buurtwerker met aandachtsgebied jongerenwerk. Coördinator Ineke van Loo coördineert het jongerenwerk naast haar andere taken. We zijn met vier vaste medewerkers. Daarnaast hebben we een team bestaande uit stagiaires.”

Vanuit diverse projecten organiseert Break! activiteiten. Een van de grotere is het Halloween feest en het Eindfeest ter seizoensafsluiting. Een ander project is het koppelen van  jongeren aan ouderen in de zaal van de Ontmoeting , de ‘buren’ van Break! in het gebouw van Compaen. Tijdens de gezelligheid met een kopje koffie leren de ouderen en de jongeren elkaar kennen. Het gaat vaak om eenzame ouderen en zijn de jongeren vaak scholieren met het vervullen van hun maatschappelijke stage. Hun stage lopen ze in het jongerencentrum, of in een van de projecten. Onlangs werd tijdens ‘groen en grijs’ jong en oud in vanBeresteyn bij elkaar gebracht.

De Open avond was de eerste van een reeks nog komende die zonder aanmelding te bezoeken zijn.